Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα φαίνεται να είναι έτοιμη για νέα μείωση επιτοκίων καθώς ο πληθωρισμός υποχωρεί. Στις αγορές το κύριο ερώτημα είναι αν το δύσκολο περιβάλλον θα ωθήσει τη νομισματική αρχή της Ευρωζώνης σε πιο γρήγορες κινήσεις το επόμενο διάστημα.
Η επανεκλογή του Τραμπ στις ΗΠΑ για δεύτερη θητεία στον Λευκό Οίκο έχει αυξήσει τα ρίσκα υψηλότερων δασμών για την Ευρώπη, υπάρχει πολιτική αναταραχή στη Γαλλία και τη Γερμανία, η οικονομική δραστηριότητα δείχνει να επιδεινώνεται και το ευρώ χάνει έδαφος.
Δεν είναι καιροί για να είναι η ΕΚΤ «γεράκι» στη νομισματική πολιτική.
Το ερώτημα στις αγορές είναι αν θα δουν μείωση 25 μονάδων βάσης, το πιθανότερο σενάριο, ή κάτι παραπάνω την Πέμπτη. Η επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας τον Νοέμβριο άναψε τη συζήτηση για μεγάλη κίνηση τον Δεκέμβριο και ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης de Galhau, μέλος του συμβουλίου της ΕΚΤ, δήλωσε ότι η επιλογή για μεγαλύτερη μείωση πρέπει να είναι στο τραπέζι.
Οι περισσότεροι συνάδελφοι του φαίνεται να προτιμούν πιο ήπια κίνηση, καθώς ο πληθωρισμός τσίμπησε λιγάκι τον προηγούμενο μήνα και τα τελευταία στοιχεία για τις τραπεζικές δανειοδοτήσεις έδειξαν ζήτηση – ρεκόρ για στεγαστικά δάνεια.
Στην ΙNG προβλέπουν μείωση 25 μονάδων βάσης αντί για 50 μονάδες βάσεις καθώς τα «γεράκια» της ΕΚΤ υπενθυμίζουν ότι ο δομικός πληθωρισμός είναι ακόμη υψηλός.
Τι θα σημάνουν οι δασμοί της κυβέρνησης Τραμπ για την πολιτική της ΕΚΤ;
Είναι κάτι που δεν είναι ξεκάθαρο. Οι δασμοί έχουν αρνητική επίπτωση στην οικονομική ανάπτυξη, αλλά η επίπτωση στον πληθωρισμό είναι λιγότερο βέβαιη.
Ο Τραμπ έχει υποσχεθεί δασμούς 10% στις εισαγωγές από όλες τις χώρες αλλά δεν έχουν ακόμη ξεκαθαρίσει οι λεπτομέρειες. Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, θεωρεί ότι ένας ευρύς εμπορικός πόλεμος θα ήταν αρνητική εξέλιξη για όλους, όχι μόνο για τις χώρες που θα στοχεύσουν οι δασμοί.
H Goldman Sachs εκτιμά ότι οι δασμοί θα είναι πιο περιορισμένοι στην Ευρώπη, προβλέποντας χτύπημα της τάξης του 0,5% στο ΑΕΠ της Ευρωζώνης.
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι οικονομολόγοι της UBS. Θεωρούν ότι η επίπτωση στο ΑΕΠ θα είναι πιο αισθητή από ότι αυτή στον πληθωρισμό. Εκτιμούν ότι είναι πιθανή περαιτέρω νομισματική χαλάρωση, αν κλιμακωθούν οι εμπορικές εντάσεις.
Μπορεί η ΕΚΤ να επιταχύνει τις μειώσεις επιτοκίων;
H απάντηση είναι θετική αν η επιβράδυνση της οικονομίας επιδράσει στον πληθωρισμό. Οι χρηματαγορές τιμολογούν γύρω στις 155 μονάδες βάσης επιτοκιακών μειώσεων μέχρι το τέλος του 2025 από 120 μονάδες βάσεις πριν ένα μήνα. Τέτοιου σκέλους νομισματική χαλάρωση θα φέρει το παρεμβατικό επιτόκιο της ΕΚΤ κάτω από το εύρος του 2%-2,5% το οποίο οι οικονομολόγοι θεωρούν ως το ουδέτερο επίπεδο που ούτε τονώνει, ούτε δρα ανασταλτικά στην οικονομία.
Μπορεί η ΕΚΤ να παρέμβει για στήριξη των γαλλικών ομολόγων;
Μέχρι στιγμής όχι. Η Γαλλία δεν πληροί τις προϋποθέσεις για στήριξη μέσω του εργαλείου ΤΡΙ (Transmission Protection Mechanism) της ΕΚΤ που της δίνει τη δυνατότητα να αγοράζει ομόλογα χωρών–μελών της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν υπερβολικές πιέσεις, οι οποίες σφίγγουν τις χρηματοοικονομικές συνθήκες.
Σύμφωνα με τους οικονομολόγους της Pictet δεν υφίσταται τέτοια ανάγκη παρέμβασης της ΕΚΤ τώρα, καθώς δεν παρατηρείται μετάδοση της πίεσης σε άλλα ομόλογα.
Η Λαγκάρντ μπορεί να χρειαστεί να απαντήσει σε σχετικά ερωτήματα στη συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη, καθώς η Γαλλία αντιμετωπίζει τη δεύτερη πολιτική κρίση το τελευταίο εξάμηνο και το πριμ ρίσκου που ζητούν οι επενδυτές για να διακρατήσουν γαλλικά ομόλογα σε σχέση με τα γερμανικά, έχει αυξηθεί στο υψηλότερο επίπεδο από το 2012.