Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα επισκεφθεί την Ουκρανία «σε λίγες εβδομάδες», δήλωσε ο εκπρόσωπός του, όπως μετέδωσαν σήμερα κρατικά ΜΜΕ, και πρόσθεσε πως η Τουρκία είναι σε επαφή με το Κίεβο και τη Ρωσία προκειμένου να επιλυθούν οι αυξανόμενες εντάσεις.
Η Δύση έχει διατυπώσει φόβους για μια ενδεχόμενη εισβολή στην Ουκρανία από δεκάδες χιλιάδες Ρώσους στρατιώτες που έχουν αναπτυχθεί κοντά στα σύνορα της χώρας αυτής. Η Ρωσία αρνείται ότι έχει τέτοια σχέδια, ενώ ο Ερντογάν δήλωσε χθες, Τρίτη, πως η προοπτική μιας εισβολής «δεν είναι ρεαλιστική».
Μιλώντας σε ένα πάνελ αργά χθες, ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν είπε πως η Τουρκία δεν θέλει να δει κανενός είδους στρατιωτική σύγκρουση ανάμεσα στις δύο χώρες και είναι πλήρως δεσμευμένη στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.
«Αυτός είναι ο λόγος που πιστεύω πως πρέπει να καταλάβουμε ότι ο σοβαρός και ο πραγματικός διάλογος επείγει περισσότερο από ποτέ», είπε ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου. Ο Ερντογάν είναι σε επαφή τόσο με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι όσο και με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για το θέμα αυτό, είπε.
«Πράγματι, (ο Ερντογάν) έχει καλέσει αμφότερους, εάν θέλουν, να έλθουν στην Τουρκία και να έχουν μια συνάντηση για να επιλύσουν τα προβλήματα... μεταξύ τους. Η Τουρκία είναι έτοιμη να αναλάβει οποιονδήποτε ρόλο μπορεί προκειμένου να μειωθούν οι εντάσεις», είπε ο Καλίν, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.
Η Τουρκία που είναι μέλος του ΝΑΤΟ έχει καλές σχέσεις τόσο με το Κίεβο όσο και με τη Μόσχα αλλά εναντιώνεται στη ρωσική πολιτική στη Συρία και στη Λιβύη, καθώς και στην προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας το 2014. Ενώ σφυρηλατεί τη συνεργασία με τη Ρωσία στον τομέα της άμυνας και της ενέργειας, η Άγκυρα έχει πουλήσει επίσης εξελιγμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) στην Ουκρανία προκαλώντας την οργή της Μόσχας.
Τον Νοέμβριο, ο Ερντογάν δήλωσε πως η Τουρκία είναι έτοιμη να μεσολαβήσει στην κρίση, μια προσφορά που καλωσόρισε το Κίεβο αλλά απέρριψε η Μόσχα. Η Άγκυρα έχει πει επίσης πως οι κυρώσεις στη Ρωσία δεν είναι λύση.
«Θα είμαστε σε στενή επαφή με τους Ρώσους ώστε να αποτρέψουμε οποιαδήποτε στρατιωτική επίθεση που θα είχε σοβαρές και μη αναστρέψιμες συνέπειες», είπε ο Καλίν.
«Σε τέτοιου είδους μεγάλα, μακροχρόνια προβλήματα, δεν υπάρχουν γρήγορες λύσεις», είπε ο Καλίν, ο οποίος είναι επίσης σύμβουλος του Ερντογάν σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.