Τράπεζες: Ζητούμενο πλέον τα νέα δάνεια

Τράπεζες: Ζητούμενο πλέον τα νέα δάνεια

Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες και η Optima Bank ξεπέρασαν σε γενικές γραμμές τις προσδοκίες της Αγοράς για ένα ακόμα τρίμηνο υπερβαίνοντας τα 3,68 δις ευρώ σε επίπεδο προ-προβλέψεων αποτελεσμάτων και τα 2,34 δισ. ευρώ στην καθαρή κερδοφορία σε επίπεδο δημοσιευμένων αποτελεσμάτων.

Πρόκειται για μια ποιοτική επίδοση χωρίς την επίδραση εκτάκτων παραγόντων, καθώς η εμφάνιση υπεραξίας 99 εκατ. ευρώ στην τελική γραμμή της Eurobank συμψηφίζεται από την εμφάνιση της ζημίας 108 εκατ. ευρώ για την επικείμενη τιτλοποίηση δανείων σε καθυστέρηση της Alpha Bank. Οι καλές επιδόσεις του α’ εξαμήνου οδήγησαν σε θετικές αναθεωρήσεις για το σύνολο του 2024 τόσο σε επίπεδο απόδοσης ιδίων κεφαλαίων όσο και στην ποιότητα του ενεργητικού.


Επικεντρώνοντας στις μεταβολές των βασικών μεγεθών των τεσσάρων συστημικών τραπεζών σε επίπεδο δημοσίευσης δευτέρου τριμήνου οι σημαντικότερες τάσεις που παρατηρήθηκαν είναι οι εξής:

Το επιτοκιακό εισόδημα αυξήθηκε κατά 3,1% σε σχέση με πέρυσι υποχωρώντας ωστόσο 1,4% σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2024. Συνολικά οι τέσσερις τράπεζες έμειναν με «άνεση» πάνω από τα 2 δισ. ευρώ επιτοκιακού εισοδήματος για έκτο συνεχόμενο τρίμηνο εμφανίζοντας έσοδα 2,084 δισ. ευρώ. Η φθορά λόγω της μετανάστευσης των καταθέσεων όψεως σε προθεσμία αλλά και του κόστους χρηματοδότησης των MREL αντισταθμίστηκε σε μεγάλο βαθμό με έσοδα από νέα δάνεια και ομόλογα με υψηλό επιτόκιο. 

Τα έσοδα από προμήθειες σημείωσαν υψηλό όλων των εποχών σε επίπεδο τριμήνου φθάνοντας τα 532 εκατ. ευρώ (προηγούμενο υψηλό τα 493 εκατ. ευρώ στο δ’ τρίμηνο του 2023) αντανακλώντας τις ισχυρές τάσεις της αύξησης των ηλεκτρονικών συναλλαγών, των συναλλαγών με κάρτες και τα έσοδα από τη διαχείριση περιουσίας.

Ο δείκτης εσόδων από προμήθειες προς συνολικό ενεργητικό έφθασε πλέον το 0,7% με τις περισσότερες τράπεζες να έχουν θέσει το στόχο στο 0,75%. Το οργανικό κόστος αυξήθηκε κατά 1,9% σε σχέση με πέρυσι και 1,3% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Ο λόγος εσόδων προς λειτουργικά έξοδα έμεινε σε στα επίπεδα του 32,1% (31,6% το α’ τρίμηνο) και είναι από τους χαμηλότερους δείκτες που έχουν καταγραφεί σε επίπεδο συστήματος διαχρονικά. 

Οι πιστωτικές ζημιές κατέγραψαν τη χαμηλότερη μέτρηση που έχει παρατηρηθεί ως το 2009: Μόλις 214 εκατ. ευρώ ήταν το ύψος των προβλέψεων έναντι 238 εκατ. ευρώ στο α’ τρίμηνο. Με αυτό το ρυθμό είναι πολύ πιθανό να σπάσει ένα διαχρονικά σκληρό επίπεδο προβλέψεων που θέλει κάθε χρόνο οι 4 τράπεζες να υπερβαίνουν το 1 δισ. ευρώ.

Το κόστος έπεσε στο 0,58% επί των καθαρών δανείων έναντι 0,64% το προηγούμενο τρίμηνο. Οι συγκλίνουσες αναθεωρημένες εκτιμήσεις πλέον κινούνται σε επίπεδα κάτω του 0,70% το οποίο για να συμβεί θα πρέπει οι τράπεζες να αυξήσουν αισθητά το βαθμό των προβλέψεων στο δεύτερο εξάμηνο, ίσως και 50% σε ορισμένες περιπτώσεις με βάση τα όσα έχουν δημοσιεύσει στο α’ εξάμηνο. 

Η καθαρή κερδοφορία στο β’ τρίμηνο διαμορφώθηκε σε 1,186 δισ. ευρώ, είναι η υψηλότερη σε όρους οργανικής επίδοσης από το 2008 και η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων διαμορφώθηκε σε 15,4%.

Τα δάνεια σε καθυστέρηση έκαναν ένα αποφασιστικό βήμα προς τον τελικό στόχο υποχωρώντας στο 3,5% (έναντι 4%) κυρίως λόγω της τιτλοποίησης της Alpha Βank η οποία έδειξε και τη μεγαλύτερη βελτίωση. Η κάλυψη πρόβλεψης είναι στο 68,2% και σε απόλυτα μεγέθη η ακάλυπτη αξία των ΜΕΔ είναι 1,7 δισ. ευρώ χωρίς να υπολογίζεται σε αυτήν η αξία των εμπράγματων καλύψεων.

Η συνολική καθαρή θέση των τραπεζών είναι στο τέλος εξάμηνου 30,8 δις ευρώ εκ των οποίων τα 24,6 δις ευρώ αποτελούν βασικά εποπτικά κεφάλαια. Το χτίσιμο εποπτικού κεφαλαίου στο α’ εξάμηνο ήταν της τάξης των 1,6 δις ευρώ.
Τα υπόλοιπα δανείων αυξήθηκαν κατά 2 δις ευρώ έναντι του α’ τριμήνου (149,6 δις ευρώ). Οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 4,9 δις ευρώ στα 223,6 δις ευρώ από το α’ τρίμηνο ξεπερνώντας τα υπόλοιπα της 31ης Δεκεμβρίου 2023 κατά 1 δισ. ευρώ. Ο λόγος δανείων προς καταθέσεις έμεινε σταθερός στο 67%. 

Επιμέρους οι τράπεζες παρουσίασαν επικαιροποιημένους στόχους κερδοφορίας για το υπόλοιπο της χρονιάς. Οι πιο σημαντικές αναφορές ανά τράπεζα είναι οι εξής:

Τράπεζα Πειραιώς: Ήταν ο πρωταγωνιστής αυτής της σειράς δημοσιεύσεων καθώς έχοντας ήδη προαναγγείλει θετική αναθεώρηση από τις αρχές Ιουνίου έδειξε ότι μάλλον θα πάμε εκ νέου σε θετικότερα μεγέθη με τη δυναμική του εξαμήνου. Η Τράπεζα οδεύει προς κερδοφορία που θα ξεπεράσει το 1,1 δισ/ ευρώ με την απόδοση κεφαλαίων να υπερβαίνει το 16% σε επίπεδο χρήσης. Η Τράπεζα Πειραιώς είχε τη μεγαλύτερη εγχώρια πιστωτική επέκταση με 1,2 δισ. ευρώ νέα δάνεια, ο δε στόχος των 1,6 δις ευρώ στην τρέχουσα χρήση θα ξεπεραστεί με άνεση. Το μέρισμα που αναμένεται να μοιράσει για τη χρήση του 2024 θα κινηθεί μεταξύ 25-30% επί των καθαρών κερδών (από 10%) και η εκτιμώμενη μερισματική απόδοση είναι 7%. Το 2026 τα NPEs θα έχουν υποχωρήσει στο 2,6%. 

Eurobank: Από το επόμενο γ’ τρίμηνο του 2024 θα ενοποιείται σε όλες τις γραμμές η Ελληνική Τράπεζα Κύπρου φέρνοντας την Eurobank πιο κοντά στο στόχο των 100 δις ευρώ ενεργητικού. Τα νέα δάνεια στο εξάμηνο έφθασαν τα 1,2 δις ευρώ με τον στόχο να βρίσκεται για το σύνολο της χρήσης στα 2,3 δις ευρώ εκ των οποίων το 1 δις ευρώ αφορά εκταμιεύσεις του εξωτερικού. Τα αποτελέσματα ενισχύθηκαν από την εγγραφή υπεραξίας 99 εκατ. ευρώ που αφορά το ποσοστό της Ελληνικής Τράπεζας που κατέχει η Eurobank. Η απόδοση των ίδιων κεφαλαίων αναθεωρήθηκε στο 16,5% (από 16%) με το οργανικό κέρδος να αναμένεται υψηλότερα από το 1,6 δις ευρώ (από 1,5 δις ευρώ) και τα NPEs να υποχωρούν φέτος στο 3% (από 3,5%). Τέλος, το πιστωτικό κόστος αναμένεται στις 70 μονάδες βάσης από 80 μονάδες βάσης που ήταν η αρχική εκτίμηση. 

Εθνική Τράπεζα: Η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων έμεινε για ένα ακόμα τρίμηνο σε υψηλά επίπεδα (17,2%) με στόχο πλέον να υπερβεί το 16% για το σύνολο της χρήσης. Τα έσοδα από τόκους οι προμήθειες αναμένεται να παραμείνουν σε πολύ ψηλά επίπεδα ανεβάζοντας τα καθαρά κέρδη από λειτουργική δραστηριότητα στο 1,3 δις ευρώ για τη χρήση. Ο στόχος για τη διατήρηση του λόγου έσοδα προς λειτουργικό κόστος παραμένει κάτω από το 33% ενώ τα NPEs θα σταθεροποιηθούν στην περιοχή του 3%. Τα νέα ενήμερα δάνεια έφθασαν στο δεύτερο τρίμηνο τα 900 εκατ. ευρώ ανεβάζοντας τον στόχο για φέτος στα 1,5 δις ευρώ. Η Εθνική αύξησε το βαθμό διανομής του μερίσματος για τα κέρδη του 2024 στο 40% από 30% πέρυσι με την εκτιμώμενη μερισματική απόδοση να ανεβαίνει πλέον στο 7%. 

Alpha Bank: Η Alpha έδωσε προτεραιότητα στη μείωση των ΜΕΔ μειώνοντας με μία συναλλαγή των απόθεμα στο 4,7%. Τα συνολικά έσοδα θα υπερβούν τα 2,1 δις ευρώ, το κόστος απομειώσεων θα είναι μικρότερο των 70 μονάδων βάσης (προηγ. 75 μονάδες βάσης) και η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων θα υπερβεί το 13,5% (έναντι 13% προηγ.). Η πώληση της θυγατρικής της Ρουμανίας θα αυξήσει κατά 100 μονάδες βάσης τους δείκτες φερεγγυότητας ενώ με τη συναλλαγή αυτή η Alpha Bank θα πιάσει τους τελικούς στόχους των δεικτών MREL δυόμιση χρόνια νωρίτερα από ότι προβλέπει η σχετική οδηγία. 

Η αντίστροφη μέτρηση για τη μείωση των επιτοκίων έχει ξεκινήσει έχοντας ωστόσο αργό ρυθμό που ευνοεί τα υψηλά περιθώρια κερδοφορίας των τραπεζών. Οι τράπεζες έχουν το χρόνο να αντισταθούν στη φθορά του επιτοκιακού εισοδήματος δίνοντας νέα δάνεια τα οποία παράλληλα θα τους δώσουν και νέα έσοδα από προμήθειες.

Πλέον οι τακτικές ανακοινώσεις της Τράπεζας της Ελλάδος για την πιστωτική επέκταση θα μπαίνουν στο μικροσκόπιο της αγοράς καθώς η επίτευξη αυτού του στόχου δεν θα ικανοποιεί απλώς τη μεγέθυνση του βιβλίου των τραπεζών αλλά τη διατήρηση σε μακροχρόνια βάση των επιτοκιακών εσόδων και τη μείωση των NPEs: Όταν ο παρονομαστής των δανείων θα αυξάνει τα NPEs ως ποσοστό θα μειώνονται και μαζί θα βελτιώνεται και το προφίλ ρίσκου των τραπεζών. Οι εκπλήξεις κερδοφορίας θα αποκτήσουν μεγαλύτερο βάθος σε ποσότητα και ποιότητα κάνοντας ακόμα πιο ελκυστικό το στόρι των ελληνικών τραπεζών. Και αυτό ακόμα δεν έχει τιμολογηθεί επαρκώς.