Συμφωνία AstraZeneca με Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης
Διεθνής κούρσα για το εμβόλιο

Συμφωνία AstraZeneca με Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης

Καθώς η ανθρωπότητα θα υποχρεωθεί να συμβιώνει για μήνες με τον ιό, μέχρις ότου έρθει η λυτρωτική λύση του εμβολίου, η είδηση της συμφωνίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης με την βρετανική φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca, αφήνει μια χαραμάδα αισιοδοξίας.

Το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, που πρόσφατα ξεκίνησε δοκιμές σε ανθρώπους ενός πειραματικού εμβολίου για τον κορονοϊό, ανακοίνωσε ότι ήρθε σε συμφωνία με τη  εν λόγω φαρμακευτική κάτι που δίνει στη Βρετανία το δικαίωμα να έχει πρώτη πρόσβαση, αν οι δοκιμές είναι επιτυχείς.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η εμπλοκή μίας μεγάλης φαρμακοβιομηχανίας αποτελεί εγγύηση ότι, αν το εμβόλιο αποδειχθεί ασφαλές και αποτελεσματικό, θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί γρήγορα σε όλο τον κόσμο.

Προ ημερών, η Σάρα Γκίλμπερτ επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του πανεπιστημίου της Οξφόρδης είχε δηλώσει ότι με την κατάλληλη χρηματοδότηση το εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο ίσως και τον Σεπτέμβριο.

Η ειδική στην παρασκευή εμβολίων Βρετανίδα ερευνήτρια παραδέχθηκε ότι κανένας δεν μπορεί να είναι απολύτως σίγουρος πως θα προκύψει αποτελεσματικό εμβόλιο κατά του Covid-19, αλλά σημείωσε πως η προοπτική είναι καλή με βάση τα μέχρι τώρα εργαστηριακά αποτελέσματα.

Η διεθνής κούρσα για την παρασκευή του εμβολίου ξεκίνησε από την Κίνα στις αρχές Μαρτίου. Σήμερα υπάρχουν ήδη τουλάχιστον 78 σκευάσματα, τα οποία ελέγχονται σε εργαστήρια, κυρίως της Κίνας, των ΗΠΑ και της Ευρώπης.

Την περασμένη εβδομάδα, η ελπίδα ενισχύθηκε, η γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας BioNTech, που ειδικεύεται σε πρωτοποριακές θεραπείες καρκίνων, σε συνεργασία με την αμερικανική Pfizer, ξεκίνησε τον έλεγχο πειραματικού εμβολίου σε 200 εθελοντές. Παράλληλο πρόγραμμα βρίσκεται σε εξέλιξη στο Imperial College του Λονδίνου.

Στις ΗΠΑ ξεκινούν κλινικές δοκιμές από την εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna, σε συνεργασία με τη γερμανική CureVac, ενώ στον χορό έχει μπει και η μεγάλη εταιρεία της Johnson & Johnson. Η Janssen Vaccines, θυγατρική της αμερικανικής φαρμακευτικής εταιρείας, χρησιμοποιεί έναν ιό που προκαλεί το κοινό κρυολόγημα. Η εταιρεία σχεδιάζει να κάνει την πρώτη της δοκιμή εμβολίου τον Οκτώβριο και αναμένει τα πρώτα εμπεριστατωμένα δεδομένα από τις αρχές του 2021.

Η γαλλική Sanofi αξιοποιεί προηγούμενη γνώση από τις προσπάθειες της για ένα εμβόλιο κατά του SARS για την επιτάχυνση της ανάπτυξης ενός εμβολίου για την COVID-19. Συνεργάζεται με την BARDA για να αναπτύξει ένα ανοσοενισχυμένο ανασυνδυασμένο εμβόλιο, με βάση το τεχνολογική πλατφόρμα που θα χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση πανδημίας γρίπης, ενώ επίσης συνεργάζεται με την Trans Bio για την ανάπτυξη ενός νέο εμβόλιο που βασίζεται σε mRNA.

Στην Κίνα, εκεί ήδη ελέγχονται κλινικά τρία υποψήφια εμβόλια του Ινστιτούτου Βιολογικών Ερευνών του Ουχάν, της Ακαδημίας Ιατρικών Επιστημών του Στρατού και της εταιρείας Sinovac Biotech.