Η νομική συγχώνευση των Attica Bank και Παγκρήτιας Τράπεζας ολοκληρώθηκε και οι δύο τράπεζες αλλάζουν κεφάλαιο και αντιμετωπίζουν με αισιοδοξία το μέλλον, μετά και τη Γενική Συνέλευση μετόχων της Παγκρήτιας Τράπεζας, που ακολούθησε το βράδυ της Τρίτης, τη Γενική Συνέλευση μετόχων της Attica.
Από μια μικρή τράπεζα που κινδύνευε από τις επισφάλειες και μία επαρχιακή συνεταιριστική τράπεζα, γεννάται τώρα μία νέα, σύγχρονη υγιής και μεγαλύτερη τράπεζα.
Το χρονικό διάστημα μέχρι το τέλος του μήνα, αλλά και στη συνέχεια μέχρι το τέλος του έτους, θα είναι κομβικό για την υλοποίηση των αποφάσεων, αλλά και για τη δημιουργία ισχυρών θεμελίων της νέας τραπεζικής οντότητας, που θα αποτελέσει τον 5ο τραπεζικό πυλώνα στην ελληνική οικονομία. Στο διάστημα αυτό οι μέτοχοι θα ενισχύσουν τα κεφάλαια της νέας τράπεζας με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 735 εκατ. ευρώ που περιλαμβάνει και έκδοση τίτλων warrants.
Η κεφαλαιακή ενίσχυση της νέας τράπεζας είναι απαραίτητη όχι μόνον για να εξασφαλίσει την εξυγίανσή της αλλά και για να δημιουργήσει μία νέα σύγχρονη και ισχυρή τράπεζα που θα ανταγωνίζεται επάξια στον τραπεζικό στίβο και θα δικαιώνει τις προσδοκίες των μετόχων και των πελατών της.
Όπως είπε η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Attica Bank Ελένη Βρεττού στη Γενική Συνέλευση, «η κεφαλαιακή ενίσχυση στόχο έχει όχι μόνο να καλύψει τις ζημίες που προκύπτουν από την εξυγίανση των κόκκινων δανείων μέσω του σχήματος Ηρακλή III.
Επιπρόσθετα προβλέπει ικανά κεφάλαια για το κόστος αναδιάρθρωσης και λειτουργικού μετασχηματισμού ενοποίησης, κεφάλαια για νέες επενδύσεις τόσο στα φυσικά καταστήματά μας, εκμοντερνίζοντάς τα, αλλά και σε νέες τεχνολογίες και νέα προϊόντα. Tο κυριότερο: κεφάλαια για ανάπτυξη, για να μπορούμε να δίνουμε επιπλέον δάνεια με ταχύτερους ρυθμούς. Θέλουμε μέσω της συγχώνευσης και της εξυγίανσης να αποκαταστήσουμε πλήρως και να εδραιώσουμε την εμπιστοσύνη των πελατών μας».
Η συγχώνευση μετά και την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα δημιουργήσει μία νέα μεγαλύτερη και υγιή τράπεζα που σύμφωνα με την κ. Βρεττού, στο τέλος του 2024 θα έχει συνολικό ενεργητικό 10 δισ. ευρώ και το 2025 οι χορηγήσεις θα ξεπεράσουν τα 4 δισ. ευρώ.
Μέχρι το 2027 θα κινούνται στα 7,6 δισ. ευρώ, ενώ οι καταθέσεις θα φθάσουν στα 10 δισ. ευρώ τον επόμενο χρόνο και τα 11 δισ. ευρώ το 2027. Ο δείκτης «κόκκινων δανείων» θα μειωθεί σε κάτω από 3% το 2027 και ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας θα ξεπεράσει το 15% το 2027.
Οι αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων, έρχονται να επισφραγίσουν σκληρές προσπάθειες ετών κάτω από αντίξοες συνθήκες, από τις διοικήσεις και τα επιτελεία της κ. Ελένης Βρεττού και του κ. Αντώνη Βαρθολομαίου, της σιγουριάς που απέπνεε η παρουσία της ΤτΕ και ο Διοικητής Γιάννης Στουρνάρας σε δύσκολες στιγμές για την Attica Bank, αλλά και του οράματος και της επενδυτικής διάθεσης να δημιουργήσουν μία νέα μεγάλη τράπεζα οι μέτοχοι της Thrivest, κ.κ. Δ. Μπάκος, Γ. Καϋμενάκης, Αλ. Εξάρχου.
Οι μέτοχοι της Παγκρήτιας ενέκριναν τη συγχώνευση
Η Γενική Συνέλευση μετόχων της Παγκρήτιας ενέκρινε στο σύνολό τους όλα τα θέματα και επικύρωσε τη συγχώνευση με την Attica Bank.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Παγκρήτιας κ. Αντώνης Μ. Βαρθολομαίος ανέφερε ότι, «η Παγκρήτια Τράπεζα μπορεί να κλείνει τον κύκλο της ως νομική οντότητα, όμως η δυναμική και ταχύτατη εξέλιξή της από μια μικρή συνεταιριστική τράπεζα σε ένα σύγχρονο και ισχυρό τραπεζικό οργανισμό, θα αφήσει ανεξίτηλο το αποτύπωμά της στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα».
Ο κ. Βαρθολομαίος περιέγραψε τον τρόπο με τον οποίο η Παγκρήτια αλλάζει πρόσωπο με ταχείς ρυθμούς κι έφθασε πλέον στο στάδιο του ολοκληρωτικού μετασχηματισμού. «Η Παγκρήτια Τράπεζα τα τελευταία 4 περίπου χρόνια πραγματοποίησε μια πραγματικά αξιοσημείωτη πορεία, υλοποιώντας με συνέπεια και αποτελεσματικότητα ένα δυναμικό σχέδιο μετασχηματισμού και επέκτασης, με τη στήριξη του δυναμικού μετοχικού σχήματος της Thrivest. Από μία τράπεζα με βάση την Κρήτη και με καθαρά συνεταιριστικό χαρακτήρα, κατάφερε να ενισχύσει την παρουσία της σε ολόκληρη τη χώρα ως εμπορική πλέον τράπεζα με 50 καταστήματα, διευρύνοντας τον κύκλο εργασιών της και την πελατειακή της βάση και διαθέτοντας πλήρη γκάμα σύγχρονων τραπεζικών προϊόντων και ψηφιακών υπηρεσιών».
Το αποτέλεσμα της συνένωσης δυνάμεων με την Attica Bank είναι η δημιουργία ενός τραπεζικού ιδρύματος με χαμηλότερο του 3% δείκτη σε κόκκινα δάνεια, ισχυρό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας, με ένα ικανό μέγεθος που θα του δώσει τη δυνατότητα να αναπτυχθεί γρήγορα, στη βάση του επιχειρηματικού σχεδίου που έχει αναπτυχθεί και να εξυπηρετήσει την αγορά με ευελιξία και αποτελεσματικότητα, διαδραματίζοντας ουσιαστικό ρόλο στη δημιουργία του 5ου πυλώνα του εγχώριου τραπεζικού συστήματος.
Στη Συνέλευση, της Παγκρήτιας παρουσιάστηκαν οι Ετήσιες Χρηματοοικονομικές καταστάσεις της χρήσης 2023. Τα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα έκλεισαν με σημαντική κερδοφορία, αποτέλεσμα της υλοποίησης του στρατηγικού σχεδιασμού της τράπεζας.
Τα αποτελέσματα της χρήσεως 2023 διαμορφώθηκαν θετικά, καταγράφοντας κέρδη προ φόρων 90,76 εκ. ευρώ, σημαντικά ενισχυμένα τόσο από την απόκτηση των δραστηριοτήτων της HSBC, όσο και από την επιχειρηματική δραστηριότητα της ίδιας της Τράπεζας, παρά το υψηλό ζημιογόνο αποτέλεσμα που ενσωματώθηκε στα αποτελέσματα κατά το τέλος του 2023, λόγω της συγχώνευσης, με απορρόφηση, της Συνεταιριστικής Τράπεζας Κεντρικής Μακεδονίας.
Το σύνολο του Ενεργητικού ανήλθε σε 3,45 δισ. ευρώ κατά την 31/12/2023, έναντι 2,68 δις ευρώ κατά την 31/12/2022, καταγράφοντας αύξηση περίπου 29%, με ενσωμάτωση και των οικονομικών μεγεθών των δυο νεοαποκτηθεισών τραπεζών.
Αντίστοιχα, οι καταθέσεις κατέγραψαν σημαντική άνοδο, ανερχόμενες στα 2,61 δισ. ευρώ, από 1,58 δισ. ευρώ, ένα χρόνο νωρίτερα, αυξημένες κατά 65%.
Το σύνολο των Ιδίων κεφαλαίων ανήλθε σε 250,59 εκατ. ευρώ, έναντι 182,67 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση περίπου 37% και ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας ανήλθε σε 13,01%.