Ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank Κρίστιαν Σέγουινγκ δήλωσε την Πέμπτη ότι η δραστηριότητα συγχωνεύσεων και εξαγορών δεν αποτελεί προτεραιότητα για τον όμιλό του, καθώς επανήλθαν οι εικασίες για το μέλλον της εγχώριας ανταγωνίστριας Commerzbank.
Τα δύο γερμανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα εγκατέλειψαν ένα σχέδιο συγχώνευσης το 2019, αλλά οι ανησυχίες σχετικά με την κερδοφορία των τραπεζών και οι αναφορές ότι η γερμανική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να πουλήσει ορισμένα από τα μερίδια της εταιρείας της, έχουν αναζωπυρώσει τους ψιθύρους σχετικά με μια πιθανή σύνδεση τις τελευταίες εβδομάδες.
Το κράτος εξακολουθεί να έχει μερίδιο 15% στην Commerzbank, αλλά το Reuters ανέφερε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ είναι ανοιχτός στο να το διαθέσει.
Η συγχώνευση των δύο μεγαλύτερων τραπεζών της Γερμανίας θα δημιουργούσε μια συνδυασμένη οντότητα με ενεργητικό περίπου 2 τρισ. δολάρια, αν και η χαμηλή αποτίμηση της Deutsche Bank θα μπορούσε να περιπλέξει οποιαδήποτε τέτοια κίνηση. Η τράπεζα διαπραγματεύεται σε περίπου 12 ευρώ ανά μετοχή, ένα κλάσμα της λογιστικής της αξίας, και ένα σημαντικό μέρος των περιουσιακών στοιχείων θα πρέπει να υποτιμηθεί.
Μιλώντας στο CNBC στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας την Πέμπτη, ο Σέγουινγκ φάνηκε να διασκεδάζει τις φήμες, τουλάχιστον προς το παρόν.
«Για να είμαι ειλικρινής, δεν θα έλεγα ότι είναι στην κορυφή των προτεραιοτήτων μου. Πάντα έλεγα εδώ και χρόνια ότι οι συγχωνεύσεις και εξαγορές στον τραπεζικό κλάδο, ιδίως στην Ευρώπη, πρέπει να έρθουν κάποια στιγμή, αλλά το πιο σημαντικό γι' αυτό είναι να πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις - προϋποθέσεις από ρυθμιστική άποψη, οριστικοποίηση της τραπεζικής ένωσης», είπε χαρακτηριστικά.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση Τραπεζών δημιουργήθηκε το 2014 και επιδιώκει να διασφαλίσει τη σταθερότητα των τραπεζικών και χρηματοπιστωτικών συστημάτων του μπλοκ.
Τον Δεκέμβριο, η Κάτω Βουλή της Ιταλίας καταψήφισε τις μεταρρυθμίσεις του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, του ταμείου διάσωσης της ευρωζώνης, οι οποίες είχαν εγκριθεί από όλες τις άλλες χώρες του μπλοκ.