Για «πολύ ισχυρές φήμες» ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές αυτήν την εβδομάδα, για να διεξαχθούν πριν αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου, κάνει λόγο η επικεφαλής του πολιτικού ρεπορτάζ της εφημερίδας The Guardian, σε συνέχεια του πρωινού δημοσιεύματος του BBC.
«Πολύ ισχυρές φήμες στο Ουέστμινστερ σήμερα ότι εκλογές θα προκηρυχθούν αυτήν την εβδομάδα- με προφορική δέσμευση διεξαγωγής τους πριν από την 31η Οκτωβρίου», έγραψε στο Twitter η Τζέσικα Έλγκοτ.
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον έχει συγκαλέσει το απόγευμα το υπουργικό συμβούλιο και είναι πιθανόν να ζητήσει από τους βουλευτές να ψηφίσουν για την προκήρυξη εκλογών, εάν ψηφίσουν κατά της κυβέρνησής του για το Brexit, ανέφερε νωρίτερα η πολιτική ρεπόρτερ του BBC Λάουρα Κούενσμπεργκ.
«Υπάρχει πραγματική πιθανότητα τώρα ο Τζόνσον να υποβάλει ψήφισμα ζητώντας από τους βουλευτές να ψηφίσουν για εκλογές αυτήν την εβδομάδα. Αυτό θα συμβεί εάν οι αντικυβερνητικοί ψηφίσουν τον νόμο-όχι φυσικά αν χάσουν την ψηφοφορία!», σημείωνε το BBC.
«Ένας πρωθυπουργός που είναι έτοιμος να εγκαταλείψει την πολύ μικρή πλειοψηφία του ακούγεται ως ένας πρωθυπουργός που είναι έτοιμος να προκηρύξει εκλογές, αν παραστεί η ανάγκη», σημείωνε η ίδια. «Δεν είναι καθόλου βέβαιο, αλλά δεν είναι απίθανο, εντός ημερών, να μας ζητηθεί όλων να πάμε ξανά στις κάλπες».
Στο άρθρο της, η Κούενσμπεργκ, υπενθυμίζει ότι οι «ανταρσίες» είναι κάτι το σχετικά συνηθισμένο μέσα στους κόλπους των Τόρις ενώ οι βουλευτές εκφράζουν ελεύθερα την προσωπική τους άποψη. Μάλιστα η κυβέρνηση Τζόνσον περιλαμβάνει στους κόλπους πολιτικούς που αψήφισαν ανοιχτά την προηγούμενη κυβέρνηση της Τερέζα Μέι.
Σε κάθε περίπτωση στην Ντάουνινγκ Στριτ θέλουν με κάθε τρόπο να αποτρέψουν ήττα στην κοινοβουλευτική ψηφοφορία αυτής της εβδομάδος. Εκτιμούν πως η «σκληρή γραμμή» έναντι των βουλευτών που σκοπεύουν να μην τηρήσουν την κομματική πειθαρχία, μπορεί να αποτρέψει ορισμένους επίδοξους «αντάρτες» να δώσουν τελικά αρνητική ψήφο.
Πάντως, σύμφωνα με την αναλύτρια του BBC, εάν είσαι ένας φιλόδοξος πρωθυπουργός, όπως ο Μπόρις Τζόνσον και δεν έχεις μια πλειοψηφία, τότε πρέπει να την δημιουργήσεις και μάλιστα γρήγορα.
Στο μεταξύ και εν μέσω της πολιτικής αναταραχής που επικρατεί στη Βρετανία, μετά την απόφαση του Μπ. Τζόνσον να κλείσει τη Βουλή στις 9 Σεπτεμβρίου, ο υπουργός Παιδείας Γκάβιν Γουίλιαμσον δήλωσε σήμερα ότι θα ήταν σωστό να αποπεμφθεί από το Συντηρητικό Κόμμα όποιος βουλευτής ψηφίσει κατά της κυβέρνησης όσον αφορά το Brexit.
Υψηλόβαθμη πηγή από το γραφείο των στελεχών των Τόρις που είναι αρμόδια για την τήρηση της κομματικής πειθαρχίας στο κοινοβούλιο δήλωσε στους βουλευτές ότι δεν θα τους επιτραπεί να είναι υποψήφιοι του Συντηρητικού Κόμματος στις επόμενες εκλογές ή να παραμείνουν τώρα στις τάξεις του κόμματος στο κοινοβούλιο αν ψηφίσουν κατά της κυβέρνησης όσον αφορά το Brexit.
«Όποιος ψηφίζει κατά της κυβέρνησης λαμβάνει μια θέση στην οποία ψηφίζει για να υπονομεύσει την διαπραγματευτική ικανότητα του πρωθυπουργού», δήλωσε ο Γουίλιαμσον, στην εκπομπή Good Morning Britain του ITV.
«Θα πρέπει να το σκεφτούν πολύ σοβαρά αυτό και τις συνέπειές του», σημείωσε.