Γιατί η UniCredit επενδύει στην Alpha Bank
Shutterstock
Shutterstock
Bloomberg

Γιατί η UniCredit επενδύει στην Alpha Bank

Η UniCredit θέλει να αποκτήσει το 9% που κατέχει το ΤΧΣ στην Alpha Bank και συμφώνησε να εξαγοράσει την τοπική μονάδα της Alpha στη Ρουμανία, σε μια στρατηγική συμφωνία με στόχο την επέκταση της παρουσίας της στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, η UniCredit, η οποία δεν αποκάλυψε τιμή για το μερίδιο της Alpha Bank, έστειλε προσφορά στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Με την κίνηση αυτή, η ιταλική τράπεζα υπό τον CEO Andrea Orcel,  επιδιώκει να επιβεβαιώσει τον ρόλο της, ως ενός εκ των μεγαλύτερων παικτών στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη,

Υπενθυμίζεται ότι, όπως ανακοινώθηκε από την Alpha Bank, η συμφωνία προβλέπει:

- Συγχώνευση των θυγατρικών των δύο τραπεζών στη Ρουμανία και δημιουργία της 3ης μεγαλύτερης τράπεζας στη ρουμάνικη τραπεζική αγορά βάσει συνόλου ενεργητικού, ενισχύοντας την παρουσία της UniCredit σε μία κύρια και αναπτυσσόμενη αγορά. Η Alpha Bank διατηρεί ποσοστό 9,9% στο νέο σχήμα.

- Διαμόρφωση πλαισίου εμπορικής συμφωνίας στην Ελλάδα για τη διάθεση των προϊόντων διαχείρισης χαρτοφυλακίου και ασφάλισης ζωής, που συνδέονται με μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων (unit linked) της UniCredit, στους 3,5 εκατομμύρια Πελάτες της Alpha Bank, και δημιουργία ενός κοινοπρακτικού σχήματος για την πώληση συνταξιοδοτικών και ασφαλιστικών προϊόντων, μέσω της απόκτησης του 51% της AlphaLife από την UniCredit.

- Υποβολή προσφοράς από την UniCredit προς το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για το σύνολο των μετοχών που σήμερα κατέχει στην Alpha Υπηρεσιών και Συμμετοχών.

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, η UniCredit  αναζητούσε μικρής κλίμακας εξαγορές στις χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Ρουμανίας και τονίζει το timing του deal, που έρχεται αμέσως μετά από  την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα.

Η Alpha Bank θα λάβει 300 εκατ. ευρώ σε μετρητά στο πλαίσιο του deal για την μονάδα της στη Ρουμανία, ενώ θα διατηρήσει το 9,9% της συγχωνευμένης τράπεζας.

Για την UniCredit, η συμφωνία αυτή αποτελεί την καλύτερη χρήση των κεφαλαίων της τράπεζας, είπε ο Orcel σε τηλεδιάσκεψη με αναλυτές.  Και τόνισε την αξία του ανοίγματος μιας νέας αγοράς για τη διανομή των προϊόντων και την επέκταση των δραστηριοτήτων της τράπεζας που δεν έχουν μεγάλες κεφαλαιακές απαιτήσεις.

Κατόπιν του deal, η UniCredit ξεπερνά τη μονάδα της Societe Generale,  BRD, για  να γίνει η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα σε ενεργητικό στη Ρουμανία, έπειτα από αρκετές ανεπιτυχείς προσπάθειες να ενισχύσει το μερίδιο αγοράς της.

Η UniCredit ήταν ανάμεσα στις τράπεζες που ενδιαφέρθηκαν για την εξαγορά της ρουμανικής μονάδας της OTP Bank, ενώ εξέτασε και την First Bank πέρυσι, αναφέρει τo Bloomberg, επικαλούμενο πηγές που έχουν γνώση του θέματος.