Με κορυφαίους δείκτες απόδοσης στην Ευρώπη και δείκτες κεφαλαίων πάνω από τον μέσο όρο των ευρωπαϊκών τραπεζών, παρά τα μερίσματα και τις τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων, οι ελληνικές τράπεζες κλείνουν τη χρονιά αυξάνοντας την αναπτυξιακή ορμή που έχτισαν εδώ και τρία χρόνια.
Τα τελευταία στοιχεία παραμονές Χριστουγέννων, από την τριμηνιαία έκθεση του εποπτικού οργάνου της ΕΚΤ, του SSM, το αποδεικνύουν. Φέρνουν τις ελληνικές συστημικές τράπεζες σε ρόλο οδηγού για το 2025 ενώπιον των ξένων επενδυτών.
Σταδιακά, στα τελευταία 10-12 τρίμηνα οι ελληνικές τράπεζες διαμόρφωσαν σταθερά μία εικόνα που τις φέρνει σε μία κατηγορία από μόνες τους. Σε απόδοση και ανάπτυξη έχουν ρυθμούς που απαντώνται μόνο στις τράπεζες των χωρών της Βαλτικής, (με υποπολλαπλάσια μεγέθη σε μικρές αγορές και οικονομίες από την άποψη του πληθυσμού και του ΑΕΠ). Όλα αυτά ενώ οι ελληνικές τράπεζες ξεκίνησαν με αφετηρία Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων κοντά στο 50% και το 2025, θα παρουσιάσουν ΜΕΑ κάτω από 3% σχεδόν στο μέσο επίπεδο της Ευρώπης.
Παρά το βάρος αυτό, όμως, οι ελληνικές τράπεζες παρουσιάζουν κορυφαίες επιδόσεις σε όλες τις κατηγορίες απόδοσης:
Κορυφαία απόδοση ενεργητικού (RoA) 1,44% μαζί με τις τράπεζες της Πορτογαλίας πάνω από τις τράπεζες χωρών, όπως Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Ιρλανδία, Αυστρία, Φινλανδία κλπ.
Κορυφαία απόδοση κεφαλαίου (RoE) 13,86%, διπλάσια των γερμανικών και γαλλικών τραπεζών και σημαντικά μεγαλύτερη από τράπεζες χωρών, όπως του Βελγίου, Ιρλανδίας, Ολλανδίας, Αυστρίας, Λουξεμβούργου.
Τον μικρότερο δείκτη κόστους προς έσοδα (CIR), ως αποτέλεσμα της μεγάλης αναδιάρθρωσης που έχουν κάνει σε δομή και προσωπικό, με διαρκώς επιταχυνόμενη ψηφιοποίηση της λειτουργίας και εργασιών τους που δεν έχει ακόμα παρουσιαστεί πλήρως στα μεγέθη τους. Με μέσο δείκτη κάτω του 33% (32,92%) στα κόστη ως προς τα έσοδα, οι ελληνικές τράπεζες είναι στην κορυφαία θέση της Ευρώπης με το μικρότερο κόστος προς έσοδα.
Στο κόστος κινδύνου (CoR), οι ελληνικές τράπεζες κατάφεραν να κάνουν κι άλλη πρόοδο και να μειώσουν κι άλλο το κόστος τους στο 0,41% κάτω από το κόστος των γαλλικών, αυστριακών και γερμανικών τραπεζών και φυσικά περισσότερο από 50% κάτω των ισπανικών τραπεζών. Αυτό παρά το γεγονός ότι είναι ακόμα πάνω από το στόχο του 2% για τα κόκκινα δάνεια κι είναι υποχρεωμένες να κάνουν μεγάλες προβλέψεις για επισφάλειες, διατηρώντας μεγαλύτερες καλύψεις στα δάνειά τους, δεσμεύοντας κεφάλαια και αυξάνοντας υποχρεωτικά τον δείκτη CoR, ο οποίος έχει μεγάλα περιθώρια υποχώρησης.
Τέλος, οι ελληνικές τράπεζες διατηρούν υψηλό περιθώριο επιτοκίων (NIM) 3,10%, πίσω μόνον από τις τράπεζες στις χώρες της Βαλτικής και τις τράπεζες στη Σλοβενία. Το χαμηλότερο περιθώριο NIM έχουν οι τράπεζες της Γαλλίας (0,89%) και της Γερμανίας (1,11%), ακολουθούμενες από τις τράπεζες της Ολλανδίας (1,51%). Σε αντίστοιχα επίπεδα με των ελληνικών τραπεζών υψηλά margin, έχουν οι τράπεζες στην Πορτογαλία (2,94%), Ισπανία (2,81%), Αυστρία (2,44%) και Ιταλία (2,30%).
Πίνακας με τους βασικούς δείκτες απόδοσης μετά τα αποτελέσματα εννιαμήνου των ευρωπαϊκών τραπεζών
Υψηλά ίδια κεφάλαια
Παρά τα μερίσματα, τις υψηλές προβλέψεις και κυρίως τις τιτλοποιήσεις δανείων που «έκαψαν» μεγάλα κεφάλαια, οι ελληνικές τράπεζες διατηρούν υψηλά βασικά κεφάλαια, πάνω από τον μέσο όρο των συστημικών τραπεζών στην Ευρώπη.
Με την ανάπτυξή τους, οι ελληνικές τράπεζες γεννούν κεφάλαιο με τον ταχύτερο δυνατό ρυθμό και ο μέσος δείκτης βασικών ιδίων κεφαλαίων CET1, ανήλθε στο 16,15%, πάνω από το μέσο όρο που είναι 15,72%. Μόλις στο προηγούμενο τρίμηνο, ο μέσος όρος ήταν ελαφρώς χαμηλότερα από τον αντίστοιχο μέσο όρο στην Ευρώπη, αλλά οι ελληνικές τράπεζες πέτυχαν να ξεπεράσουν κι αυτό το επίπεδο.
Το ίδιο ισχύει και για το δείκτη των συνολικών κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών. Τα στοιχεία και οι πίνακες προέρχονται από την τελευταία «χριστουγεννιάτικη» έκθεση του SMM για τις συστημικές τράπεζες στην Ευρώπη.
Πίνακας με τους δείκτες κεφαλαίων των ευρωπαϊκών τραπεζών