Ενιαίες προδιαγραφές για κλινικές μελέτες που σκοπό θα έχουν την ανάδειξη κάποιου νέου θεραπευτικού σχήματος κατά του κορονοϊού Covid - 19 ή δύο εμβολίων, αποφασίσθηκαν κατά τη διήμερη σύνοδο έρευνας και καινοτομίας που πραγματοποιήθηκε χθες στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) στη Γενεύη.
Η συνάντηση, διοργανώθηκε σε συνεργασία με την GloPID-R (Global Collaboration Research on Preparedness for Infectious Disease - μια παγκόσμια συμμαχία διεθνών οργανισμών που χρηματοδοτούν την έρευνα και επενδύουν στην ετοιμότητα και την ανταπόκριση στις επιδημίες).
Σύμφωνα με την δρ Σούμια Σουαμιντάταν επιστημονική επικεφαλής του ΠΟΥ, καθορίστηκαν οι άμεσες και μεσοπρόθεσμες προτεραιότητες της επιστημονικής κοινότητας για την αντιμετώπιση του ιού.
Κορυφαία προτεραιότητα που έθεσαν οι Κινέζοι επιστήμονες μεταφέροντας την εμπειρία τους, είναι η ανάπτυξη νέων διαγνωστικών τεστ, απλούστερων, τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιούνται από εργαστήρια που δεν διαθέτουν τεχνολογία μοριακής ανάλυσης και θα μπορούν να αξιοποιηθούν από τις δομές πρωτοβάθμιας περίθαλψης όλων των χωρών.
Καθορίστηκαν επίσης τα βασικά πρωτόκολλα για την βέλτιστη πρακτική αντιμετώπισης της νόσου κατά την εισαγωγή σε νοσοκομείο, αλλά και της συλλογής στοιχείων, ώστε να μπορούν εύκολα να εξαχθούν συμπεράσματα τόσο σε ότι αφορά τη μετάδοση του ιού, όσο και σε ότι αφορά τα επιδημιολογικά στοιχεία, ώστε να προκύψουν απαντήσεις για το πώς έφτασε ο ιός στον άνθρωπο, ποιές ηλικίες βάλλει ευκολότερα και με σοβαρότερα συμπτώματα, αλλά και ποιά είναι η επίπτωση των παρεμβάσεων που παρεμποδίζουν τις μετακινήσεις πληθυσμών.
Δύο εμβόλια - Δύο θεραπείες
Σε ότι αφορά τις μεσοπρόθεσμες δράσεις, σε αυτές περιλαμβάνονται η ανάπτυξη ενός ή δύο εμβολίων καθώς και οι κλινικές μελέτες για την ανάπτυξη θεραπευτικών σχημάτων.
Σύμφωνα με την δρ Σουαμιντάταν, η έρευνα για εμβόλια μόλις καθοριστούν ποιοί είναι κατάλληλοι να μετέχουν σε αυτήν, αναμένεται να δώσει τα πρώτα αποτελέσματα σε 3-4 μήνες από τώρα, όμως για ευρεία χρήση, θα πρέπει να περιμένουμε 12-18 μήνες.
Σύμφωνα με την δρ. Μαρί - Πωλ Κίενι, πρόεδρο του Global research and innovation forum, αποφασίσθηκαν οι προδιαγραφές για τις κλινικές μελέτες που θα ακολουθήσουν ώστε να μετρώνται τα ίδια αποτελέσματα σε όλες. Θα ξεκινήσει μελέτη συνδυασμού των φαρμακευτικών ουσιών ριτοναβίρης/λοπιναβίρης, που χρησιμοποιούνται ήδη κατά του HIV/AIDS, καθώς και της ρεμντεσιβίρης κατά του Έμπολα, με την ελπίδα ότι θα υπάρχουν τα πρώτα αποτελέσματα σε μερικές εβδομάδες.
Προδιαγραφές καταγραφής κρουσμάτων
Παράλληλα, υιοθετήθηκε νέος ορισμός για τα καταγραφόμενα κρούσματα, στο πλαίσιο της διαχείρισης της κρίσης και της εμπειρίας που έχει αποκτηθεί μέχρι σήμερα.
Αποφασίσθηκε να συμπεριλαμβάνονται το σύνολο των περιστατικών που αναδεικνύονται θετικά στον κορονοϊο, έστω κι αν δεν παρουσιάζουν συμπτώματα και παρά τις διαφοροποιήσεις που παρατηρούνται στον ιό. Σημειώνεται ότι οι Κινέζοι επιστήμονες έχουν καταγράψει διαφορές μεταξύ του ιού στη Βουχάν, έναντι άλλων πόλεων εντός της Κίνας.
Σύμφωνα με τις νέες προδιαγραφές, το σύνολο των κρουσμάτων διεθνώς φτάνει τα 45.171, εκ των οποίων τα 2.068, νέα. Στην Κίνα βρίσκονται τα 44.730 κρούσματα - μόνο χθες δηλώθηκαν 2.022 νέα περιστατικά. Σε σοβαρή κατάσταση νοσηλεύονται 8.204 ασθενείς, εκ των οποίων οι 871 μόλις χθες. Οι θάνατοι εντός Κίνας έφθασαν τους 1114, εκ των οποίων οι 94 μόνο χθες.
Εκτός Κίνας, καταγράφηκαν 46 νέα κρούσματα, ανεβάζοντας το σύνολο στα 441, σε 24 χώρες.
Κρουαζιερόπλοια
Σε ό,τι αφορά τα κρουαζιερόπλοια που βρίσκονται στις ασιατικές θάλασσες και αντιμετωπίζουν προβλήματα ελλιμενισμού, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ δρ Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγιέσους, επεσήμανε ότι ο ΠΟΥ βρίσκεται σε ανοικτή επικοινωνία με τον Διεθνή Οργανισμό Ναυσιπλοΐας (ΔΟΝ), την Διεθνή Ένωση Κρουαζιερόπλοιων και τους βασικότερους tour operators, για την παροχή σωστής συμβουλευτικής.
Ο ΠΟΥ με τον ΔΟΝ θα εκδώσουν οδηγία προς όλες τις χώρες για τον σεβασμό των αρχών "ελεύθερης πρακτικής" για τα πλοία και χρηστής φροντίδας για τους ταξιδιώτες στη βάση των Διεθνών Κανονισμών Υγείας.
Στο πλαίσιο αυτό, και με την παρέμβαση του ΠΟΥ, η Καμπότζη έκανε δεκτό τον ελλιμενισμό του κρουαζιερόπλοιου Westerdam, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν ύποπτα περιστατικά του κορονοϊού στο σκάφος.
Αντίθετα, στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess, που είναι ελλιμενισμένο σε καραντίνα στην Γιοκοχάμα, διαπιστώθηκαν άλλα 40 κρούσματα του κορονοϊου.
Ο δρ. Γκεμπρεγιέσους, δεν παρέλειψε και χθες να επισημάνει τη σοβαρότητα του κορονοϊού και το γεγονός ότι αποτελεί μια παγκόσμια απειλή, σημειώνοντας πως πρέπει να τον αντιμετωπίσουμε με ενότητα ως ανθρωπότητα γιατί είμαστε όλοι ένα και απειλεί όλους μας.