Προθεσμία δύο ημερών για να μελετήσει και να εξετάσει το κείμενο της συμφωνίας για εκεχειρία στη Λιβύη ζήτησε και έλαβε ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ, μετά τις χθεσινές διαπραγματεύσεις στη Μόσχα.
Όπως ανακοίνωσε το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας, ο Χαφτάρ ζήτησε προθεσμία, ώστε να συζητήσει τη συμφωνία με τους αρχηγούς των φυλών που στηρίζουν τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό.
«Ο διοικητής του ΛΕΣ είδε θετικά το τελικό κείμενο της συμφωνίας, όμως πριν από την υπογραφή του ζήτησε δύο εικοσιτετράωρα για να συζητήσει το κείμενο» με τους ηγέτες των φυλών που υποστηρίζουν τις στρατιωτικές του δυνάμεις, σημείωσε το ρωσικό ΥΠΑΜ.
Το ρωσικό υπουργείο υπενθύμισε ότι το σχέδιο της τελικής συμφωνίας έχει υπογραφεί από τον επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας Σάρατζ και από τον πρόεδρο του Ανώτατου Κρατικού Συμβουλίου της Λιβύης Χάλεντ Αλ-Μίσρι.
Επιπλέον το ρωσικό ΥΠΑΜ επισήμανε ότι η συνεργασία που άρχισε στη Μόσχα θα συνεχιστεί «καθώς ο όγκος των συσσωρευμένων ενδολιβυκών προβλημάτων απαιτεί επίπονη δουλειά όσον αφορά τη διαμόρφωση σταθμισμένων και αμοιβαία αποδεκτών για όλες τις πλευρές αποφάσεων».
Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας διαβεβαίωσε ότι η χθεσινή συνάντηση των Σάρατζ - Χαφτάρ κατέληξε «στη σύναψη μιας κατ’αρχήν συμφωνίας μεταξύ των εμπολέμων για να διατηρηθεί και να παραταθεί επ’ αόριστον η κατάπαυση των εχθροπραξιών».
Σημειώνεται ότι ο Λίβυος στρατάρχης Χαφτάρ αποχώρησε χθες από τη Μόσχα χωρίς να υπογράψει τη συμφωνία εκεχειρίας με την κυβέρνηση του Σάρατζ, Σύμφωνα με το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών ο Χαφτάρ κατά τις διαπραγματεύσεις τάχθηκε υπέρ της κατάπαυσης του πυρός, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση του για την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ενότητα της Λιβύης.
Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα είχε ενημερώσει νωρίτερα ότι ο Χαφτάρ ζήτησε το βράδυ της Δευτέρας να του δοθεί περισσότερος χρόνος για να μελετήσει το κείμενο αλλά τελικά εγκατέλειψε τη Μόσχα χωρίς να το υπογράψει.
«Δεν μπορούμε να θυσιάσουμε τις θυσίες και τις ελπίδες των Λίβυων για ελευθερία, υπογράφοντας εις βάρος τους», αναφέρεται στον λογαριασμό του στρατού LNA στο Twitter., ενώ το Al Arabiya μετέδωσε ότι οι εχθροπραξίες ξανάρχισαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης νότια της Τρίπολης.
Γιατί δεν υπογράφηκε η συμφωνία
«Η συμφωνία που προτάθηκε αγνοεί αρκετές από τις απαιτήσεις του στρατού μας», δήλωσε ο στρατάρχης Χαφτάρ εξηγώντας γιατί δεν υπέγραψε το προσχέδιο, τονίζοντας παράλληλα πως οι δυνάμεις του βρίσκονται σε πλεονεκτική θέση, όπως μετέδωσε το Al Arabiya. Ο Χαφτάρ επέμεινε να επιτραπεί η είσοδος των στρατευμάτων του στην Τρίπολη και στη συνέχεια να σχηματιστεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας που θα λάμβανε ψήφο εμπιστοσύνης από την Εθνοσυνέλευση που εδρεύει στο Τόμπρουκ.
Αρνητικά ως προς την υπογραφή της εκεχειρίας λειτούργησε και η απαίτηση του Ταγίπ Ερντογάν για άμεση απόσυρση των στρατευμάτων του Χαφτάρ από τα περίχωρα της Τρίπολης. ενώ ο Λίβυος στρατάρχης επέκρινε την Άγκυρα για την εμπλοκή της στα εσωτερικά θέματα της χώρας του και για την υποστήριξη της προς τον Σάρατζ, συνθήκες που οδήγησαν σε αδιέξοδο τις συνομιλίες.
Φωτογραφία: AP