Φωτογραφία Αρχείου
Το αρνητικό σενάριο που προεξόφλησαν οι επενδυτές - Οι εκτιμήσεις έως το 2027
Φωτογραφία Αρχείου
Morgan Stanley για ελληνικές τράπεζες

Το αρνητικό σενάριο που προεξόφλησαν οι επενδυτές - Οι εκτιμήσεις έως το 2027

Την πρόσφατη «βουτιά» 17% των τραπεζικών μετοχών σχολιάζει η Morgan Stanley (MS) τονίζοντας πως πλέον σε αυτά τα επίπεδα η αγορά τιμολογεί μια «κανονικοποιημένη» (σταθερή¬) αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων έως το 2027 από 8% έως 11,5%. Οι αναλυτές διατηρούν τη σύσταση υπεραπόδοσης για τις Alpha Bank και Πειραιώς, ενώ έχουν ουδέτερες συστάσεις για Eurobank και Εθνική Τράπεζα.

Η Morgan Stanley με τις νέες εξελίξεις στην οικονομία και τις αγορές εκτιμά πως θα υπάρξουν χαμηλότερα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσεις τη διετία 2026-2027, 50% χαμηλότερη αύξηση των προμηθειών που θα κινηθούν στο 4 - 4,5%, χαμηλότερη αύξηση των δανείων κατά μία φορά επί το ονομαστικό ΑΕΠ και 10 μονάδες βάσης υψηλότερο κόστος κινδύνου.

Οι παραπάνω εκτιμήσεις, αναφέρει η Morgan Stanley, σηματοδοτούν μια μέση επίπτωση στα κέρδη ανά μετοχή της τάξης του 20% το 2027 για τις συστημικές τράπεζες. Τα παραπάνω οδήγησαν στη σημερινή αποτίμηση των τραπεζών και κυρίως της Εθνικής Τράπεζας.

Για τις τρεις άλλες συστημικές τράπεζες η Morgan Stanley εκτιμά πως υπάρχει ένα αρνητικό σενάριο που κάνει λόγο για υψηλότερο κόστος κινδύνου, μια αύξηση των δανείων της τάξης του 2% έως -2% για τη διετία 2026-2027. Το βασικό σενάριο, όμως της Morgan Stanley, παραμένει αύξηση των δανείων από 7 έως 8% το ανωτέρω χρονικό διάστημα.

Επιπροσθέτως οι αναλυτές αναφέρουν πως οι αποτιμήσεις στα τρέχοντα επίπεδα είναι φθηνές, καθώς οι πολλαπλασιαστές αποτίμησης για τις ελληνικές τράπεζες δίνουν ένα μέσο δείκτη κερδών P/E του 2026 5,6 φορών και δείκτη ενσωμάτωσης λογιστικής αξίας στις 0,7 φορές.

Ωστόσο, η MS μιλάει για αβεβαιότητα στην ευρωπαϊκή οικονομία, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει το σύνολο των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Σε ό,τι αφορά τα νέα δάνεια και την πιστωτική επέκταση, υπενθυμίζεται ότι ο σχεδιασμός των τραπεζών είναι να δώσουν νέα δάνεια τουλάχιστον ύψους 10 δισ. ευρώ το 2025. Μάλιστα, όπως προκύπτει από τα business plans που ανακοίνωσαν την τριετία 2025-2027, οι τράπεζες προβλέπουν ισχυρή πιστωτική επέκταση και χορηγήσεις «καθαρών» νέων δανείων, δηλαδή νέα δάνεια μείον αποπληρωμές υφισταμένων δανείων, να ξεπερνούν τα 35 δισ. ευρώ στην τριετία.

Ο κύριος όγκος των δανείων το 2025 θα κατευθυνθεί σε επιχειρήσεις και στη χρηματοδότηση projects που έχουν σύνδεση με το Ταμείο Ανάκαμψης, με αρκετές συμβάσεις να έχουν ήδη ωριμάσει και τις εκταμιεύσεις δανείων να αναμένονται εντός του έτους.