Μετά την εκκαθάριση περίπου 80 δισ. ευρώ επισφαλών περιουσιακών στοιχείων από το 2019 έως σήμερα, οι ελληνικές τράπεζες είναι έτοιμες να αξιοποιήσουν τις σταθερές προοπτικές ανάπτυξης της χώρας, την επανέναρξη της πιστωτικής ζήτησης, τη βελτίωση της πιστοληπτικής οικονομίας των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, την ανάκαμψη των τιμών των ακινήτων και τη μείωση της ανεργίας, σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης η Standard & Poor's σε έκθεσή του για τις ελληνικές τράπεζες.
Ο οίκος προσθέτει ότι τα εναπομείναντα επισφαλή περιουσιακά στοιχεία στους ισολογισμούς των ελληνικών τραπεζών υποδηλώνουν σημαντικά χαμηλότερες προβλέψεις για τη συνεχιζόμενη εκκαθάριση, μειώνοντας τις πιστωτικές απώλειες κατά την περίοδο 2024-2025.
Πιο συγκεκριμένα, σημειώνει ότι η μείωση των κινδύνων για το δημόσιο και για το χρηματοπιστωτικό σύστημα έχουν ενισχύει το επενδυτικό κλίμα και έχουν επιτρέπει στις ελληνικές τράπεζες να ανακτήσουν την πρόσβαση στις διεθνείς αγορές, να αποπληρώσουν στοχευμένα μακροπρόθεσμες πράξεις αναχρηματοδότησης (TLTRO) διατηρώντας τη ρευστότητά τους, και να περιορίσουν τη μετακύλιση των αυξημένων επιτοκίων στις καταθέσεις, με γεγονός που οδηγεί τον οίκο να θεωρεί πλέον την τάση κινδύνου του κλάδου θετική.
Επιπλέον, τονίζει ότι οι τράπεζες στην Ελλάδα έχουν, μεμονωμένα, σημειώσει σημαντική πρόοδο ως προς τη βελτίωση των προφίλ κινδύνου και της πιστοληπτικής τους ικανότητας.
Ως εκ τούτου, ο οίκος αναβάθμισε τις μακροπρόθεσμες αξιολογήσεις του για τη Eurobank, τη Eurobank Holdings, την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, την Τράπεζα Πειραιώς και την Piraeus Financial Holdings, με θετικές προοπτικές.
Επίσης, αναθεώρησε σε θετικές από σταθερές τις προοπτικές για την Aegean Baltic Bank S.A., την Alpha Bank S.A και την Alpha Services and Holdings S.A., και επιβεβαίωσε τις αξιολογήσεις τους για αυτές
Πιο αναλυτικά:
Για τη Eurobank ο S&P αναθεώρησε ανοδικά τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της τράπεζας σε 'BB' από 'BB-' και επιβεβαιώσαμε επιβεβαίωσε τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση 'B', με θετικές προοπτικές, ενώ αναθεώρησε και τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση RCR σε 'BBB-/A-3' από 'BB+/B'.
Όσον αφορά τη Eurobank Holdings αναθεώρησε επίσης ανοδικά τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της εταιρείας σε "Β+" από "Β" και επιβεβαίωσε τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση "Β", με θετικές προοπτικές.
Για την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος προχώρησε επίσης σε ανοδική αναθεώρηση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της τράπεζας σε "ΒΒ" από "ΒΒ-" και επιβεβαίωσε τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση "Β", δίνοντας επίσης θετικές προοπτικές, ενώ αναθεώρησε και τη μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση RCR σε 'BBB-/A-3' από 'BB+/B'.
Για την Τράπεζα Πειραιώς αναθεώρησε ανοδικά τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της τράπεζας σε 'BB-' από 'B+' και επιβεβαίωσε επίσης τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση 'B', δίνοντας επίσης θετικές προοπτικές, ενώ βελτίωσε και τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση RCR σε 'BB+' από 'BB'.
Όσον αφορά την Piraeus Financial Holdings S.A. ο οίκος αναθεώρησε επίσης τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της εταιρείας σε "Β" από "Β-" και επιβεβαίωσε τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση "Β", επίσης με θετικές προοπτικές.
Για την Alpha Bank S.A. αναθεώρησε τις προοπτικές της τράπεζας σε θετικές από σταθερές και επιβεβαίωσε τη μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση "BB-/B" και την RCR σε "BB+/B".
Για την Alpha Services and Holdings S.A. ο οίκος αναθεώρησε τις προοπτικές σε θετικές από σταθερές και επιβεβαίωσε τη μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της τράπεζας σε "Β/Β".