Λ.Παπαγαρυφάλλου (Alpha Bank): Οι ελληνικές τράπεζες θα συνεχίσουν να χρηματοδοτούν την ανάπτυξη
Shutterstock
Shutterstock
Οικονομικό Φόρουμ Δελφών

Λ.Παπαγαρυφάλλου (Alpha Bank): Οι ελληνικές τράπεζες θα συνεχίσουν να χρηματοδοτούν την ανάπτυξη

Αισιόδοξος για την ελληνική οικονομία και την πορεία των ελληνικών τραπεζών είναι ο γενικός διευθυντής και CFO της Alpha Bank, Λάζαρος Παπαγαρυφάλλου, o οποίος έδωσε τρεις λόγους για τους οποίους εκτιμά ότι οι τράπεζες θα συνεχίσουν να στηρίζουν την ανάπτυξη και να δίνουν δάνεια και η καταγραφόμενη πιστωτική επιβράδυνση (κυρίως στο εξωτερικό), που είναι φυσιολογική ενδέχεται να μην επηρεάσει την Ελλάδα.

Μιλώντας σε πάνελ στο Φόρουμ των Δελφών ο κ. Παπαγαρυφάλλου ανέφερε τους εξής λόγους για τους είναι θετικός:

  • Η ελληνική οικονομία είναι μία ανάσα από την επενδυτική βαθμίδα
  • Η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας ήταν και παραμένει μεγαλύτερη από των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών
  • Τα κεφάλαια για επενδύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης αξιοποιούνται και μετατρέπονται σε επενδύσεις με 381 επενδυτικά σχέδια ύψους 12 δισ. ευρώ να έχουν «ανέβει» ήδη.

Η Alpha Bank είπε ο κ. Παπαγαρυφάλλου ηγείται της προσπάθειας αυτής και φέτος, όπως και πέρυσι, και χρηματοδοτεί μεγάλα έργα υποδομών όπως για παράδειγμα σε μεγάλους οδικούς άξονες. Η ανάγκη των επενδύσεων δεν έχει πάψει να υπάρξει πρόσθεσε, κι αυτό σημαίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν σημαντικό ρόλο να παίξουν, ενώ οι επενδύσεις θα δημιουργήσουν ανάπτυξη.

Ο κ. Παπαγαρυφάλλου είπε ότι η επενδυτική βαθμίδα θα μειώσει το κόστος χρηματοδότησης στη χώρα μας και επίσης θα μειώσει και το ρίσκο χώρας κάνοντας την ελληνική οικονομία πιο ελκυστικό επενδυτικό προορισμό.

Το κόστος χρηματοδότησης, ειδικότερα, εντόπισε ως βασικό λόγο για τη μείωση της ζήτησης σε δάνεια κυρίως νοικοκυριών, γιατί όπως είπε στην Ελλάδα ο ρυθμός χρηματοδότησης επενδυτικών σχεδίων δεν έχει ανακοπεί. «Δεν είναι παράλογο», είπε να μειώνεται αυτή την περίοδο η ζήτηση λόγω της αύξησης των επιτοκίων από τις Κεντρικές Τράπεζες.

Εντόπισε ως σημαντικό ζήτημα για το μέλλον και τις κρίσεις, το θέμα της ταχύτατης και ανεξέλεγκτης διάχυσης πληροφοριών στα κοινωνικά δίκτυα όπως και την άμεση μεταφορά κεφαλαίων με ψηφιακό τρόπο.

Η έρευνα της Accenture για τους πελάτες των τραπεζών

Με αφορμή την κρίση στις μικρές αμερικανικές τράπεζες αλλά και τις αλλαγές που φέρνει η ψηφιακή τραπεζική ο γενικός διευθυντής της Accenture Greece Λάμπρος Τσόλκας, έκανε αναφορά σε ευρήματα διεθνούς έρευνας για την ικανοποίηση του κοινού από τις τραπεζικές υπηρεσίες που απολαμβάνει. Με βάση όσα ανέφερε ο κ. Τσόλκας:

  • Περίπου το 1/3 των Ελλήνων πελατών (και παγκοσμίως) είναι ικανοποιημένοι από την κύρια τράπεζά τους
  • Περίπου το 1/5 των ερωτηθέντων εκτιμά ότι τα προϊόντα που λαμβάνει είναι αυτά που θέλει και τους ικανοποιούν
  • Περίπου το 1/5 των πελατών παγκοσμίως και στην Ελλάδα βλέπει την τράπεζα ως σύμβουλό του, με τη σχέση να χαρακτηρίζεται «απρόσωπη»
  • Ποσοστό 42% των πελατών στην Ελλάδα έχει προβλήματα με την τράπεζά του

Η ταχύτερη και μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίων ιστορικά

Η μεγαλύτερη και ταχύτερη αύξηση επιτοκίων ιστορικά είναι αυτή που συμβαίνει τώρα με την ανάγκη να αντληθεί πίσω υπερβολική ρευστότητα. Σε αυτό το επίπεδο, περιστατικά όπως των μικρών αμερικανικών τραπεζών είναι μεμονωμένα, ενώ η αύξηση των επιτοκίων μετά από χρόνια επεκτατικής πολιτικής και χαλάρωσης έχει αποτελέσματα στη μείωση του πληθωρισμού, είπε ο Δημήτρης Ψαρρής, Managing Partner της Bain & Company Greece.

Σύμφωνα με τον κ. Ψαρρή στην κατάρρευση των μικρών τραπεζών στις ΗΠΑ, έπαιξε ρόλο η ταχύτατη ψηφιακή μετακίνηση μεγάλων ποσών από τις καταθέσεις των τραπεζών και η ταχύτατη διασπορά πληροφοριών στα κοινωνικά δίκτυα.

Σημείωσε ότι στις ΗΠΑ οι καταθέτες μετακινούν ποσά σε μεγαλύτερες και ασφαλέστερες τράπεζες. «Είναι στροφή στην ποιότητα», είπε.

Η εξαίρεση στα ομόλογα στην Credit Suisse

Την εκτίμηση ότι η καταπάτηση της σειράς με την οποία χρεώνονται οι ζημιές των επενδυτών ήταν μία εξαίρεση στην περίπτωση της Credit Suisse έκανε ο Νίκος Σαλακάς επικεφαλής εταίρος Τραπεζικών και Χρηματοοικονομικών της Νομικής Εταιρείας Κουταλίδης.

Ο ίδιος επισήμανε ότι το ευρωπαϊκό σύστημα είναι πολύ διαφορετικό και ότι η Ευρώπη υπήρξε ο «καλύτερος μαθητής» της χρηματοπιστωτικής κρίσης» μετά το 2008, εφαρμόζοντας πλαίσιο εξυγίανσης εποπτείας και κανόνων το οποίο προβλέπει ότι οι ομολογιούχοι ξεκάθαρα έπονται των μετόχων σε αυτές τις περιπτώσεις.

Σημείωσε πάντως ότι ενδέχεται η απόφαση των ελβετικών αρχών να σχετίζεται με την πολιτική ανάγκη να προστατευθούν ευάλωτα κεφάλαια συνταξιοδοτικών ταμείων και ασφαλιστικών οργανισμών της χώρας.