Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ θα δεσμευτούν να άρουν τους δασμούς στον χάλυβα πριν την 1η Δεκεμβρίου του 2021 και να αποφύγουν περαιτέρω εμπορικές διενέξεις, σύμφωνα με το σχέδιο της δήλωσης που προετοιμάζεται για τη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 15 Ιουνίου στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με το Reuters.
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα συναντηθεί με τον επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ουρσούλα φον ντερ Λέιν και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στις 15 Ιουνίου σε μια σύνοδο κορυφής για την αντιμετώπιση ζητημάτων που αφορούν το εμπόριο, την πανδημία COVID-19 και την κλιματική αλλαγή.
Στο προσχέδιο, το οποίο θα συζητηθεί από τους πρεσβευτές της ΕΕ, οι ηγέτες δεσμεύονται επίσης για τον τερματισμό της μακροχρόνιας διαμάχης όσον αφορά τις επιδοτήσεις στη βιομηχανία των αεροσκαφών πριν τις 11 Ιουλίου.
Παρά την πίεση των αμερικανικών ομίλων χαλυβουργίας να διατηρηθούν οι δασμοί που επέβαλε ο Ντόναλντ Τραμπ, το προσχέδιο αναφέρει «Δεσμευόμαστε να εργαστούμε για την άρση πριν από την 1η Δεκεμβρίου 2021 όλων των πρόσθετων δασμών που συνδέονται με το χάλυβα και το αλουμίνιο».
Και οι δύο πλευρές αναμένεται να συμφωνήσουν για να συνεργαστούν απέναντι στην οικονομική, πολιτική και στρατιωτική άνοδο της Κίνας, ζητώντας παράλληλα μια νέα έρευνα για την προέλευση του κορονοϊού που οδήγησε στο ξέσπασμα της πανδημίας της COVID-19.
«Ζητούμε να γίνουν βήματα σε μια διάφανη μελέτη που θα βασίζεται σε στοιχεία για την προέλευση της COVID-19, η οποία θα είναι ελεύθερη από παρεμβάσεις», σημειώνεται στο προσχέδιο.
Οι δύο επικρατούσες θεωρίες είναι ότι ο ιός πέρασε από τα ζώα, πιθανόν τις νυχτερίδες, στους ανθρώπους, ή ότι διέρρευσε από εργαστήριο ιολογίας στην Ουχάν. Μέλη της ομάδας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που επισκέφθηκαν την Κίνα φέτος για να ερευνήσουν την προέλευση της COVID-19 είπαν ότι δεν είχαν πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία.
«Σκοπεύουμε να διαβουλευθούμε και να συνεργαστούμε στενά σε ένα πλήρες εύρος θεμάτων στο πλαίσιο των αντίστοιχων πολύπλευρων προσεγγίσεών μας στην Κίνα, που περιλαμβάνουν στοιχεία συνεργασίας, ανταγωνισμού και συστημικής αντιπαλότητας», ανέφερε το προσχέδιο.
Αν υπάρξει σύμπλευση απόψεων όσον αφορά την Κίνα, τότε το γεγονός αυτό θα αποτελέσει ώθηση για την κυβέρνηση Μπάιντεν, η οποία επιδιώκει να συνάψει συμμαχίες απέναντι στο Πεκίνο.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπάθησε μέχρι τώρα να διατηρήσει μια στρατηγική ισορροπία που αποφεύγει να αποξενώσει την Κίνα ή τις Ηνωμένες Πολιτείες. Όμως η στρατιωτική επέκταση της Κίνας, οι ισχυρισμοί της για κυριαρχία στο μεγαλύτερο μέρος της Θάλασσας της Νότιας Κίνας και οι μαζικές κρατήσεις Μουσουλμάνων Ουιγούρων στη βορειοδυτική Κίνα έχουν αλλάξει τη διάθεση των Βρυξελλών.