Ρωσικό δικαστήριο διέταξε σήμερα την προφυλάκιση εν αναμονή της δίκης, ενός δημοσιογράφου σε περιοχή της Σιβηρίας που ισχυρίστηκε ότι 11 Ρώσοι αστυνομικοί αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στη στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Η Ρωσία αποκαλεί την εισβολή της στην Ουκρανία ως ειδική στρατιωτική επιχείρηση.
Ο δημοσιογράφος, ο οποίος είναι ο αρχισυντάκτης μιας ιστοσελίδας στην περιοχή Χακάσια της Σιβηρίας, κατηγορείται ότι διέδωσε «σκόπιμα ψευδείς πληροφορίες» για τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, εξήγησε η Ανακριτική Επιτροπή της Ρωσικής Ομοσπονδίας σε ανακοίνωσή της.
Εάν κριθεί ένοχος, ο δημοσιογράφος αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης έως και 10 ετών, σύμφωνα με την Επιτροπή.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ανακριτές ερεύνησαν το διαμέρισμά του και κατάσχεσαν 15.000 δολάρια και περισσότερα από 1.200 ευρώ σε μετρητά, πρόσθεσε η Επιτροπή.
Το τοπικό γραφείο της επιτροπής δεν έδωσε το όνομα του δημοσιογράφου, αλλά προφανώς είναι ο Μιχαήλ Αφανάσιεφ, ο αρχισυντάκτης του ειδησεογραφικού ιστότοπου Novyi Fokus, του οποίου η έδρα βρίσκεται στην περιοχή της Χακάσια.
Στις αρχές Απριλίου, ο Αφανάσιεφ, επικαλούμενος πηγές, έγραψε ότι 11 μέλη των ειδικών δυνάμεων αντιμετώπισης ταραχών OMON του υπουργείου Εσωτερικών δέχθηκαν πιέσεις από τις αρχές αφού αρνήθηκαν να πάνε να πεολμήσοπυν στην Ουκρανία.
Το άρθρο του Αφανάσιεφ είχε διαδοθεί ευρέως σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σήμερα η ρωσική ρυθμνιστική αρχή τηλεπικοινωνιών μπλόκαρε τη ρωσική έκδοση του ιστότοπου The Moscow Times, μια ανεξάρτητη αγγλόφωνη εφημερίδα που αναδημοσίευσε το άρθρο του Αφανάσιεφ.
«Η Ρωσία μπλόκαρε σήμερα τη ρωσόφωνη υπηρεσία των The Moscow Times μετά τη δημοσίευση ψευδών πληροφοριών που οι αρχές θεωρούν ψευδείς σχετικά με την άρνηση των αστυνομικών να πάνε να πολεμήσουν στην Ουκρανία», ανέφερε η εφημερίδα στον ιστότοπό της.
Ο 45χρονος Αφανάσιεφ είχε δηλώσει νωρίτερα ότι δεν είχε πρόθεση να εγκαταλείψει τη Ρωσία.
«Δεν ετοιμάζομαι να εγκαταλείψω τη χώρα, είμαι επίμονος και σκοπεύω να ηγηθώ του αγώνα», τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Γνωστός για την κάλυψη ευαίσθητων θεμάτων στη Χακάσια, αντιμετώπισε χρόνια αγωγές συκοφαντίας για την ανεξάρτητη προσέγγισή του στα θέματα που κάλυπτε.
Σύμφωνα με νόμους που ψηφίστηκαν πρόσφατα, η δημοσίευση πληροφοριών σχετικά με τη σύγκρουση στην Ουκρανία που θεωρούνται ψευδείς από τις αρχές τιμωρείται με βαριές ποινές έως και 15 χρόνια κάθειρξης.