Σε νέα φάση δημιουργικών διεργασιών και ανακατατάξεων εισέρχεται το ελληνικό τραπεζικό σύστημα προσελκύοντας το ενδιαφέρον των επενδυτών σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Ήδη το επενδυτικό σχήμα της Thrivest των κ.κ. Μπάκου-Καϋμενάκη και Εξάρχου αφού έδεσε κάβο στην Παγκρήτια Τράπεζα καλύπτοντας το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης κεφαλαίου με την οποία έγινε ο ισχυρός μέτοχος, επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον της για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank.
Με επιστολή της στη διοίκηση της Attica Bank, η Thrivest ενημερώνει ότι είναι διατεθειμένη να συμμετέχει στην αύξηση, ενώ σχετική επιστολή έχει σταλεί και προς το ΤΧΣ που παραμένει ο μεγαλύτερος μέτοχος της Attica Bank και έχει υποχρεωθεί από πέρυσι σε δύσκολες, χρονοβόρες και χωρίς αποτέλεσμα διαπραγματεύσεις με το αμερικανικό fund της Ellington.
Η διάθεση της Thrivest να συμμετέχει στην αύξηση κεφαλαίου, θα μπορούσε να αποτελέσει τη λύση στο σίριαλ της αύξησης κεφαλαίου της Attica Bank. Τα παραπάνω είναι αποκαλυπτικά των αλλαγών και διεργασιών που συντελούνται στον τραπεζικό κλάδο, με την πιθανότητα να βιώνουμε την έναρξη της δημιουργίας ενός πέμπτου εναλλακτικού μεγάλου τραπεζικού πόλου στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα που θα αρχίσει να μεγεθύνεται μέσα από μελλοντικές συγχωνεύσεις.
Στο μεταξύ το ΤΧΣ έδωσε το εναρκτήριο λάκτισμα για την αποεπένδυσή του από τις ελληνικές τράπεζες και οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών έχουν βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, όπως καταγράφεται και στο ΧΑ. Οι μετοχές αρχίζουν να κερδίζουν έδαφος και πραγματοποιούν συγκριτικά καλές συναλλαγές, καθώς παραμένουν σημαντικά υποτιμημένες σε σχέση με τις ευρωπαϊκές τράπεζες και τις προοπτικές που διαθέτουν τώρα που έχουν περάσει το κατώφλι της εξυγίανσης και η χώρα, πριν ή μετά τις εκλογές, θα πετύχει το στόχο της επενδυτικής βαθμίδας.
Αυτά δεν έχουν περάσει απαρατήρητα από τους επενδυτικούς οίκους οι οποίοι σημειώνουν τις προοπτικές των ελλληνικών τραπεζών και εντοπίζουν ότι έχουν μεγάλα περιθώρια ανόδου. Δεν είναι τυχαίο ότι η Τράπεζα Πειραιώς εντοπίζεται τώρα ως «καυτό στόρι» καθώς κατατέθηκε ήδη συγκεκριμένη πρόταση γι' αυτήν που μπορεί να αποτελέσει την έναρξη των διαδικασιών όπως τις περιγράφει η ανακοίνωση του ΤΧΣ, έστω κι αν η πλέον υποτιμημένη μετοχή που είναι η δική της στο 1/3 της ενσωματωμένης λογιστικής αξίας της, κέρδισε σχετικό έδαφος ξεπερνώντας το χαμηλό όριο της πρότασης από το fund ION.
Oι δυνατότητες της Alpha Bank γίνονται φανερές μετά τη σημαντική πρόοδο που έχει πραγματοποιήσει κι αρχίζει να ανακτά σημαντικό έδαφος, ενώ μάχη αναμένεται για την Εθνική Τράπεζα, της οποίας το ΤΧΣ διαθέτει μεγάλο μερίδιο 40,39% των μετοχών και έχει την ισχυρότερη κεφαλαιακή βάση.
Στην Eurobank το ΤΧΣ έχει πολύ μικρό μερίδιο μόλις 1,4% και το τμήμα της στρατηγικής που αφορά στη δυνατότητα αγορών ακόμα και από τράπεζες με τη μέθοδο buy back θα μπορούσε να λήξει γρήγορα το θέμα αυτού του μετοχικού πακέτου, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς.