Τι σηματοδοτεί το ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον για την Εθνική Τράπεζα
Shutterstock
Shutterstock

Τι σηματοδοτεί το ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον για την Εθνική Τράπεζα

Η πώληση του ποσοστού 10% της Εθνικής Τράπεζας σε διεθνείς και εγχώριους επενδυτές βρίσκεται στο τελικό της στάδιο, καθώς έχει ήδη ξεκινήσει η επίσημη διαδικασία εγγραφών και για το διεθνές «book building» και για την ελληνική δημόσια προσφορά. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του οικονομικού Τύπου αλλά και όλες τις ενδείξεις που έχουν στη διάθεσή τους οι ανάδοχοι και οι συντονιστές της διαδικασίας, το ενδιαφέρον είναι πολύ μεγάλο και θεωρείται απόλυτα βέβαιο πως θα υπάρξει καθαρή υπερκάλυψη της έκδοσης. Δεν γνωρίζουμε ακόμα την τελική τιμή στην οποία θα γίνει η πώληση των μετοχών αλλά αυτό δεν αναιρεί την ύπαρξη του ενδιαφέροντος. Αυτό είναι και το πιο ουσιαστικό μήνυμα που έρχεται από το μέτωπο του –εδώ και πολλούς μήνες αναμενόμενου– placement μέρους των μετοχών που ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο.

Δεν μπορούμε να ξέρουμε πως θα εξελιχθεί τελικά η διαδικασία και πώς θα επιλεγεί η τελική τιμή, είναι σίγουρο όμως πως η μεγάλη ζήτηση που υπάρχει για τη μετοχή δείχνει ξεκάθαρα πως οι τιμές που έχουν βάλει ως στόχο για τη μετοχή της τράπεζας οι χρηματιστηριακοί αναλυτές εντός και εκτός Ελλάδος θεωρούνται εφικτές από τους μεγάλους επενδυτές. Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί υπάρχουν φορές στις διεθνείς αγορές που οι στόχοι που έχουν τεθεί από τις εκθέσεις των αναλυτών δεν συγκινούν τους επενδυτές. Στην περίπτωση της Εθνικής Τράπεζας δεν ισχύει κάτι τέτοιο, όπως πιστοποιεί η μεγάλη ζήτηση που έχει ήδη εκδηλωθεί. 

Καθώς η Εθνική Τράπεζα δεν είναι η μόνη εισηγμένη εταιρεία στο Χρηματιστήριο Αθηνών που η τιμή της στο «ταμπλό» απέχει πολύ από τον μέσο όρο των εκτιμήσεων των χρηματιστηριακών αναλυτών για την αξία της, είναι λογικό να υποθέσουμε πως αντίστοιχο ενδιαφέρον υπάρχει και για τις υπόλοιπες τράπεζες και σημαντικές εταιρείες του Χ.Α. Είναι γνωστό πως εδώ και πολλούς μήνες ανεβαίνουν οι τιμές που δίνουν για στόχο οι αναλυτές αλλά, στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν γίνεται το ίδιο και με τις τιμές των μετοχών.

Οι συνεχείς εκθέσεις επενδυτικών οίκων από την Ελλάδα και το εξωτερικό τονίζουν συνεχώς την πολύ καλή κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι τράπεζες και τις θετικές προοπτικές τους όσον αφορά στη μελλοντική τους κερδοφορία και την ανταμοιβή των μετόχων. Οι εκθέσεις δεν μένουν όμως εκεί, καθώς περιλαμβάνουν πολύ θετικές εκτιμήσεις σχετικά με τη συνεισφορά των τραπεζών στη χρηματοδότηση των πολιτών και των επιχειρήσεων και στην ανάπτυξη της οικονομίας. Ασχολούνται επίσης και με πολλές μετοχές εταιρειών εκτός του τραπεζικού τομέα, όπως και με την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

Το γενικό μήνυμα που παίρνει όποιος τις διαβάζει είναι πως οι μετοχές στο Χρηματιστήριο Αθηνών είναι, στην πλειοψηφία τους, αποτιμημένες πολύ ελκυστικά σε σχέση με το τι ισχύει στις διεθνείς αγορές. Αυτό ισχύει και όσον αφορά την σχέση των τιμών τους με την κερδοφορία τους και όσον αφορά στις μερισματικές τους αποδόσεις και όσον αφορά στις προοπτικές ανάπτυξης που παρουσιάζουν. Ο συνδυασμός των χαμηλών αποτιμήσεων των επιχειρήσεων με το γεγονός πως και για τα επόμενα χρόνια αναμένεται πως ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα εξακολουθήσει να είναι από τους υψηλότερους στην Ευρώπη και σίγουρα αρκετά πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάνει ακόμα πιο λογική επιλογή την επένδυση στο ελληνικό χρηματιστήριο. 

Το μεγάλο ενδιαφέρον που εκδηλώνεται για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας δεν αποτελεί μεμονωμένο φαινόμενο, είναι όμως πολύ χαρακτηριστικό λόγω της μεγάλης αξίας των προς πώληση μετοχών. Εδώ και πολλούς μήνες έχουμε δει πόσο εύκολα βρίσκονται αγοραστές για τα διάφορα «πακέτα» μετοχών που προσφέρονται από βασικούς μετόχους σημαντικών επιχειρήσεων προς τους επενδυτές. Κάτι αντίστοιχο θα γίνει, όπως εικάζεται, και με τις επικείμενες αυξήσεις κεφαλαίου, της Cenergy και της Attica Bank.

Στην περίπτωση της Cenergy, η εικόνα της μετοχής δεν προδίδει καμία ανησυχία της αγοράς σχετικά με την επιτυχή διενέργεια της αύξησης κεφαλαίου. Σε αυτήν της Attica Bank, είναι γνωστό εδώ και μήνες πως η αύξηση κεφαλαίου για τη δημιουργία του πέμπτου τραπεζικού πόλου είναι πρακτικά καλυμμένη από τώρα. Εδώ και πολύ καιρό, κάθε φορά που εμφανίζονται «πακέτα» μετοχών προς πώληση, βρίσκουν πρόθυμους αγοραστές σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. 

Αυτή η ευκολία εύρεσης αγοραστών είναι μία σαφής απόδειξη αυτού που αναφέραμε νωρίτερα σχετικά με την εμπιστοσύνη των μεγάλων επενδυτών στις προοπτικές των σημαντικών ελληνικών εισηγμένων εταιρειών και στο μέλλον της ελληνικής οικονομίας. Εδώ όμως πρέπει να πούμε πως, αυτούς τους τελευταίους μήνες, το Χρηματιστήριο Αθηνών φαίνεται να πέφτει θύμα της ίδιας της επιτυχίας του. Αναφερόμαστε στο γεγονός πως η προσφορά μετοχών από βασικούς μετόχους ή μέσω δημοσίων εγγραφών με εισαγωγή νέων εταιρειών ή μέσα από αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου είναι πολύ μεγάλη και απορροφάται εύκολα χάρη στην μεγάλη ζήτηση. Αυτό όμως δεν αναιρεί το γεγονός πως μιλάμε για μία πολύ μεγάλη προσφορά μετοχών από τον περσινό Νοέμβριο μέχρι και το φετινό φθινόπωρο.

Με την έλευση του φετινού Νοεμβρίου, η χρηματική αξία των μετοχών που θα έχουν πουληθεί στην αγορά με αυτόν τον τρόπο μέσα σε έναν χρόνο θα έχει υπερβεί τα 4 δισεκατομμύρια Ευρώ. Αν σκεφτούμε πως η μέση ημερήσια αξία των συναλλαγών στο Χρηματιστήριο Αθηνών για το 2024 δεν υπερβαίνει τα 150 εκατομμύρια ευρώ, είναι εύκολο να καταλάβουμε γιατί η χρηματιστηριακή μας αγορά δεν μπορεί εύκολα να κάνει μία ισχυρή ανοδική κίνηση.

Αν συνεχιστεί για πολύ αυτή η εμφάνιση μεγάλης προσφοράς μετοχών από βασικούς μετόχους, τότε από τη μία θα μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι γιατί η εύκολη απορρόφησή της αποτελεί απόδειξη της ισχυρής ζήτησης και της εμπιστοσύνης των επενδυτών προς την ελληνική αγορά αλλά από την άλλη δεν θα είναι πολύ εύκολη μία νέα μεγάλη ανοδική κίνηση στο Χ.Α. που το κάνει να ξεφύγει από τα επίπεδα στα οποία βρίσκεται εδώ και πολλούς μήνες.

Ευτυχώς, είναι σχεδόν βέβαιο πως ο μεγάλος πωλητής αυτής της περιόδου, δηλαδή το Ελληνικό Δημόσιο, δεν πρόκειται να προχωρήσει σύντομα σε νέες πωλήσεις. Αν εκτιμούμε σωστά, σύντομα θα εκλείψει ο φόβος των επικείμενων μεγάλων «placements» τα οποία κάνουν πολλούς μεγάλους επενδυτές να αποφεύγουν τις αγορές μετοχών μέσα από τη χρηματιστηριακή αγορά προκειμένου να  μπορούν να συμμετέχουν σε αυτές τις μεγάλες πωλήσεις.

Κατά κάποιο τρόπο, το υπό εξέλιξη placement της Εθνικής Τράπεζας μπορεί να αποτελέσει ένα ορόσημο. Από τη μία μεριά επιβεβαιώνει με τον πιο σαφή τρόπο τις καλές προοπτικές των εισηγμένων επιχειρήσεων, τις χαμηλές αποτιμήσεις και το μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον. Από την άλλη, θα μπορούσε να σηματοδοτήσει το πέρας αυτής της μεγάλης περιόδου που χαρακτηρίζεται από συνεχή προσφορά μετοχών από την μεριά βασικών μετόχων. Αν όντως συμβεί αυτό, δεν είναι υπερβολή να υποθέσουμε πως μόλις «χωνευτεί» αυτό το placement, θα μπορέσει να αρχίσει μία νέα και πιο εύκολα διατηρήσιμη ανοδική κίνηση στο Χρηματιστήριο Αθηνών.