Για στοχευμένες εξαγορές και deals στην Ελλάδα ή και το εξωτερικό και ειδικά στην Ευρώπη, ενδιαφέρεται η Εθνική Τράπεζα κι έχει θέσει δύο πιθανούς στόχους, έχοντας μεγάλο πλεόνασμα κεφαλαίων: Θα πρόκειται για fintech ή για εταιρίες τεχνολογίας και θα έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, που θα βελτιώνουν την τεχνολογία και το πελατολόγιό της.
Αντίθετα, πίσω πάνε, σύμφωνα με πληροφορίες τα σχέδια για εξαγορά θεραπευμένων δανείων που δεν εμπίπτουν στις προτεραιότητες του 2024 και ενδέχεται να μη συμπεριληφθούν ούτε και στους στόχους για το 2025.
Ειδικότερα οι «στόχοι» που ενδιαφέρουν την Εθνική Τράπεζα, πρέπει είτε να της ανοίγουν νέες αγορές στο πεδίο της ψηφιακής τραπεζικής, είτε να προσθέτουν τεχνολογικές δυνατότητες με υπηρεσίες και προϊόντα στις εργασίες της τράπεζας (π.χ. Τεχνητή Νοημοσύνη) ή να φέρνουν νέους πελάτες στην τράπεζα, μέσα από την εξαγορά ή συνεργασία με πλατφόρμα.
Η Εθνική έχει στρατηγικό στόχο τις επενδύσεις στην τεχνολογία και θέλει να επεκτείνει συνεργασίες και να διευρύνει το πελατολόγιό της αυξάνοντας τις δυνατότητα πρόσβασης νέων πελατών και νέων σε ηλικία, με ψηφιακά μέσα. Με πλεονάζοντα κεφάλαια που ήταν ήδη στα 7,4 δισ. ευρώ στο εννεάμηνο του 2023 και εκτιμάται ότι μπορεί να έχουν ήδη αυξηθεί, η Εθνική Τράπεζα δεν είναι καθόλου διστακτική ή αρνητική σε εξαγορές, αρκεί όμως να έχουν νόημα και να ταιριάζουν στο πλάνο που έχει χαράξει και ακολουθεί ειδικά τα τελευταία 2-3 χρόνια.
Τα παραπάνω προκύπτουν τόσο από την πιο αναλυτική ενημέρωση που έκανε ο CEO Παύλος Μυλωνάς στο roadshow της JP Morgan και διαβάσατε στο liberal.gr, όσο και από τις αδρές και πολύ μετρημένες αναφορές του στις 14 Φεβρουαρίου στην παρουσίαση της νέας εταιρικής ταυτότητας της Εθνικής Τράπεζας.
Οι κατευθύνσεις ταιριάζουν με τη στρατηγική που έχει χαράξει ο Όμιλος με τις μέχρι τώρα επενδύσεις, συνεργασίες και εξαγορές και αποτυπώθηκαν ήδη σε δύο συγκεκριμένα deals τα προηγούμενα χρόνια:
Το τελευταίο με την Epsilon Net που έχει συμβάλει σημαντικά στο «embedded banking» και επιπλέον προσέθεσε συνεργασίες με πελάτες της εταιρίας που είναι τώρα κοινοί πελάτες και των δύο. Βασικό όχημα της συνεργασίας είναι οι εμπορικές εφαρμογές της Epsilon Net και η διασύνδεσή τους με τα συστήματα της Εθνικής Τράπεζας, μέσω της εξελιγμένης open banking πλατφόρμα της.
Και στην πρώτη συμφωνία με την πώληση του 51% του κλάδου POS στην EVO Payments το 2022. Τότε η Εθνική Τράπεζα είχε κρατήσει σχεδόν το μισό μερίδιό της και είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν την ενδιέφερε ιδιαίτερα το οικονομικό μέρος της συναλλαγής των 158 εκατ. ευρώ. Την ενδιέφεραν οι εμπορικές συμφωνίες, ο συνεταιρισμός με την αμερικανική εταιρία, οι συνέργειες και το know how, σε συνδυασμό με την πρόσβαση στην πελατειακή βάση της EVO.
Στην παρουσίαση της νέας εταιρικής ταυτότητας της Εθνικής, ο κ. Μυλωνάς είπε ότι η Εθνική έχει επενδύσει 700 εκατ. ευρώ στην τεχνολογία τα τελευταία χρόνια, από τα οποία τα 400 εκατ. ευρώ μόνον για το IT, τα διπλάσια σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Η Εθνική σκοπεύει να επενδύσει συνολικά μέχρι και 1 δισ. ευρώ στον ψηφιακό μετασχηματισμό της τράπεζας.
Όπως είπε, η Εθνική είναι «ψηφιακά η πρώτη τράπεζα στην Ελλάδα και στους 10 μεγαλύτερους τραπεζικούς Ομίλους πανευρωπαϊκά. Σε δύο χρόνια από σήμερα η Εθνική θα είναι η μοναδική τράπεζα στην Ελλάδα με απολύτως ψηφιακό σύστημα core banking», πρόσθεσε ο κ. Μυλωνάς.
Όσον αφορά το embedded banking, που είναι η νέα τάση στον τομέα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, διευκολύνει και τα δύο μέρη μιας συναλλαγής, η οποία περιλαμβάνει τον έμπορο και τον καταναλωτή, για άμεσες πληρωμές μεμονωμένες ή ομαδικές όπως για καταβολή μισθών σε πραγματικό χρόνο, ηλεκτρονικό εμπόριο και εμπορικές συναλλαγές σε φυσικό ή ηλεκτρονικό κατάστημα, γρήγορα ψηφιακά δάνεια κλπ.