Μερίσματα και επαναγορές μετοχών για την ικανοποίηση των μετόχων, ξεκινώντας από 25%-30% των κερδών του 2023, μετοχικά μερίδια και συνεργασίες με fintech σε Ελλάδα και εξωτερικό και συμμετοχή σε κοινοπρακτικά δάνεια εκτός Ελλάδας, προγραμματίζει η Εθνική Τράπεζα για την αξιοποίηση των μεγάλων ελεύθερων κεφαλαίων που έχει ήδη χτίσει με 8 δισ. ευρώ έως τώρα, όπως είπε ο CEO της ΕΤΕ, Παύλος Μυλωνάς. Προβλέπει καθαρά οργανικά κέρδη 1,2 δισ. ευρώ και φέτος με ενίσχυση από έσοδα προμηθειών και από κέρδη στα ομόλογα και πάνω από 1,2 δισεκ. ευρώ έως το 2026.
Στο μεταξύ, το χτίσιμο νέων ελεύθερων κεφαλαίων συνεχίζεται και θα προσθέσει συνολικά 900 μονάδες βάσης (9%) στα ίδια κεφάλαια έως το τέλος του 2026, προσθέτοντας μεγάλη δύναμη και ευελιξία στην Εθνική Τράπεζα, όπως είπε ο κ. Μυλωνάς. Έχει ήδη αυξήσει τα κεφάλαια κατά 400 μονάδες βάσης και φέτος ο στόχος για οργανική απόδοση ιδίων κεφαλαίων RoTE είναι 15% και πάνω από 13% έως το 2026.
Συνεπώς, η αξιοποίηση των αυξημένων κεφαλαίων, με ικανοποίηση όμως πρώτα των μετόχων και πιστωτική επέκταση στην Ελλάδα, είναι σημαντικά ζητήματα, που κατευθύνουν την ανάπτυξη της τράπεζας, παράλληλα με τη συμβολή της στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
Η εθνική προβλέπει σωρευτική αύξηση 7% του χαρτοφυλακίου υγιών δανείων της έως το 2026, κάλυψη άνω του 50% των κόκκινων δανείων από φέτος και μείωση του κόστους ρίσκου κάτω από 65 μονάδες βάσης φέτος και κάτω από 50 μονάδες έως το 2026.
Η Εθνική επιδιώκει ενεργά και μερίδια με συνεργασίες σε fintech καθώς και συμμετοχή σε κοινοπρακτικά δάνεια στο εξωτερικό. Τα αποτελέσματα της Εθνικής Τράπεζας ξεπέρασαν κάθε προσδοκία καθώς ήδη ο δείκτης εποπτικών κεφαλαίων CET1 αυξήθηκε κατά 220 μονάδες στο 17,8%.
Συνεπώς, η Εθνική έχει την ευελιξία, να επιτύχει πολλά πράγματα ταυτόχρονα. Αναζητά καλές συνεργασίες στην ψηφιακή τραπεζική, όπου δεν διαθέτει ανάλογη εμπειρία, για αύξηση της πελατείας και εξαγορές εφόσον υπάρξουν ευκαιρίες για συνέργειες, με συντηρητική προσέγγιση.
Να σημειωθεί πως η μείωση του αναβαλλόμενου φόρου DTC, είναι επίσης στους στόχους της και η Εθνική θα τα έχει μειώσει στο τέλος του 2026, σε μόλις 35% από 55% που είναι σήμερα. Μέσα σε δύο χρόνια. Που σημαίνει ότι όχι μόνον θέλει αλλά μπορεί και να δώσει μερίσματα που είναι το νόημα όσων αφήνει να εννοηθούν ο κ. Μυλωνάς, ο οποίος είπε ότι του αρέσει η ιδέα για επαναγορές μετοχών, αλλά έθεσε πρώτα ως προϋπόθεση το φετινό μέρισμα και την πώληση του ποσοστού των μετοχών του ΤΧΣ.
Το πλάνο τριετίας της Εθνικής με νέα δάνεια, επιτόκια και αντιστάθμιση
Για να επιτύχει τους στόχους της η Εθνική Τράπεζα αύξησε την αντιστάθμιση στα επιτόκια κατά 5 δισ. ευρώ στην αρχή του έτους και συνολικά το χετζάρισμα έχει φθάσει τα 7,5 δισ. ευρώ.
Να σημειωθεί η χαμηλή ταχύτητα στη μετάβαση των καταθέσεων σε ακριβότερες προθεσμιακές, που η Εθνική συντηρητικά προβλέπει να αυξηθούν φέτος, αλλά πιο ρεαλιστικά να μειωθούν με την πτώση των επιτοκίων από του χρόνου, με βάση όσα είπε και ο CFO Χρήστος Χριστοδούλου. Τα χετζαρίσματα έχουν πενταετή ορίζοντα. Η Εθνική περιμένει μείωση επιτοκίων στο 3% στο τέλος του 2024 και στο 2,5% στο τέλος το 2025.
Ειδικότερα οι προβλέψεις γίνονται με τα παρακάτω μεγέθη, δίνοντας τους στόχους τριετίας της Εθνικής Τράπεζας:
- Οργανικά κέρδη μετά φόρων 1,2 δισ. ευρώ στην τριετία
- Καθαρό περιθώριο επιτοκίων στις 290 μονάδες το 2024 από 303 μονάδες στα τέλη του 2023 και 270 μονάδες το 2026.
- Κέρδη EPS ανά μετοχή 1,2 ευρώ το 2024 και 1,3 ευρώ το 2026.
- Πιστωτική επέκταση 7% την τριετία.
- Οργανική δημιουργία κεφαλαίου 500 μονάδες την τριετία.
- Απόδοση των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων 15% φέτος από 18,3% το 2023 – και 13% το 2026.