Shutterstock
Στουρνάρας για Ελλάδα: Ανάπτυξη 6% φέτος- Σχεδόν διπλάσια από την Ευρωζώνη
Shutterstock

Στουρνάρας για Ελλάδα: Ανάπτυξη 6% φέτος- Σχεδόν διπλάσια από την Ευρωζώνη

Ανάπτυξη περίπου 6% για το 2022 περιμένει η Τράπεζα της Ελλάδος και 2,8% για το 2023. Τις εκτιμήσεις αυτές διατύπωσε, μεταξύ άλλων, ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας στο συνέδριο του Economist, αναθεωρώντας εκ νέου, αλλά ανοδικά αυτήν τη φορά, τις προβλέψεις για την ελληνική οικονομία φέτος, αναφέροντας εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες το ελληνικό ΑΕΠ θα αυξηθεί σχεδόν με διπλάσιο ρυθμό έναντι της Ευρωζώνης.

Υπενθυμίζεται ότι η αρχική εκτίμηση της ΤτΕ για την αύξηση του ΑΕΠ το 2022 ήταν αρχικά μετριοπαθής 3,8% με βάση τα μηνύματα από τον καλπάζοντα πληθωρισμό. Η πρώτη αναθεώρηση που έκανε η ΤτΕ με βάση τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου σκιαζόταν εκτός από τον πληθωρισμό και από την έναρξη του πολέμου, οπότε οι προσδοκίες είχαν χαμηλώσει διεθνώς και η διάθεση για ρίσκο είχε αυτόματα περιοριστεί οδηγώντας σε περαιτέρω μετριοπαθείς εκτιμήσεις. Προβλεπόταν αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,2%.

Ωστόσο το αναμενόμενο ως πλέον αδύναμο, δεύτερο τρίμηνο 2022 ήταν τελικά απροσδόκητα καλό και καθώς τα πρόδρομα στοιχεία από τον τουρισμό καθοδηγούν προς ισχυρότατο τρίτο τρίμηνο, οι εκτιμήσεις αναπροσαρμόσθηκαν εκ νέου, αλλά ανοδικά αυτή τη φορά.

Η μέχρι στιγμής εξέλιξη αυτού του σεναρίου, με ισχυρή άνοδο του ΑΕΠ και πληθωρισμό, ευνοεί τη μείωση του δημοσίου χρέους και ειδικότερα σε σχέση με την άνοδο του ΑΕΠ. 

Το γεγονός σχολίασε ο κ. Στουρνάρας, αναφέροντας ότι «σε συνδυασμό με τον υψηλό πληθωρισμό, η αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ αναμένεται να κινηθεί σε επίπεδα πολύ υψηλότερα από το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο δανεισμού του δημοσίου, υποβοηθώντας έτσι τη σημαντική μείωση του λόγου του δημοσίου χρέους προς το ΑΕΠ». 

Σύμφωνα με τον διοικητή της ΤτΕ «το 2022 εξελίσσεται καλύτερα του αναμενόμενου και για την οικονομία (το ΑΕΠ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κυρίως για τις χώρες-μέλη του Ευρωπαϊκού Νότου και ειδικά για την Ελλάδα. 

Αυτό οφείλεται κυρίως σε δύο παράγοντες: στις καλύτερες του αναμενόμενου ταξιδιωτικές εισπράξεις (τουρισμός) και, γενικότερα, στην αύξηση της λεγόμενης «καταπιεσμένης» ζήτησης (pent-up demand – καταπιεσμένης από τον εγκλεισμό της πανδημίας). Για την ζώνη του ευρώ η αύξηση του ΑΕΠ το 2022 αναμένεται στο 3,1%».

Δύο σενάρια για την ανάπτυξη το 2023 

Ωστόσο ο κ. Στουρνάρας προειδοποίησε ότι οι τρέχουσες εξελίξεις δεν επιτρέπουν εφησυχασμό. Εκτίμησε μάλιστα ότι «το 2023 η αύξηση του ΑΕΠ στη ζώνη του ευρώ αναμένεται σε ελαφρά θετική στο σενάριο βάσης (+0,9%) αλλά αρνητική στο χειρότερο σενάριο (-0,9%). Για την Ελλάδα η αύξηση του ΑΕΠ για το 2023 αναμένεται σήμερα στο 2,8%».

Ειδικότερα σημείωσε ότι το 2023 η Ευρωζώνη μπορεί να τείνει περισσότερο προς το δυσμενές σενάριο, παρά προς το βασικό: «Ο συνδυασμός (α) της αύξησης των επιτοκίων, (β) των πολύ υψηλών τιμών φυσικού αερίου, (γ) της σταδιακής, περαιτέρω απόσυρσης της κρατικής βοήθειας για λόγους δημοσιονομικούς και (δ) της εξάντλησης της «καταπιεσμένης» ζήτησης, ενδεχομένως οδηγήσει τις οικονομικές εξελίξεις στην ζώνη του ευρώ πιο κοντά στο χειρότερο σενάριο παρά στο σενάριο βάσης. Αυτό θα επηρεάσει και τις εξελίξεις στην Ελλάδα», είπε. 

Ισχυρή άμυνα από το Ταμείο Ανάκαμψης 

Ισχυρή αντίσταση στο δυσμενές σενάριο για την Ελλάδα, ορθώνουν τα επενδυτικά κονδύλια. «Η αναλογικά μεγάλη εισροή κονδυλίων από το RRF και από τα Διαρθρωτικά Ταμεία της ΕΕ, σε συνδυασμό με τη μικρότερη ενεργειακή επιβάρυνση της ελληνικής οικονομίας σε σχέση με το μέσο όρο της ΕΕ και τα χαρακτηριστικά της διάρθρωσης του δημοσίου χρέους της, δημιουργούν τις συνθήκες ώστε η ενδεχόμενη υλοποίηση του χειρότερου σεναρίου για την ΕΕ να μην έχει αντίστοιχες επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία», είπε ο κ. Στουρνάρας. 

Προϋπόθεση γι’ αυτό πρόσθεσε, «είναι η τήρηση των δημοσιονομικών στόχων για το 2022 και το 2023 (πρωτογενές έλλειμμα κοντά στο 2% του ΑΕΠ για το 2022 και πλεόνασμα κοντά στο 1% του ΑΕΠ για το 2023) και η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

Ο στόχος απόκτησης επενδυτικής βαθμίδας γίνεται ακόμη πιο επιτακτικός κάτω από αυτές, τις δυσμενέστερες, διεθνείς οικονομικές και χρηματοπιστωτικές συνθήκες». 

Κλιματικά ουδέτερη ανάπτυξη

Η μετάβαση σε ένα μοντέλο ανάπτυξης που είναι κλιματικά ουδέτερο είναι σήμερα πιο απαραίτητη από ποτέ και απαιτεί την κινητοποίηση σημαντικών πόρων από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, σημείωσε ο διοικητής της ΤτΕ.

«Ειδικότερα, το χρηματοπιστωτικό σύστημα μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά προς την κατεύθυνση αυτή, με τις πρακτικές του και το ρόλο που μπορεί να έχει στη χρηματοδότηση της οικονομίας και στη διαχείριση των κινδύνων. 

Η χρηματοδότηση της βιώσιμης ανάπτυξης και η αντιμετώπιση των κινδύνων από την κλιματική αλλαγή και τη μετάβαση μπορούν να ενσωματώνονται ολοένα και περισσότερο στη στρατηγική, στη διακυβέρνηση, στο πλαίσιο διαχείρισης κινδύνων και στις δημοσιοποιήσεις ενός χρηματοπιστωτικού οργανισμού», πρόσθεσε ο κ. Στουρνάρας.