Πρόσω ολοταχώς για τον 5ο τραπεζικό πυλώνα: Ξεκινά η ΑΜΚ της Attica Bank

Πρόσω ολοταχώς για τον 5ο τραπεζικό πυλώνα: Ξεκινά η ΑΜΚ της Attica Bank

Ξεκινά αμέσως η διαδικασία αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank, έως 735 εκατ. ευρώ, που θα δημιουργήσει πέμπτο τραπεζικό πυλώνα, με την έγκριση του ενημερωτικού δελτίου από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, που θα γίνει μεταξύ 21 Οκτωβρίου και 4 Νοεμβρίου.

Την ίδια στιγμή, το ΧΑ ενέκρινε και το «ανάποδο σπλιτ» με συνένωση των μετοχών από εκατό σε μία και έτσι αύριο 15 Οκτωβρίου είναι η τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης των 53 εκατ. παλαιών μετοχών. Θα συμβεί ταυτόχρονα και ανάποδο σπλιτ και αποκοπή δικαιώματος στην αύξηση κεφαλαίου, με ξεχωριστή διαπραγμάτευσή του στην αύξηση, από τις 21 Οκτωβρίου έως τις 30 Οκτωβρίου.

Η διαδικασία προβλέπει ότι από τις 16 Οκτωβρίου θα παύσει προσωρινά η διαπραγμάτευση των μετοχών για να επαναληφθεί με τις μετοχές να έχουν συνενωθεί σε 530.000 συνολικά από τις 21 Οκτωβρίου, ημέρα κατά την οποία ξεκινά και η διαπραγμάτευση του δικαιώματος. Ταυτόχρονα, θα γίνει αύξηση της ονομαστικής τιμής της μετοχής, λόγω του ανάποδου σπλιτ σε 5 ευρώ και νέα μείωσή της ξανά σε 0,05 ευρώ όπως είναι σήμερα. Σκοπός αυτού είναι ο σχηματισμός ειδικού αποθεματικού, σύμφωνα με το άρθρο 31 παρ. 2 Ν. 4548/2018, που έχει ως συνέπεια τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου κατά το ποσό των 2,62 εκατ. ευρώ. 

Ταυτόχρονα με τη διαδικασία της ΑΜΚ στις 21 Οκτωβρίου, θα ξεκινήσει η διαδικασία προσφοράς των warrants, που θα λήξει επίσης στις 4 Νοεμβρίου.

Όπως έχει ήδη γράψει το Liberal.gr αναλυτικά, η ΑΜΚ θα γίνει σε δύο φάσεις:

  • Με την έκδοση έως 359.469.360 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών με δικαίωμα ψήφου και ονομαστική αξία 0,05 ευρώ κάθε μια με καταβολή μετρητών και με τιμή διάθεσης 1,87 ευρώ ανά νέα μετοχή, μέσω δημόσιας προσφοράς και με δικαίωμα προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων της Τράπεζας, 
  • Με την έκδοση έως 359.469.360 τίτλων κτήσης μετοχών (warrants), καθένας από τους οποίους θα παρέχει στο δικαιούχο, το δικαίωμα απόκτησης τρεισήμισι (3,5) νέων κοινών ονομαστικών μετοχών, σε τιμή ίση με 0,05 ανά νέα μετοχή, και η διάθεση αυτών, με αποκλεισμό (κατάργηση) του δικαιώματος προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων (warrants) χωρίς αντάλλαγμα, στους επενδυτές που θα αποκτήσουν νέες μετοχές από την ΑΜΚ, στο πλαίσιο της αύξησης και εφόσον υποβάλλουν αίτηση για την απόκτηση Τίτλων Κτήσης Μετοχών (warrants), με αναλογία ένας τίτλος προς μία αναληφθείσα νέα μετοχή ΑΜΚ.

Ειδικότερα, το ΔΣ της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κατά την 1037η/14.10.2024 συνεδρίασή του ενέκρινε το περιεχόμενο του ενημερωτικού δελτίου της εταιρείας με την επωνυμία «Attica Bank Ανώνυμη Τραπεζική Εταιρεία» για:

α) τη δημόσια προσφορά και την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών των νέων μετοχών της που θα προέλθουν από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της με καταβολή μετρητών και με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των υφιστάμενων μετόχων,

β) τη δημόσια προσφορά των τίτλων κτήσης μετοχών (warrants) με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης υπέρ των υφιστάμενων μετόχων της Τράπεζας και

γ) την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών των νέων μετοχών της Τράπεζας που θα εκδοθούν μετά την ενάσκηση των τίτλων κτήσης μετοχών (warrants).

Η δημιουργία του 5ου τραπεζικού πυλώνα

Με την κεφαλαιακή ενίσχυση της Attica Bank, όπως έχει πει η Διευθύνουσα Σύμβουλος, Ελένη Βρεττού, τα κόκκινα δάνεια θα μειωθούν κάτω και από 3%, με υπαγωγή στις εγγυήσεις του Ηρακλή ΙΙΙ». Αλλά τα κεφάλαια δεν αφορούν μόνον την πλήρη εξυγίανση της τράπεζας, αλλά και το δυναμικό της άνοιγμα στην αγορά, με εκσυγχρονισμό, επενδύσεις στην τεχνολογία και ψηφιοποίηση της τράπεζας.

Η κ. Βρεττού είπε στη Γενική Συνέλευση των μετόχων, που ενέκρινε την αύξηση με ποσοστά άνω του 90%, ότι η νέα Attica Bank θα έχει το 2027 χορηγήσεις 7 δισ. ευρώ και ρευστότητα 11 δισ. ευρώ. Και, ασφαλώς, θα είναι σημαντικός παράγοντας της εθνικής οικονομίας με χρηματοδοτήσεις που θα έχουν έμφαση στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Επίσης, προέβλεψε απόδοση ιδίων κεφαλαίων με εντυπωσιακούς ρυθμούς 20% από το 2027.

Οι 4 στόχοι της ΑΜΚ 

  • Κάλυψη της ζημίας από την ένταξη των κόκκινων χαρτοφυλακίων στον «Ηρακλή ΙΙΙ», που θα μειώσει τα ΜΕΑ κάτω του 3%.
  • Κάλυψη των διαδικασιών αναδιάρθρωσης της νέας τράπεζας, με ενίσχυση των ιδίων κεφαλαίων, με στόχο ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας CET 1 να αυξηθεί πάνω από το 15%.
  • Ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας, καθώς η τράπεζα εστιάζει σε αυτό, με στόχο να καλύψει τις υπαρκτές ανάγκες της αγοράς και με τη δέουσα προσοχή για να αποφευχθούν λάθη του παρελθόντος.
  • Επενδύσεις στον ψηφιακό μετασχηματισμό και επενδύσεις σε τεχνολογία.

Το Χρονοδιάγραμμα