Απαράδεκτη χαρακτήρισε τη στάση της Τουρκίας στο μεταναστευτικό/προσφυγικό η Άνγκελα Μέρκελ, τονίζοντας πως με τη συμπεριφορά της δεν μπορεί να ελπίζει στην κατανόηση της Γερμανίας αλλά και συνολικά της Ευρώπης, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης απεύθυνε σαφές μήνυμα προς τον Ερντογάν να αποσύρει «τους απελπισμένους από τον Έβρο» και κυρίως να σταματήσει τη διασπορά fake news.
Οι κοινές δηλώσεις του πρωθυπουργού με την γερμανίδα καγκελάριο αποτελούν σαφές μήνυμα προς την Τουρκία και τον Ερντογάν που βρίσκεται στις Βρυξέλλες επιχειρώντας να αποσπάσει πόρους έχοντας ως πολιορκιτικό κριό τους μετανάστες στον Έβρο και το προσφυγικό/μεταναστευτικό, συνολικά, με την Άγκελα Μέρκελ να δηλώνει ότι δεν πρέπει να υπολογίζει στην κατανόηση της Ευρώπης με τη συμπεριφορά που επιδεικνύει.
Έκανε λόγο για το πλήγμα που προκαλεί στην Ελλάδα η κατάσταση που διαμορφώνεται στα σύνορα και ταυτόχρονα σημείωσε πως η χώρα μας έχει την απόλυτη στήριξη της Γερμανίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε επίσης σαφές μήνυμα καλώντας τον Ερντογάν να αποσύρει τους απελπισμένους από τον Έβρο και να σταματήσει τα fake news τονίζοντας με έμφαση πως η Ελλάδα και η Ευρώπη δεν εκβιάζονται από κανέναν.
«Η ασύμμετρη απειλή εξ ανατολών αναδιατάσει τις προτεραιότητες και η υγειονομική κρίση κάνει πιο πολύπλοκο το έργο μας. Δείξαμε τις τελευταίες 10 ημέρες ότι μπορούμε να υπερασπιστούμε εθνική και ευρωπαϊκή κυριαρχία. Η Ελλάδα και η Ευρώπη δεν εκβιάζονται από κανέναν», είπε προσθέτοντας ότι «στο μεταναστευτικό εισερχόμαστε σε νέα φάση. Ο Πρόεδρος Ερντογάν θα βρεθεί το απόγευμα στις Βρυξέλλες. Θεωρώ θετική αυτή την εξέλιξη. Ελπίζω να είναι η αρχή της αποκλιμάκωσης της κρίσης».
Στο σημείο αυτό κάλεσε τον Ερντογαν να προβεί σε συγκεκριμένες κινήσεις αν επιθυμεί να αναθεωρηθεί η κοινή δήλωση Ε.Ε - Τουρκίας, ενώ έθεσε θέμα και αναθεώρησης της «ερμηνείας» Μουζάλα επί της κοινής αυτής δήλωσης. Δηλαδή να καταστεί εφικτή η επιστροφή όσων παρανόμως περνούν στην Ελλάδα και από την ενδοχώρα και όχι μόνο από τα νησιά.
Μίλησε για κοινές περιπολίες στο πλαίσιο του ελέγχου των ροών με τη frontex στα σύνορα ενώ ξεκαθάρισε πως η Τουρκία δεν μπορεί να λειτουργεί υπό συνθήκες απειλών και εκβιασμών. Τέλος, ζήτησε να υπάρξει σύμφωνο εθελοντικής μετεγκατάστασης παιδιών και εφήβων από την Ελλάδα στην Ευρώπη.
Συνάντηση Μητσοτάκη - Μέρκελ
Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του φόρουμ στο Βερολίνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες την Γερμανίδα Καγκελάριο για τις τελευταίες εξελίξεις και την οργανωμένη αλλά και μαζική απόπειρα εισόδου στην Ελλάδα και κατ επέκταση σε Ευρωπαϊκό έδαφος, μεταναστών.
Απόπειρα που είναι σε εξέλιξη και στην οποία η εμπλοκή των τουρκικών αρχών είναι αποδεδειγμένη μέσα από τις εικόνες και τα βίντεο που εμφανίζουν μέχρι και στρατιωτικό τουρκικό όχημα να επιχειρεί να ρίξει τον φράχτη στον Έβρο. Όχημα, η αγορά του οποίου από την Τουρκία έγινε με πόρους της Ε.Ε.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η Άνγελα Μέρκελ αναφέρθηκε στις υποχρεώσεις της Τουρκίας, τονίζοντας μάλιστα στη συνομιλία της με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι η Κοινή Δήλωση ΕΕ - Τουρκίας το 2016 δεν περιλαμβάνει μόνο τη χρηματοδότηση. Μάλιστα η κ. Μέρκελ φέρεται να επισήμανε πως το θέμα του προσφυγικού - μεταναστευτικού αφορά την ίδια την ύπαρξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Κορονοϊός και Δημοσιονομικοί στόχοι
Στη συνάντηση τέθηκε και το θέμα του κορονοϊού και των επιπτώσεων στην παγκόσμια και ευρωπαϊκή οικονομία. Ο επηρεασμός των δημοσιονομικών στόχων όπως προκύπτει είναι αναμενόμενος με την Γερμανίδα Καγκελάριο να δηλώνει πως η αντιμετώπιση των σχετικών δαπανών πρέπει να είναι ομοιόμορφη σε επίπεδο Ε.Ε.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα προβλήματα που ήδη κάνουν την εμφάνισή τους στην οικονομία υπογραμμίζοντας πως το 2020 θα επηρεαστεί η οικονομική δραστηριότητα σε ευρωπαικό και παγκόσμιο επίπεδο. Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι ευθύνη των ηγετών να λάβουν μέτρα για την προστασία του πληθυσμού και ιδίως των ευάλωτων ομάδων.
Μίλησε για την ανάγκη συντονισμένης δράσης και ζήτησε να ληφθεί απόφαση ώστε τα μέτρα για την αντιμετώπιση της επιδημίας και των επιπτώσεών της και το κόστος της λήψης των δημοσιονομικών μέτρων να μην λαμβάνεται υπόψη στους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων των κρατών μελών.
AP Photo/Markus Schreiber