Το σχέδιο της Εθνικής Τράπεζας για πιστωτική επέκταση και εκτός συνόρων με όπλο την άφθονη ρευστότητα, όπως το είχε περιγράψει ο CEO, Παύλος Μυλωνάς, είναι σε πλήρη εξέλιξη και αποδίδει ήδη καρπούς. Η Εθνική Τράπεζα, μπήκε ήδη στις διεθνείς αγορές με μεγάλα κοινοπρακτικά δάνεια, καθώς συμμετείχε στη χρηματοδότηση για την ψηφιακή διασύνδεση στη Σαουδική Αραβία, ένα deal 350 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα με την ηγετική θέση που έχει στην ενεργειακή αγορά, είναι και ο βασικός διοργανωτής της χρηματοδότησης του deal για την εξαγορά της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή από τη Masdar, μία συμφωνία που μπορεί να φθάσει το ύψος χρηματοδότησης δυνητικά, πάνω από ένα δισ. ευρώ. Σε αυτά τα δύο deals, ενδέχεται να έρθει γρήγορα και ένα τρίτο, ενώ η παρουσία της Εθνικής σε αυτές τις χρηματοδοτήσεις, ανοίγει την ευκαιρία της Μέσης Ανατολής και της Αραβικής χερσονήσου για την ελληνική τράπεζα.
Ο κ. Μυλωνάς για το ενδεχόμενο η τράπεζα να εκφράσει ενδιαφέρον για την απόκτηση της Εθνικής Ασφαλιστικής, δεν το απέκλεισε μεν, αλλά τήρησε επιφυλακτική στάση. Είπε ότι «θα το δούμε όταν και όποτε υπάρξει τέτοια εξέλιξη».
Σε ερώτηση του Liberal, είπε ότι ξέραμε την Εθνική Ασφαλιστική, αλλά τώρα έχει αλλάξει, αφήνοντας να εννοηθεί, πέραν του τιμήματος για το οποίο είναι παγίως σκληρός διαπραγματευτής, ότι θέλει να «ζυγίσει» καλά τη σχέση αξίας και ρίσκου.
Η πιστωτική επέκταση της Εθνικής έχει υπερβεί τους στόχους της χρονιάς και το pipeline είναι μεγάλο και θα οδηγήσει το 2025. Ωστόσο, η Εθνική υπολογίζει τώρα, νέα σωρευτική μείωση επιτοκίων 0,75% της ΕΚ, στο δίμηνο Δεκεμβρίου - Ιανουαρίου. Αυτό σημαίνει επιτόκιο ΕΚΤ στο 2,50%, στο τέλος Ιανουαρίου και συνεπώς εμπόδια στην αύξηση των επιτοκιακών εσόδων NII, με πιθανή επίπτωση έως και 8%-9%, που η τράπεζα θα καλύψει με πιστωτική επέκταση σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Στο μεταξύ, η έκταση που αρχίζει και παίρνει η μεσολάβησή της στην αγορά ενέργειας, όπου αγοράζει ηλεκτρικό ρεύμα από ΑΠΕ, από μικρούς και μεγαλύτερους παραγωγούς και το διαθέτει σε επιχειρήσεις, με τα σχετικά πιστοποιητικά PPA’s, έχει ανοίξει ήδη μία νέα αγορά.
Η Εθνική χρεώνεται το ρίσκο αλλά αντισταθμίζεται με άνεση γνωρίζοντας τη δουλειά. Παράλληλα, διευκολύνει τους πελάτες της και έχει επιπλέον κέρδος και από τη διάθεση δανείων, κυρίως προς τους παραγωγούς και τους συναλλασσόμενους. Αυτή η νέα αγορά, που άνοιξε ο Γενικός Διευθυντής Επενδυτικής και Εταιρικής Στρατηγικής, Βασίλης Καραμούζης, καθιερώνει την Εθνική σε ηγετικό ρόλο στον κλάδο ενέργειας και θα ενισχύει όλο και περισσότερο τη θέση της Εθνικής.
Ακόμα, η Εθνική προωθεί γρήγορα το σχέδιο για την πλήρη ψηφιοποίηση της τράπεζας, που περιλαμβάνει όλο το core banking και θα ολοκληρωθεί περίπου σε ένα χρόνο. Αυτό θα μετατρέψει την Εθνική σε πιο προηγμένη τράπεζα, από πολλές μεγάλες ευρωπαϊκές και θα προσελκύσει συνεργασίες αλλά και επέκταση με εξαγορές. Θα ξεπεράσει πολλές τράπεζες στο εξωτερικό, οι οποίες θα είναι ευάλωτες και θα έχουν πρόβλημα, εκτιμούν από την ΕΤΕ.
Στις προμήθειες, η Εθνική έχει προγράμματα με προνόμια για συναλλαγές, με κόστος 1 ευρώ το μήνα και θα λανσάρει ξανά για να αναθερμάνει το ενδιαφέρον του κοινού.