Η κυβέρνηση Μπάιντεν ετοιμάζεται να επιβάλει κυρώσεις ή άλλα μέτρα σε βάρος της Ρωσίας, αν η Μόσχα αποφασίσει να εισβάλει στην Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι.
Η Ψάκι πρόσθεσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προβαίνει σε ενέργειες που θα του επέτρεπαν να εισβάλει στη γειτονική χώρα.
«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θέλουμε να προετοιμαστούμε και σε μια περιοχή για την οποία έχουμε εκφράσει σοβαρές ανησυχίες», πρόσθεσε.
Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου είπε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες ετοιμάζονται για μια πιθανή τηλεφωνική συνομιλία με τον Πούτιν για να συζητήσουν το θέμα αυτό.
Πρόσθεσε ότι η αμερικανική βοήθεια στον τομέα της ασφάλειας για την Ουκρανία παραμένει υπό εξέταση, ενώ αρνήθηκε να πει εάν ο στρατιωτικός σχεδιασμός είναι μέρος του συνολικού σχεδίου του Μπάιντεν για την Ουκρανία.
Μπλίνκεν: Η Ουάσινγκτον θα αντιταχθεί αποφασιστικά σε επιθετική ενέργεια της Μόσχας
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα πει στον Ρώσο ομόλογό του, τον Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά τη συνομιλία τους, ότι η Ουάσινγκτον είναι αποφασισμένη να αντιταχθεί αποφασιστικά σε οποιαδήποτε απερίσκεπτη ή επιθετική ενέργεια της Μόσχας αλλά και να υπερασπιστεί την εδαφική ακεραιτότητα της Ουκρανίας, διαμήνυσε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Μιλώντας στο συνέδριο Reuters Next, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν είπε ότι, όταν μιλήσουν οι δύο ηγέτες, ο Μπάιντεν θα εκφράσει επίσης στον Πούτιν την επιθυμία των ΗΠΑ για μεγαλύτερη προβλεψιμότητα και σταθερότητα στις σχέσεις των δύο χωρών.
Όταν ρωτήθηκε αν η Ρωσία θα εισβάλει στην Ουκρανία, ο Μπλίνκεν απάντησε: «Ελπίζω πως όχι». Πρόσθεσε ότι για να αποκλιμακωθεί η κρίση η Ρωσία θα πρέπει να αποσύρει τις δυνάμεις που έχει συγκεντρώσει κοντά στα ρωσοουκρανικά σύνορα.
Αναφερόμενος στην Κίνα, είπε ότι θα ήταν «δυνητικά καταστροφική» μια απόφαση του Πεκίνου να εισβάλει στην Ταϊβάν. «Βλέπουμε ότι η Κίνα προσπαθεί να αλλάξει το στάτους κβο» τα τελευταία δύο χρόνια, εξήγησε, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η κινεζική ηγεσία «θα το σκεφτεί πολύ σοβαρά» και δεν θα «επισπεύσει μια κρίση».
Για το θέμα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, ο Μπλίνκεν υποστήριξε ότι ο νέος γύρος των συνομιλιών που διεξάγονταν στη Βιέννη από τις αρχές της εβδομάδας έληξε επειδή η Τεχεράνη επί του παρόντος δεν φαίνεται πρόθυμη να κάνει ότι χρειάζεται για να επιστρέψει στην πυρηνική συμφωνία JPCOA. Προειδοποίησε όμως ότι οι ΗΠΑ δεν θα επιτρέψουν στο Ιράν να καθυστερεί τη διαδικασία, ενώ ταυτόχρονα θα συνεχίζει να αναπτύσσει το πυρηνικό πρόγραμμά του. Εάν η διπλωματία αποτύχει, η Ουάσινγκτον θα αναζητήσει άλλες επιλογές, πρόσθεσε.