Εθνική Τράπεζα: Η ενίσχυση του wealth management και το προφίλ των επενδυτών

Εθνική Τράπεζα: Η ενίσχυση του wealth management και το προφίλ των επενδυτών

Το Wealth Management στην Εθνική Τράπεζα αποτελείται από δύο διακριτές αλλά και συνάμα αλληλοεπιδρούσες και συνεργαζόμενες Υπηρεσίες: το Private Banking και το Premium Banking. 

Το πρώτο απευθύνεται στους πελάτες της τράπεζας που έχουν εμπιστευθεί ένα σημαντικό κεφάλαιο και έχουν τη δυνατότητα δημιουργίας σύνθετων επενδυτικών χαρτοφυλακίων. Αυτή τη στιγμή η Τράπεζα έχει 2 δισ. ευρώ στο Private Banking με 2.000 πελάτες. 

Το Premium Banking, όπου αυτή τη στιγμή έχει η Εθνική Τράπεζα 200.000 πελάτες με 25 δισ. ευρώ, είναι η υπηρεσία που προσφέρεται μέσω του Δικτύου Καταστημάτων στους πελάτες που έχουν ελάχιστη σχέση ύψους 60.000 ευρώ και επιθυμούν να διευρύνουν περαιτέρω τη συνεργασία με την Τράπεζα.

Ο Γιώργος Βαρελτζίδης, Ανώτερος Διευθυντής Διοίκησης Wealth Management στην Εθνική Τράπεζα είναι ο ειδικός στα θέματα διαχείρισης των επενδύσεων ιδιωτών. Πρόσφατα επεσήμανε ότι ο πρωταρχικός στόχος της Εθνικής είναι η παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών και η ανάπτυξη μιας εξατομικευμένης προσέγγισης στις ανάγκες κάθε πελάτη. Αποκάλυψε μάλιστα ότι σύντομα η Εθνική Τράπεζα θα επενδύσει και σε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα στο Wealth Management, τα αποτελέσματα της οποίας θα φανούν στο τέλος του 2025. 

H επενδυτική κουλτούρα στη χώρα μας

Αναφερόμενος στο γενικότερο πλαίσιο, ο κ. Βαρελτζίδης εξήγησε ότι η περιουσία των νοικοκυριών στην Ελλάδα είναι παραδοσιακά επικεντρωμένη κυρίως στα ακίνητα κατά ποσοστό 77%, κατά 13% σε λοιπά περιουσιακά (πχ εταιρικές συμμετοχές) και μόλις 10% σε χρηματοοικονομικά μέσα (ρευστά διαθέσιμα).

Αναφορικά με τα χρηματοοικονομικά μέσα ρευστά διαθέσιμα, τα επενδυτικά προϊόντα έχουν πολύ μικρότερη διείσδυση σε σχέση με τις αντίστοιχες χώρες του Ευρωπαϊκού νότου (12%), καθώς η συντριπτική πλειοψηφία βρίσκεται σε τραπεζικές καταθέσεις (ταμιευτηρίου και προθεσμιακές). Σημειώνεται ότι έχουν γίνει αρκετά βήματα σύγκλισης με την υπόλοιπη Ευρώπη, ειδικά με επενδύσεις μέσω Αμοιβαίων Κεφαλαίων, όπως φαίνεται από τον υπερδιπλασιασμό  του ενεργητικού των ελληνικών ΑΕΔΑΚ (22,1δις το  2024 έναντι 11δις το 2022).

Βασικές επενδυτικές αρχές και κάλυψη αναγκών και στόχων

Στην κατεύθυνση αυτή, τα εκπαιδευμένα και πιστοποιημένα στελέχη της Τράπεζας φροντίζουν να συζητήσουν και να διερευνήσουν τις ανάγκες του κάθε πελάτη, ώστε να καταγραφούν οι ανάγκες και οι οικονομικοί στόχοι του. Με γνώμονα βασικές επενδυτικές αρχές όπως η διασπορά, ο χρονικός ορίζοντας και η ανοχή στη διακύμανση καταλήγουν από κοινού στις καταλληλότερες επενδυτικές λύσεις ανάλογα με τον επενδυτικό χαρακτήρα του καθενός.

Υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι επενδυτικού χαρακτήρα:

1. Συντηρητικός: Στοχεύει στην προστασία του κεφαλαίου του με κύριο χαρακτηριστικό τη δυνατότητα για άμεση ρευστοποίηση αυτού, αναλαμβάνοντας εξαιρετικά χαμηλό επενδυτικό κίνδυνο.  Το χαρτοφυλάκιο αυτό απαρτίζεται κυρίως από βραχυπρόθεσμες  τοποθετήσεις & τίτλους σταθερού εισοδήματος.

2. Ισορροπημένος: Στοχεύει τόσο στην επίτευξη εισοδήματος από τοκομερίδια και  μερίσματα όσο και στην κεφαλαιακή υπεραξία, επιχειρώντας  παράλληλα τη διατήρηση της διακύμανσης του χαρτοφυλακίου σε  ανεκτά επίπεδα. Για τη διαμόρφωση του χαρτοφυλακίου επιλέγονται  τίτλοι Α/Κ που διατηρούν μια ισορροπία μεταξύ ρευστών διαθεσίμων,  ομολόγων και μετοχών.

3. Αναπτυξιακός: Στοχεύει στην επίτευξη μιας σημαντικής κεφαλαιακής υπεραξίας μακροπρόθεσμα με ανάληψη αυξημένου επενδυτικού κινδύνου. Οι μετοχικές αξίες αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό ποσοστό στη σύνθεση του χαρτοφυλακίου.

Η δημιουργία επενδυτικών χαρτοφυλακίων έρχεται ως φυσική συνέπεια στην κάλυψη μεσοπρόθεσμων ή μακροπρόθεσμων στόχων. Το πρώτο βήμα είναι να καθοριστούν ποσοτικά και χρονικά οι μελλοντικοί στόχοι (πχ σπουδές παιδιών, απόκτηση κατοικίας,  ενίσχυση του συνταξιοδοτικού εισοδήματος).

Στη συνέχεια, πρέπει να δημιουργηθούν επενδυτικά χαρτοφυλάκια με ευρεία διασπορά (διαφορετικές κατηγορίες επένδυσης, οικονομικοί κλάδοι, χώρες) τα οποία να ταιριάζουν με τον κάθε επενδυτικό χαρακτήρα. 

Μια εξαιρετική τακτική είναι αυτή των σταδιακών τοποθετήσεων στα επενδυτικά προϊόντα των χαρτοφυλακίων και σε διαφορετικές χρονικές στιγμές με στόχο την μείωση της διακύμανσης και την μεγιστοποίηση της αναμενόμενης απόδοσης.

Συμπερασματικά και σύμφωνα με μελέτη της Διεύθυνσης Οικονομικών Αναλύσεων της Εθνικής Τράπεζας για την περίοδο 1980-2024 ένα διευρυμένο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο (60% μετοχές, 40% ομόλογα) είχε πάντα θετική απόδοση αν η περίοδος διακράτησης ήταν από 5 έτη και πάνω.  

Σύγχρονα επενδυτικά προϊόντα

Τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει την εμφάνισή τους και στην ελληνική αγορά τα Αμοιβαία Κεφάλαια τακτής λήξης (target maturity funds) τα οποία αποτελούν μια ενδιαφέρουσα τοποθέτηση για τους καταθέτες που αναζητούν μια συντηρητική επιλογή σε βραχυχρόνιο ορίζοντα. 

Για την κάλυψη μέσο/μακροπρόθεσμων αναγκών υπάρχουν τα Αμοιβαία Κεφάλαια Κατανομής Ενεργητικού (asset allocation funds)  τα οποία ενσωματώνουν την στρατηγική κατανομής επενδύσεων με ενισχυμένη διασπορά και στις 3 κύριες επενδυτικές κατηγορίες (καταθέσεις, ομόλογα, μετοχές) και χαρακτηρίζονται από δυναμική προσαρμογή στις μεταβαλλόμενες συνθήκες των αγορών διατηρώντας τα αυστηρά όρια διακύμανσης του εκάστοτε επενδυτικού προφίλ (συντηρητικού, ισορροπημένου, αναπτυξιακού).