Ευλογιά των πιθήκων: Πώς θα αποτραπεί μια πανδημία
Shutterstock
Shutterstock

Ευλογιά των πιθήκων: Πώς θα αποτραπεί μια πανδημία

Θορυβημένο από την έξαρση των κρουσμάτων του ιού της ευλογιάς των πιθήκων, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Αφρικής προχώρησε στο πρωτοφανές βήμα να κηρύξει την επιδημία που σαρώνει τις αφρικανικές χώρες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία σε ολόκληρη την ήπειρο. Μία ημέρα αργότερα, στις 14 Αυγούστου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε ότι η επιδημία αποτελεί παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία.

Οι κινήσεις αυτές έρχονται μετά την ταχεία εξάπλωση ενός μολυσματικού στελέχους της νόσου σε 16 χώρες και την προσβολή έξι νέων χωρών μέσα σε 10 ημέρες.

Έχουν επιβεβαιωθεί 15.132 κρούσματα mpox στην Αφρική από τις αρχές του 2024. Ορισμένες από τις χώρες που έχουν πληγεί είναι το Μπουρούντι, το Καμερούν, το Κονγκό, η Γκάνα, η Λιβερία, η Νιγηρία, η Ρουάντα, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, η Νότια Αφρική, η Ουγκάντα και η Κένυα.

Η ιολόγος Cheryl Walter* παραθέτει μερικούς από τους λόγους για τους οποίους τα κρούσματα του ιού mpox είναι τόσο ανησυχητικά.

Πόσα στελέχη του ιού της ευλογιάς υπάρχουν και για ποια από αυτά πρέπει να ανησυχούμε;

Η ευλογιά είναι ένα είδος του ιού της ευλογιάς, όπως η ευλογιά και η αγελαδοπανώλη, που χαρακτηρίζεται από εξάνθημα που ακολουθείται από εξογκώματα που εμφανίζονται στο δέρμα. Με την ευλογιά τα εξογκώματα στη συνέχεια γεμίζουν με υγρό και τελικά ξεφλουδίζουν.

Όπως έχουμε μάθει μέσω ασθενειών όπως η COVID-19, οι ιοί αλλάζουν γενετικά και μεταλλάσσονται αρκετά γρήγορα.

Η mpox δεν διαφέρει, αν και οι ιοί της ευλογιάς συνήθως μεταλλάσσονται πολύ πιο αργά σε σύγκριση με άλλους ιούς, όπως ο HIV. Ο HIV αλλάζει περίπου κάθε τρεις φορές που ένας ιός αναπαράγεται.

Υπάρχουν δύο στελέχη του mpox - η κλάση Ι και η κλάση ΙΙ. Σκεφτείτε τα ως δύο μεγάλα κλαδιά σε ένα δέντρο. Μέχρι πριν από περίπου πέντε ή έξι χρόνια αυτές οι κλάσεις δεν ήταν τόσο διαφορετικές.

Κάτι έχει αλλάξει. Αυτά τα κλαδιά μεγαλώνουν και τα φύλλα στα κλαδιά γίνονται πιο πολλά. Στην πραγματικότητα, έχουμε νέες υποκλάσεις τόσο για το I όσο και για το II, οπότε έχουν εμφανιστεί δύο νέα παρακλάδια.

Ο κλάδος ΙΙ είναι πολύ λιγότερο επικίνδυνος με ποσοστό θνησιμότητας περίπου 0,1%. Με άλλα λόγια, περίπου ένα άτομο στα χίλια πεθαίνει.

Τώρα οι επιστήμονες βλέπουν χιλιάδες κρούσματα της κλάσης Ι να αναφέρονται σε 16 χώρες της Αφρικής και ένα ποσοστό θνησιμότητας των κρουσμάτων να κυμαίνεται από 3% έως 4%. Αυτό σημαίνει ότι τρεις ή τέσσερις άνθρωποι στους εκατό πεθαίνουν. Πολλά περιστατικά είναι παιδιά.

Ας χρησιμοποιήσουμε ξανά την COVID-19 ως σύγκριση. Κηρύχθηκε διεθνής δημόσια κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τις 30 Ιανουαρίου 2020 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021, με εκτιμώμενο ποσοστό θνησιμότητας κρουσμάτων 1,2%.

Ο Mpox είναι ένας σχετικά υποβαθμισμένος ιός. Μέχρι πρόσφατα υπήρχαν μια χούφτα επιβεβαιωμένα κρούσματα κάθε χρόνο. Εμφανιζόταν κυρίως σε περιοχές με τροπικά τροπικά δάση της κεντρικής και δυτικής Αφρικής. Υπήρχαν πολύ λίγες ευκαιρίες για τον ιό να προσαρμοστεί σε ανθρώπινο ξενιστή.

Δεν καταλαβαίνουμε αν οι γενετικές αλλαγές κάνουν αυτούς τους ιούς να εξαπλώνονται πιο εύκολα και αν οι παραλλαγές που κυκλοφορούν είναι πιο επικίνδυνες.

Γνωρίζουμε ότι ο ιός αλλάζει και μετακινείται μέσω πολλών ανθρώπων. Οι ιοί μπορούν να μεταλλαχθούν μόνο όταν περνούν μέσα από έναν ξενιστή όπως ο άνθρωπος.

Όσο περισσότερους ανθρώπους περνάει, τόσο περισσότερες ευκαιρίες έχει να αλλάξει και ενδεχομένως να γίνει πιο ιογενής ή πιο μεταδοτικός.

Τώρα αυτός ο ιός κινείται μέσα από πολλούς ανθρώπους, υπάρχουν πολλές τέτοιες ευκαιρίες.

Πώς εξαπλώνεται η ασθένεια σε νέες περιοχές;

Ο ιός μεταδίδεται μέσω της επαφής, όπως η κοινή χρήση σκευών, πιάτων, πετσετών και κλινοσκεπασμάτων.

Οι γυναίκες και τα παιδιά προσβάλλονται δυσανάλογα μέσω της επαφής δέρμα με δέρμα, επειδή βρίσκονται καθημερινά κοντά ο ένας στον άλλο. Τα παιδιά παίζουν παιχνίδια στα σχολεία και τους βρεφονηπιακούς σταθμούς και αγγίζουν αντικείμενα και το ένα το άλλο όλη την ώρα.

Οι ιοί εξαπλώνονται επίσης εύκολα όταν οι άνθρωποι ζουν σε πυκνοκατοικημένες περιοχές με χαμηλό εισόδημα και δεν μπορούν να απομονωθούν επειδή πρέπει να έχουν εισόδημα.

Δύο άλλοι λόγοι για τους οποίους ο ιός mpox εξαπλώνεται γρήγορα είναι η μεγαλύτερη περίοδος επώασης και τα ασαφή συμπτώματα.

Η περίοδος επώασης κυμαίνεται σε αρκετά μεγάλο εύρος από πέντε έως και 21 ημέρες. Ένα άτομο μπορεί να μολυνθεί με mpox κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και να ταξιδέψει σε άλλη χώρα και να μεταδώσει την ασθένεια σε άλλους.

Τα αρχικά συμπτώματα είναι ασαφή και περιλαμβάνουν πρησμένους αδένες, πυρετό και αίσθημα κατάπτωσης. Υπολογίζεται ότι το 10% των ατόμων που έχουν μολυνθεί με mpox είναι ασυμπτωματικά.

Μόνο όταν εμφανιστεί το εξάνθημα μπορεί να γίνει αντιληπτό ότι δεν πρόκειται για κρυολόγημα ή γρίπη ή COVID-19.

Επιπρόσθετα, όταν τα παιδιά εμφανίζουν αυτά τα εξανθήματα θα μπορούσαν να θεωρηθούν λανθασμένα για ανεμοβλογιά ή μια από τις άλλες παιδικές μολυσματικές ασθένειες.

Ποια μέτρα έκτακτης ανάγκης πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή για να διασφαλιστεί ότι το ξέσπασμα της mpox δεν θα μετατραπέι σε πανδημία;

Υπάρχουν μερικά πράγματα που εμποδίζουν τις αφρικανικές υγειονομικές υπηρεσίες να προσπαθήσουν να περιορίσουν τον ιό.

Υπάρχουν λίγοι πόροι για την καταπολέμηση αυτής της νόσου και η έλλειψη εμβολίων αποτελεί μείζον πρόβλημα. Τα Κέντρα Ελέγχου Ασθενειών της Αφρικής εκτιμούν ότι υπάρχουν μόνο 200.000 δόσεις διαθέσιμες στις αφρικανικές χώρες σε σύγκριση με μια ζήτηση τουλάχιστον 10 εκατομμυρίων.

Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη πολλά που μπορούν να γίνουν.

Δοκιμές: Αυτό είναι το υπ' αριθμόν ένα εργαλείο σε αυτόν τον αγώνα. Πρέπει να γνωρίζουμε πού βρίσκονται αυτά τα κρούσματα και από ποιους στην κοινότητα περνάει ο ιός της ευλογιάς. Πρέπει επίσης να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα δεδομένα για να εντοπίσουμε τις επαφές. Μπορούμε να το κάνουμε αυτό με απλές εξετάσεις πλευρικής ροής - χρησιμοποιώντας ένα επίχρισμα από τη μύτη ή/και το λαιμό που μπορεί να γίνει στην κοινότητα και να δώσει αποτελέσματα μέσα σε 30 λεπτά.

Ενημέρωση: Κατά την προηγούμενη επιδημία σε όλο τον κόσμο, πολλές από τις καμπάνιες ενημέρωσης που έβγαιναν απευθύνονταν στους ανθρώπους που εργάζονται σε οίκους ανοχής ή ευρύτερα στη λεγόμενη «βιομηχανία του σεξ». Ως αποτέλεσμα, οι άνθρωποι μπορεί να πίστευαν ότι πρόκειται μόνο για σεξουαλικά μεταδιδόμενη ασθένεια. Δεν είναι.

Τώρα τον ιό κολλάνε γυναίκες και παιδιά, οπότε οι κοινότητες πρέπει να ενημερωθούν για τα συμπτώματα που πρέπει να προσέχουν και για τις ενέργειες που πρέπει να κάνουν.

Εμβολιασμός: Επειδή ο ιός της ευλογιάς είναι τόσο παρόμοιος με την ευλογιά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτό το εμβόλιο. Ωστόσο, υπάρχουν περιορισμένα αποθέματα και δεν μπορούμε να παρασκευάσουμε εμβόλια κατά της ευλογιάς αρκετά γρήγορα. Ο ΠΟΥ έχει απευθύνει έκκληση για υποψήφια εμβόλια για γρήγορη έγκριση και διανομή.

Αυτά τα μέτρα και άλλα πρέπει να ληφθούν επειγόντως για τον περιορισμό και την καταστολή αυτής της επιδημίας πριν γίνει ενδεχομένως παγκόσμια πανδημία.


* Η Cheryl Walter είναι ιολόγος και Λέκτορας Βιοϊατρικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Hull της Βρετανίας. Το παρόν άρθρο αναδημοσιεύεται αυτούσιο στο Liberal μέσω άδειας Creative Commons από τον ιστότοπο TheConversation.com.

The Conversation