Την μέση διάρκεια για τη λήξη του χρέους στη χώρα μας θύμισε ο πρόεδρος της ΕΤΕ Γκίκας Χαρδούβελης, αναφέροντας ότι η χώρα μας δεν έχει άμεση δημοσιονομική πίεση από τα επιτόκια, αφού η μέση διάρκεια λήξης του είναι στα 18 χρόνια. Η σημερινή άνοδος των επιτοκίων επιβαρύνει κυρίως τους εταίρους μας. «Η βιωσιμότητα του χρέους θα είναι το ζητούμενο στο απώτερο μέλλον. Θα επιτυγχάνεται με την ανάπτυξη της οικονομίας και την αξιόπιστη δημοσιονομική πολιτική. Άλλωστε ήδη το είδαμε: Η ονομαστική αύξηση του ΑΕΠ κατά 15% το 2022 έφερε τεράστια μείωση στο λόγο Χρέος / ΑΕΠ στο 170%».
Σημείωσε επίσης τις παρεμβάσεις της ΕΚΤ που επηρεάζουν το ύψος των επιτοκίων και δεν αντικατοπτρίζουν πλήρως τις προσδοκίες της αγοράς. «Συνεπώς δεν τίθεται θέμα εμπιστοσύνης», είπε.
Ο κ. Χαρδούβελης είπε ότι στην Ελλάδα ο συμφωνημένος με τους εταίρους στόχος πρωτογενούς ελλείμματος για το 2022 ήταν 2% του ΑΕΠ και σύμφωνα με το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2023, εκτιμάται ότι θα πετύχουμε 1,7% του ΑΕΠ. Για το 2023 ο συμφωνημένος στόχος είναι για πρωτογενές πλεόνασμα 1,1% ΑΕΠ και εκτιμάται ότι θα έχουμε πλεόνασμα 0,7%.
Προβλέψεις για το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης
Το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΣΣΑ) είναι υποκατάστατο της δημοσιονομικής ένωσης, που δεν υπάρχει στην ΟΝΕ. Δημιουργήθηκε για να καλύψει αυτό το κενό. Το ΣΣΑ ξεκίνησε το 1997 και από τότε διαρκώς βελτιώνεται, είπε. Μεγάλες αλλαγές στο ΣΣΑ, άλματα, γίνονται στη διάρκεια κρίσεων, πρόσθεσε. Εκτίμησε ότι:
*Τα όρια του 3% έλλειμμα/ΑΕΠ και 60% χρέος/ΑΕΠ θα παραμείνουν ως στόχοι back stops.
*Ο ρυθμός μείωσης του χρέους θα καθορίζεται ανά χώρα, ανάλογα με τις ιδιομορφίες της οικονομίας της και ο σταθερός κανόνας του 1/20 θα παύσει να ισχύει.
*Ένας δημοσιονομικός κανόνας για ρυθμό αύξησης των δαπανών μικρότερο του ρυθμού αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ, πιθανόν μελλοντικά να εισαχθεί, με συζήτηση για το τι θα συμπεριλαμβάνεται στο λογιστικό ορισμό των δαπανών (πιθανή εξαίρεση αμυντικών δαπανών, δαπανών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής κλπ).
*Θα δοθεί μεγαλύτερη ευελιξία σε χώρες με μαξιλάρι δημοσιονομικού χώρου, ώστε να μπορούν να κάνουν παρεμβατική δημοσιονομική πολιτική βραχυπρόθεσμα, για να αντιμετωπίσουν τοπικές διαταράξεις».
Θεόδωρος Πελαγίδης (ΤτΕ): Ανάγκη συνετής δημοσιονομικής διαχείρισης
Την άποψη ότι «είμαστε σε αχαρτογράφητα νερά», διατύπωσε μιλώντας για την κρίση ο υποδιοικητής της ΤτΕ Θεόδωρος Πελαγίδης, τονίζοντας ότι οι πληθωριστικές προσδοκίες εμπεδώνονται.
Πρόσθεσε, ότι η αύξηση των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες ενδεχομένως να μην αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τον πληθωρισμό, εάν δεν υπάρξει συνετή δημοσιονομική διαχείριση, με χαμηλά ελλείμματα και μειούμενο δημόσιο χρέος, εξέφρασε ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Θεόδωρος Πελαγίδης, μιλώντας στο συνέδριο του Κύκλου Ιδεών.
Οι φορείς άσκησης πολιτικής καλούνται σήμερα να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο οδυνηρά οικονομικά φαινόμενα, αφενός τον υψηλό πληθωρισμό που απομειώνει την αγοραστική δύναμη και στρεβλώνει τις τιμές, αφετέρου την ύφεση που μπορεί έλθει εάν η οικονομική δραστηριότητα υποχωρήσει απότομα, είπε.
Πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή το βάρος έχει αφεθεί στη νομισματική πολιτική, αλλά η τελευταία δεν μπορεί να αποδώσει εάν δεν συνοδευτεί από ένα υπεύθυνο δημοσιονομικό καθεστώς με σταθεροποίηση των δημοσιονομικών μεγεθών.
Αν η νομισματική αρχή αυξάνει τα επιτόκια σε περιβάλλον που ταυτόχρονα αυξάνεται και το δημόσιο χρέος, τότε ο πληθωρισμός μπορεί να επιμείνει, κατέληξε.
«Να μην εμφανισθεί ξανά κίνδυνος»
Στην ανάγκη να μην εμφανισθεί ξανά πιστωτικός κίνδυνος και να αποφευχθεί οποιαδήποτε κρίση, ομονοούν οι τραπεζίτες. Ήταν από τα βασικά συμπεράσματα της συζήτησης στο συνέδριο του Κύκλου Ιδεών για τη δημοσιονομική κατάσταση και αξιοπιστία της χώρας.
Ο πρόεδρος της Eurobank και ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης Γιώργος Προβόπουλος, τόνισαν ότι δεν επιτρέπεται εφησυχασμός γιατί η κρίση στην παγκόσμια οικονομία συνεχίζεται έντονα και αν δεν είμαστε προσεκτικοί το δημόσιο χρέος μπορεί να επανέλθει εντονότερα τα επόμενα χρόνια.
Ο κ. Ζανιάς παραδέχθηκε ότι οι τράπεζες δεν έδειξαν σύνεση πριν την κρίση ενώ τώρα είναι ισχυρές και πολύ προσεκτικές. «Έμαθαν από την κρίση», ανέφερε. Παρατήρησαν επίσης ότι η δημοσιονομική πλειοδοσία των κομμάτων λόγω των επικείμενων εκλογών δεν βοηθάει. Αντίθετα ο κ. Προβόπουλος είχε την άποψη ότι «δεν διδαχθήκαμε όσο έπρεπε από την οικονομική κρίση ενώ η δημοσιονομική επίγνωση δεν φαίνεται», είπε.