Reuters: Καμία περίοδος χάριτος για τον Μακρόν ενόψει βουλευτικών εκλογών

Reuters: Καμία περίοδος χάριτος για τον Μακρόν ενόψει βουλευτικών εκλογών

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δεν είχε το περιθώριο για καμία ανάπαυλα από τους πολιτικούς του αντιπάλους, καθώς, ώρες αφότου κέρδισε την επανεκλογή του στην προεδρία επιφέροντας νίκη σε βάρος της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, τα ριζοσπαστικά κόμματα κάλεσαν τους ψηφοφόρους να του αρνηθούν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Ο Μακρόν, ο οποίος δεσμεύτηκε να εργαστεί σκληρότερα ως ενωτική δύναμη σε μια διαιρεμένη χώρα, είπε ότι η δεύτερη θητεία του θα ήταν διαφορετική από την πρώτη κατά την οποία η στάση του τον αποξένωσε από πολλούς ψηφοφόρους.  Αλλά  πρέπει να κερδίσει ξανά σε εκλογές, αυτή τη φορά στις  βουλευτικές τον Ιούνιο.

Εάν αποτύχει να το κάνει, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters,  θα δυσκολευτεί να προωθήσει την ατζέντα του υπέρ των επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων των κάθε άλλο παρά δημοφιλών σχεδίων για να μεταθέσει τα όρια συνταξιοδότησης.

Ανώτεροι πολιτικοί της άκρας αριστεράς και της ακροδεξιάς προέτρεψαν το εκλογικό σώμα να σταματήσει αυτές τις μεταρρυθμίσεις. «Μην αφήνετε όλη την εξουσία στα χέρια του Εμανουέλ Μακρόν», δήλωσε ο Ζορντάν Μπαρντελά, στενός σύμμαχος της Λεπέν, προτρέποντας τους ψηφοφόρους να υποστηρίξουν την ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση στις κοινοβουλευτικές που θα πραγματοποιηθούν σε δύο γύρους, στις 12 και στις 19 Ιουνίου.

«Αν θέλετε άνδρες και γυναίκες που θα σας... προστατεύσουν από τη βαρβαρότητα των πολιτικών του Εμανουέλ Μακρόν, πρέπει να εκλέξετε ορδές βουλευτών του Εθνικού Μετώπου», δήλωσε στο BFM TV ο Σεμπαστιέν Τσενού, εκπρόσωπος της Λεπέν.

Το ποσοστό ανεργίας της Γαλλίας έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 ετών κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του Μακρόν και η οικονομία της ξεπέρασε τις επιδόσεις άλλων μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών καθώς και της ευρύτερης ευρωζώνης. Αλλά οι μεταρρυθμίσεις του υπέρ των επιχειρήσεων και της ασφάλειας προκάλεσαν μεγάλη δυσαρέσκεια και ο Μακρόν αναγνώρισε σε μια νικηφόρα ομιλία χαμηλών τόνων ότι πολλοί τον ψήφισαν κυρίως για να εμποδίσουν την ακροδεξιά αντίπαλο του να ανέβει στην εξουσία.

Ο αριστερός Ζαν-Λυκ Μελανσόν, ο οποίος ήρθε τρίτος, ακριβώς πίσω από τη Λεπέν, στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, είπε ότι ο Μακρόν είχε εκλεγεί «από προεπιλογή». «Μην τα παρατάτε», είπε στους υποστηρικτές του. «Μπορείτε να νικήσετε τον Μακρόν (στις κοινοβουλευτικές εκλογές) και να επιλέξετε έναν διαφορετικό δρόμο».

Ο κίνδυνος πολιτικής συγκατοίκησης 

Στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, το κόμμα του προέδρου κέρδιζε πάντα την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Εάν το αποτέλεσμα ήταν διαφορετικό αυτή τη φορά, ο Μακρόν δεν θα είχε άλλη επιλογή από το να ορίσει έναν πρωθυπουργό από άλλο κόμμα, εγκαινιάζοντας μια παραδοσιακά τεταμένη περίοδο συμβίωσης κατά την οποία οι προεδρικές εξουσίες περιορίζονται σοβαρά.

Κατά τη διάρκεια μιας πολιτικής συγκατοίκησης, ο πρόεδρος παραμένει επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων και διατηρεί κάποια επιρροή στην εξωτερική πολιτική, αλλά η κυβέρνηση έχει την ευθύνη για τα περισσότερα άλλα καθημερινά ζητήματα κράτους και πολιτικής.

«Η ανασύνθεση του γαλλικού πολιτικού τοπίου δεν έχει τελειώσει. Η πλειοψηφία που θα προκύψει από τις βουλευτικές εκλογές θα είναι καθοριστική για την οικονομική πολιτική», δηλώνει στο Reuters ο επικεφαλής επενδύσεων της Amundi, Βενσάν Μορτιέ.

«Πήλινα πόδια»

Το περιθώριο νίκης του Μακρόν ήταν πολύ χαμηλότερο από το 66,1% που σημείωσε εναντίον της Λεπέν το 2017. Η συντηρητική εφημερίδα Le Figaro έγραψε στο κύριο άρθρο της τη Δευτέρα: "Στην πραγματικότητα, το μαρμάρινο άγαλμα είναι ένας γίγαντας με πόδια από πηλό. Ο Εμμανουέλ Μακρόν το ξέρει καλά... δεν θα ωφεληθεί από καμία περίοδο χάριτος". Αυτό σημαίνει επίσης ότι ο Μακρόν μπορεί πιθανότατα να περιμένει περισσότερες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας από αυτές που στιγμάτισαν την πρώτη του θητεία. «Δεν πρόκειται να κάνει άλλα πέντε χρόνια  θητείας με τον ίδιο τρόπο, αυτό είναι ξεκάθαρο. Δεν θα τον αφήσουμε να το κάνει", τονίζει στο Reuters η 63χρονη διοικητική υπάλληλος Κολέτ Σιερά. «Αν το κάνει, νομίζω ότι ο κόσμος είναι έτοιμος να βγει στους δρόμους».

Πάντως, ορισμένοι ψηφοφόροι είναι πραγματικά ευχαριστημένοι με τη νίκη του Μακρόν. «Είμαι πολύ χαρούμενος για το αποτέλεσμα γιατί αυτός ο πρόεδρος μας έχει ήδη βοηθήσει να ξεπεράσουμε πολλές προκλήσεις», δήλωσε ο 65χρονος οδηγός φορτηγού Λουσιέν Σοζίνιο. «Έχει δείξει θάρρος και ιδούτο αποτέλεσμα».