Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος διεθνώς είναι αυτή τη στιγμή οι ελληνικές τράπεζες, με τις Alpha και Εθνική να πρωταγωνιστούν.
Με βελτιωμένο τίμημα στα 1,39 ευρώ ανά μετοχή και συνολικά 293,5 εκατ. ευρώ έγινε μέτοχος (και στρατηγικός εταίρος) της Alpha Bank η UniCredit, η πρώτη ξένη τράπεζα μετά από 17 χρόνια που αποκτά μερίδιο, σχεδόν 9% σε ελληνική τράπεζα ενώ ταυτόχρονα το 20% συν 2% της ΕΤΕ, βγαίνει προς διάθεση από το ΤΧΣ με τιμή 5-5,44 ευρώ στην Ελλάδα και τις διεθνείς αγορές από 14-16 Νοεμβρίου, έχοντας ήδη παρουσιάσει πολύ ισχυρά ιστορικά αποτελέσματα, με τα οποία αλλάζει οριστικά σελίδα σε επίπεδο κερδών, μερισμάτων και εξάλειψης των κόκκινων δανείων και το ΤΧΣ να στοχεύει περίπου στο 1 δισ. ευρώ για τις μετοχές της ΕΤΕ που θα διαθέσει.
Οι ελληνικές τράπεζες, ο πλέον ταλαιπωρημένος και προβληματικός κλάδος, γίνονται πλέον η ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας, όπως και είναι ο ρόλος τους για να ενισχύσουν την ανάπτυξη και προσελκύουν ταυτόχρονα επενδυτικά κεφάλαια από όλο τον κόσμο στην Ελλάδα και το Χρηματιστήριο Αθηνών.
Η ανάκτηση μετά από πολλά χρόνια της επενδυτικής βαθμίδας στην ελληνική οικονομία και από την S&P μετά τη DBRS μπορεί να μην έδωσε την εικόνα μεγάλης επιτυχίας αρχικά στην Ελλάδα, αλλά στο εξωτερικό έγινε απολύτως κατανοητή η σημασία του γεγονότος και τώρα μόλις ξεκινά να αποδίδει καρπούς, με την είσοδο της UniCredit και την ενθουσιώδη διάθεση για συμμετοχή μεγάλων ξένων επενδυτών στο placement μετοχών της ΕΤΕ.
Ξένοι επενδυτές θα αποκτήσουν το 85% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας (εκ του 20% που διαθέτει το ΤΧΣ) και 15% από τη διαδικασία στην Ελλάδα, αναφέρουν οι λεπτομέρειες για την κατανομή των μετοχών και αυτό είναι ενδεικτικό του ενδιαφέροντος που επικρατεί για την ΕΤΕ διεθνώς αυτήν τη στιγμή. Το ΤΧΣ οδεύει σε άντληση κεφαλαίων από το μερίδιο της ΕΤΕ που διαθέτει σε επενδυτές, το οποίο μπορεί να φθάσει και το 1 δισ. ευρώ με το κατώτερο εύρος τιμής στα 5 ευρώ, καθώς υπάρχει πρόβλεψη για διάθεση ποσοστού επιπλέον 1,99% εφόσον η ζήτηση είναι τόσο ισχυρή.
Υπάρχει σύμφωνα με πληροφορίες διψήφιος αριθμός ξένων μεγάλων επενδυτών που έχουν εκδηλώσει τη διάθεσή τους να επενδύσουν στην Εθνική Τράπεζα και καθώς τα αποτελέσματα της τράπεζας με αναμενόμενα καθαρά κέρδη ίσως και πάνω από 1 δισ. ευρώ φέτος έρχονται σε συνδυασμό με μείωση των κόκκινων δανείων στο 3,5% και πλεονάζουσα ρευστότητα 7,4 δισ. ευρώ, τα μηνύματα από τις διεθνείς αγορές δείχνουν ενθουσιώδες ενδιαφέρον.
Είναι χαρακτηριστικό λοιπόν ότι θα κατανεμηθεί σε ξένους επενδυτές το 85% των μετοχών και ότι το ΤΧΣ είναι έτοιμο να διαθέσει ποσοστό 2% επιπλέον του 20% προς αυτόν τον σκοπό. Εκτιμάται με βάση το αρχικό ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί για την Εθνική, ότι με μόλις 100 εκατ. ευρώ, αν συμμετέχουν τελικώς κάθε ένας από τους ξένους μεγάλους ενδιαφερόμενους επενδυτές, καλύπτεται σχεδόν δύο φορές η προσφορά του ΤΧΣ. Δηλαδή, συγκεντρώνεται ποσό που πλησιάζει το 50% της κεφαλαιοποίησης της Εθνικής Τράπεζας, η οποία σήμερα έχει κεφαλαιοποίηση στο ΧΑ 4,9 δισ. ευρώ.
Στο μεταξύ, με το ΤΧΣ να αποδέχεται την προσφορά της ιταλικής και διεθνούς τράπεζας UniCredit, η Alpha Bank, είναι πλέον από σήμερα μία απολύτως ιδιωτική τράπεζα, η δεύτερη συστημική στην Ελλάδα που το πετυχαίνει μέσα σε λίγες εβδομάδες, ενώ η ΕΤΕ ξεκίνησε ήδη τη διαδικασία που την οδηγεί σε αυτόν το δρόμο. Ταυτόχρονα το μερίδιο 8,978% της UniCredit, την καθιστά στρατηγικό εταίρο στην Alpha η οποία γίνεται η πρώτη και μοναδική ελληνική τράπεζα με μία μεγάλη ευρωπαϊκή τράπεζα, που διαθέτει στρατηγικό εταίρο αυτής της εμβέλειας στο μετοχολόγιό της.
Το γεγονός σηματοδοτεί την αλλαγή σελίδας για την τράπεζα, όλο τον κλάδο και την ελληνική οικονομία με επιστροφή στην κανονικότητα, μετά από πολλά χρόνια κρίσης. Αποτελεί επιστέγασμα της πολύχρονης και επίπονης προσπάθειας για την εξυγίανση και τον μετασχηματισμό της Alpha Bank, αλλά και της θετικής πορείας της ελληνικής οικονομίας. Δημιουργεί, δε, περαιτέρω ευνοϊκό περιβάλλον για την πλήρη ιδιωτικοποίηση και των άλλων ελληνικών συστημικών τραπεζών, με προσέλκυση υψηλής ποιότητας επενδυτών, όπως αναμένεται να γίνει τώρα με την Εθνική Τράπεζα, ενώ εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει ως καταλύτης ανάπτυξης για την Alpha Bank, δημιουργώντας επιπλέον αξία για μετόχους, τους πελάτες, το προσωπικό της τράπεζας, καθώς και για την ελληνική οικονομία.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο CEO του Ομίλου Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης δήλωσε, «βέβαιος ότι η σημερινή εξέλιξη δημιουργεί σημαντικές ευκαιρίες περαιτέρω ανάπτυξης και δημιουργίας αξίας για την τράπεζά μας, αλλά, κυρίως, θα αποφέρει πολλαπλά οφέλη στο τραπεζικό σύστημα και την οικονομία της χώρας μας».