Why War? του Christopher Coker
Ο Christopher Coker -καθηγητής στο London School of Economics (και στενός φίλος του ECIPE) που πέθανε τραγικά φέτος- εργάστηκε σε πολλά επιστημονικά πεδία με σκοπό να κατανοήσει καλύτερα τη στρατηγική και τον πόλεμο. Στο τελευταίο του βιβλίο με τίτλο Why War? ο Coker προσφέρει μια τεκμηριωμένη και συγκλονιστική ιστορία του πολέμου. Άλλα ζωικά είδη δεν πολεμούν μεταξύ τους, οι άνθρωποι όμως το κάνουμε.
Τι μας λέει αυτό; Στο πνεύμα της ιδέας του Θουκυδίδη ότι ο πόλεμος ως «το ανθρώπινο πράγμα», ο Coker μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα γιατί, κατά τραγικό τρόπο, ο πόλεμος είναι τόσο συνηθισμένος.
The Tragic Mind - Fear, Fate, and the Burden of Power του Robert D. Kaplan
Η έννοια της τραγωδίας βρίσκεται στο επίκεντρο του νέου βιβλίου του Robert Kaplan για τη γεωπολιτική. Οι ηγέτες και οι παγκόσμιες δυνάμεις σπάνια έρχονται αντιμέτωποι με απλές γεωπολιτικές επιλογές μεταξύ του καλού και του κακού. Όλες οι επιλογές έχουν συνέπειες και οι διαθέσιμες εναλλακτικές μπορούν συχνά να απεικονιστούν ως μάχες μεταξύ του καλού και του καλού.
Η οξυδερκής ηγεσία απαιτεί μια σταθερή γείωση στην τραγική σκέψη, και όσοι διαθέτουν αυτή την κλίση θα βρίσκονται σε καλύτερη θέση να διαχειριστούν τις αρνητικές συνέπειες που αναπόφευκτα ακολουθούν την αναζήτηση μιας καλής εναλλακτικής.
Συνδυάζοντας τη γεωγραφία με τη λογοτεχνία, ο Kaplan παρατηρεί ότι πολλές βασικές γεωπολιτικές πρωτοβουλίες απέτυχαν επειδή οι ηγέτες που εμπλέκονταν σε αυτές δεν είχαν την τραγική προοπτική και τη φαντασία να δουν πόσο άσχημα αποτελέσματα θα μπορούσαν να έχουν οι πράξεις τους. Η λύση; Εμβαθύνετε την κατανόησή σας στον Σαίξπηρ και τον Σοφοκλή!
The Capitalist Manifesto: Why the Global Free Market Will Save the World του Johan Norberg
Αν τα Χριστούγεννα είναι η περίοδος των καλών ειδήσεων, το νέο βιβλίο του Johan Norberg θα σας βοηθήσει να προετοιμαστείτε για το εορταστικό πνεύμα! Σε αυτό, ο Norberg δίνει μια ισχυρή απάντηση σε όλους εκείνους που αναζητούν νέα οικονομικά συστήματα, ή εκείνους (όπως οι Τραμπ, Μπάιντεν, Σι Ζινπίνγκ, Μακρόν, Μπρετόν κλπ) που διαλέγουν νέες ιδέες οικονομικής πολιτικής από τα ράφια του προστατευτισμού και του οικονομικού εθνικισμού.
Πριν αποφασίσετε να πετάξετε τον καπιταλισμό της ελεύθερης αγοράς στη θάλασσα, ίσως θα πρέπει να εξετάσετε τη θετική του επίδραση στην υγεία και τον πλούτο, τον εγγραμματισμό και την εκπαίδευση, τις ελευθερίες και την ισότητα των φύλων και πολλά άλλα. Προσέξτε τι εύχεστε!
* Ο Fredik Erixon είναι Σουηδός οικονομολόγος και συγγραφέας, καθώς και Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας (European Centre for International Political Economy - ECIPE) από την ίδρυσή του το 2006. Οι Financial Times τον συμπεριέλαβαν στον κατάλογο των 30 πιο επιδραστικών ανθρώπων στις Βρυξέλλες
Το άρθρο δημοσιεύθηκε στα αγγλικά τον Δεκέμβριο του 2023 και παρουσιάζεται στα ελληνικά με την άδεια του ECIPE και τη συνεργασία του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών.