Την οριστική αλλαγή σελίδας για την Attica Bank (αλλά και για την Παγκρήτια Τράπεζα) σηματοδοτεί η απόφαση για τη συγχώνευση των δύο τραπεζών, σύμφωνα με τη Διευθύνουσα Σύμβουλο της Attica, Ελένη Βρεττού. «Από την αστάθεια, την απαξίωση και την αγωνία για τη βιωσιμότητα στην πέμπτη μεγαλύτερη τράπεζα στην Ελλάδα» είπε χαρακτηριστικά η CEO κατά τη διάρκεαι της Γενικής Συνέλευσης. Η κ. Βρεττού, προέβαλε τους στόχους της νέας τράπεζας η οποία θα διαμορφωθεί μετά την ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας με 735 εκατ. ευρώ.
«Είμαστε σε θέση να προβούμε στην αναγκαία κεφαλαιακή ενίσχυση, διασφαλίζοντας ότι το νέο επιχειρηματικό μας σχέδιο θα υλοποιηθεί επιτυχώς», είπε η κ. Βρεττού. «Αυτή η συμφωνία καθιστά εφικτή την υπαγωγή στον «Ηρακλή ΙΙΙ» των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων των δύο τραπεζών, ώστε ο σχετικός δείκτης να περιοριστεί σε επίπεδα κάτω του 3% για την κοινή τράπεζα, επιφέροντας ουσιαστική εξυγίανση στον ισολογισμό της. Κομβικό σημείο για την επόμενη, νέα σελίδα της υγιούς τράπεζας είναι η ανακεφαλαιοποίηση της μέσω νέας Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου και έκδοσης τίτλων κτήσης, τον Οκτώβριο, ύψους 735 εκατ. ευρώ» πρόσθεσε.
Η κ. Βρεττού προέβαλε τους άμεσους στόχους της τράπεζας φέτος και του χρόνου και τους ενδιάμεσους μέχρι το 2027. Όπως είπε, η νέα τράπεζα έχει στόχο:
- Στο τέλος του 2024 θα έχει συνολικό ενεργητικό 10 δισ. ευρώ.
- Το 2025 οι χορηγήσεις να ξεπεράσουν τα 4 δισ. ευρώ και μέχρι το 2027 να κινούνται στα 7,6 δισ. ευρώ.
- Οι καταθέσεις να φθάσουν στα 10 δις. ευρώ τον επόμενο χρόνο και τα 11 δισ. ευρώ το 2027 από 5,8 δισ. ευρώ σήμερα.
- Ο δείκτης "κόκκινων" δανείων να μειωθεί σε κάτω από 3% το 2027.
- Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας να "σκαρφαλώσει" στο 14,3% το 2025 και στο 15,4% το 2027 έναντι 12,3% το 2023.
- Ο δείκτης απόδοσης κεφαλαίων θα ξεπεράσει το 20% το 2025.
- Τα κέρδη προ προβλέψεων θα προσεγγίσουν τα 150 εκατ. ευρώ το 2025 και τα 250 εκατ. ευρώ το 2027 από 43 εκατ. ευρώ pro forma το 2023.
Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου είπε η κ. Βρεττού, θα συμβάλει στην επίτευξη οικονομιών κλίμακας, ενώ η αναπτυξιακή πολιτική με νέα προϊόντα και υπηρεσίες, επενδύσεις στην τεχνολογία και το asset management θα εξυπηρετηθεί από τα κεφάλαια της αύξησης και από την παραγωγή εσόδων τα επόμενα χρόνια.
«Η κεφαλαιακή ενίσχυση στόχο έχει όχι μόνο να καλύψει τις ζημίες που προκύπτουν από την εξυγίανση των κόκκινων δανείων μέσω του σχήματος Ηρακλή III. Επιπρόσθετα προβλέπει ικανά κεφάλαια για το κόστος αναδιάρθρωσης και λειτουργικού μετασχηματισμού ενοποίησης, κεφάλαια για νέες επενδύσεις τόσο στα φυσικά καταστήματά μας, εκμοντερνίζοντάς τα, αλλά και σε νέες τεχνολογίες και νέα προϊόντα, και το κυριότερο: κεφάλαια για ανάπτυξη, για να μπορούμε να δίνουμε επιπλέον δάνεια με ταχύτερους ρυθμούς. Θέλουμε μέσω της συγχώνευσης και της εξυγίανσης να αποκαταστήσουμε πλήρως και να εδραιώσουμε την εμπιστοσύνη των πελατών μας» τόνισε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με την κ. Βρεττού, «σε περίπτωση απευθείας πώλησης των κόκκινων χαρτοφυλακίων των δύο τραπεζών, η ζημία θα υπερέβαινε τα 400 εκατ. ευρώ, εάν δεν είχε αποφασιστεί η στρατηγική συγχώνευση. Την αποκατάσταση των δεικτών και την εξυγίανση των τραπεζών έρχεται να υπερκαλύψει η επικείμενη ΑΜΚ, ώστε όχι μόνο να ικανοποιούνται οι εποπτικές μας υποχρεώσεις, αλλά να υποστηριχθεί και η ανάπτυξη της τράπεζας.
Η νέα τράπεζα, πλήρως κεφαλαιοποιημένη – με βασικό δείκτη εποπτικών κεφαλαίων άνω του 15%, θα μπορεί ανεμπόδιστα να εστιάσει με όλες τις δυνάμεις της στην ανάπτυξη των εργασιών της, στην ενίσχυση των μεριδίων αγοράς και την αύξηση της κερδοφορίας της.
Οι αποδόσεις στους μετόχους της θα είναι σημαντικές – με εκτιμώμενη απόδοση ιδίων κεφαλαίων άνω του 20% από το 2025 – δείκτης που υπογραμμίζει την αύξηση της ανταγωνιστικότητάς μας. Επίσης, σωρευτικά η νέα τράπεζα αναμένεται να επιτύχει υψηλότερα κέρδη προ προβλέψεων που εκτιμάται ότι θα υπερβούν τα 200 εκατ. ευρώ σε μία τριετία.
Ήδη στο πρώτο τρίμηνο και οι δύο τράπεζες μαζί πέτυχαν εκταμιεύσεις, σχεδόν μισό δισ. ευρώ είπε, (497 εκατ. ευρώ) και θετική πιστωτική επέκταση 262 εκατ. ευρώ. «Τι μας περιόριζε να κάνουμε περισσότερα; Οι αδύναμοι ισολογισμοί μας και η έλλειψη κεφαλαίων. Θέτουμε ως στόχο έως το 2027 οι καταθέσεις μας να υπερβαίνουν τα 11 δισ. ευρώ, οι χορηγήσεις τα 7 δισ. ευρώ με νέες εκταμιεύσεις που θα υπερβαίνουν τα 2 δισ. ευρώ ετησίως» υπογράμμισε η CEO.
Σχεδιάζουμε μια τράπεζα με σημαντική παρουσία στο σύνολο των τραπεζικών και συμπληρωματικών εργασιών που πάνω από όλα θα είναι ανθρώπινη», κατέληξε η κ. Βρεττού που ευχαρίστησε τους μετόχους, το ΤΧΣ, τη Thrivest, το ΤΜΕΔΕ και τον ΕΦΚΑ και σχολίασε ότι η νέα τράπεζα που θα δημιουργηθεί «θα δώσει έμφαση στις χορηγήσεις προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις, διαμορφώνοντας ανταγωνιστικά προϊόντα και υπηρεσίες».
Πρόεδρος Attica Ιωάννης Ζωγραφάκης: Πρωταγωνιστής η νέα τράπεζα
Για μία ιστορική και καθοριστική Γενική Συνέλευση έκανε λόγο, ο πρόεδρος της τράπεζας, κ. Ιωάννης Ζωγραφάκης.
Όπως είπε, η νέα τράπεζα θα έχει αυξημένη κεφαλαιακή επάρκεια, ενισχυμένη ρευστότητα με στόχευση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ θα επενδύσει στον ψηφιακό μετασχηματισμό, καθώς η ψηφιοποίηση δεν αποτελεί επιλογή, αλλά αναγκαιότητα. «Η διαδικασία συγχώνευσης θα έχει προκλήσεις, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να τις αντιμετωπίσουμε», είπε, αναφέροντας πως η νέα τράπεζα θα πρωταγωνιστήσει στα εγχώρια τραπεζικά δρώμενα.