Προειδοποίηση της ΕΕ στην Κίνα να μην παράσχει βοήθεια στη Ρωσία

Προειδοποίηση της ΕΕ στην Κίνα να μην παράσχει βοήθεια στη Ρωσία

Η φήμη της Κίνας διακυβεύεται εάν βοηθήσει τη Ρωσία να αποφύγει τις διεθνείς κυρώσεις προειδοποίησε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν μετά από διαδικτυακή σύνοδο κορυφής με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και τον πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ.

«Η Κίνα ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει μια πολύ ειδική ευθύνη όσον αφορά την εισβολή στην Ουκρανία. Η Κίνα -θα έπρεπε αν όχι να υποστηρίζει- τουλάχιστον να μην παρεμβαίνει στις κυρώσεις μας», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ενώ υπογράμμισε πως «μια παράταση του πολέμου και περισσότερη αναστάτωση στην παγκόσμια οικονομία δεν είναι προς το συμφέρον κανενός».

Σύμφωνα με την επικεφαλής της Κομισιόν, καθημερινά οι εμπορικές συναλλαγές ΕΕ-Κίνας φτάνουν στα 2 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ αυτές της Κίνας με τη Ρωσία δεν ξεπερνούν τα 330 εκατ. ευρώ την ημέρα.

«Η ΕΕ και η Κίνα συμφωνήσαμε ότι αυτός ο πόλεμος απειλεί την παγκόσμια ασφάλεια και την παγκόσμια οικονομία. Αυτή η διπλή αστάθεια δεν είναι προς το συμφέρον ούτε της Κίνας, ούτε της ΕΕ. Έχουμε κοινή ευθύνη ως παγκόσμιοι παράγοντες να εργαστούμε για την ειρήνη και την ασφάλεια», δήλωσε ο Σαρλ Μισέλ. Τόνισε, επίσης, ότι η ΕΕ και οι διεθνείς εταίροι της επέβαλαν αυστηρές κυρώσεις στη Ρωσία για να πιέσουν το Κρεμλίνο να σταματήσει τον πόλεμο - «κυρώσεις οι οποίες έχουν τίμημα και για τους Ευρωπαίους που είναι το κόστος για την υπεράσπιση της ελευθερίας και της δημοκρατίας».

«Κάθε απόπειρα μεταστροφής των κυρώσεων ή βοήθειας προς τη Ρωσία θα παρατείνει τον πόλεμο με περισσότερες απώλειες ζωών και μεγαλύτερες οικονομικές επιπτώσεις», προειδοποίησε ο Σαρλ Μισέλ. Πρόσθεσε, επίσης, ότι η ΕΕ θα παρακολουθεί κάθε απόπειρα οικονομικής ή στρατιωτικής βοήθειας προς τη Ρωσία, ενώ από την άλλη, τυχόν θετικά βήματα από την πλευρά της Κίνας για τον τερματισμό του πολέμου, θα γίνουν δεκτά με ικανοποίηση, τόσο από την ΕΕ, όσο και από την παγκόσμια κοινότητα.

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, στη Σύνοδο ΕΕ-Κίνας συζητήθηκαν ζητήματα διμερών σχέσεων, όπως ο τομέας της υγείας και η συνεργασία για την πρόληψη μελλοντικών πανδημιών, η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, το εμπόριο και οι επενδύσεις, αλλά και θέματα διαφωνιών, όπως η καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δικαιωμάτων μειονοτικών ομάδων από την Κίνα (Σιντζιάνγκ, Εσωτερική Μογγολία και Θιβέτ).

«Κίνα και ΕΕ θα πρέπει να παράσχουν σταθερότητα σε έναν ασταθή κόσμο»

Σύμφωνα με το κινεζικό κρατικό δίκτυο CCTY, o Κινέζος πρόεδρος δήλωσε ότι ΕΕ και Κίνα μπορούν να επικοινωνούν περισσότερο για μείζονα ζητήματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις τους και την παγκόσμια ειρήνη και ότι θα πρέπει να παράσχουν σταθερότητα σε έναν ασταθή κόσμο.

«Η Κίνα πιέζει για ειρηνευτικές συνομιλίες στην Ουκρανία με τον δικό της τρόπο», δήλωσε ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ, όπως μετέδωσε το κινεζικό κρατικό δίκτυο CCTV.

«Η Κίνα υποστηρίζει τη διασφάλιση του Διεθνούς Δικαίου και των διεθνών κανόνων, συμπεριλαμβανομένης της εδαφικής ακεραιότητας όλων των χωρών», είπε ο Λι.

Ο Λι μίλησε με την Ο. Φον ντερ Λάιτεν, τον Σ. Μισέλ και τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, για περίπου δύο ώρες μέσω τηλεδιάσκεψης.

Ο επικεφαλής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στο κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών Γουάνγκ Λουτόνγκ, έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter ότι οι δύο πλευρές «συμφώνησαν να συνεργαστούν για να διατηρήσουν την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία στον κόσμο».