Το χρηματιστηριακό comeback του «κόκκινου δράκου»
Shutterstock
Shutterstock

Το χρηματιστηριακό comeback του «κόκκινου δράκου»

Οι κινεζικές μετοχές έχουν περιθώριο να τρέξουν άλλο ένα 20% μετά το αιφνιδιαστικό πακέτο τόνωσης της οικονομίας που αποφάσισε πρόσφατα το Πεκίνο, εκτιμά η Goldman Sachs, αναβαθμίζοντας την κινεζική αγορά σε "overweight".

Οι αποτιμήσεις των κινεζικών μετοχών βρίσκονται ακόμη κάτω από το μέσο επίπεδο ιστορικά και η έκθεση των ξένων επενδυτών παραμένει χαμηλή. 

Τα μέτρα τόνωσης που ανακοίνωσε το Πεκίνο πυροδότησαν σερί αναβαθμίσεων της κινεζικής χρηματιστηριακής αγοράς από τους μεγάλους επενδυτικούς οίκους της Wall Street, όπως τη BlackRock και την HSBC που εκτιμούν ότι η χτυπημένη αυτή αγορά γυρίζει σελίδα.

Ο δείκτης CSI 300 των κινεζικών blue chip μετοχών ήδη καταγράφει άνοδο 27% από τα χαμηλά του Σεπτεμβρίου και η Goldman Sachs ανεβάζει το στόχο στις 84 μονάδες και για το δείκτη MSCI China στις 4.600 μονάδες που σημαίνει ανοδικό περιθώριο 15%-20% από τα τωρινά επίπεδα.

Ήταν πριν από λίγες μέρες που η HSBC επίσης αναβάθμισε τις κινεζικές μετοχές σε "overweight" από ''neutral", σημειώνοντας ότι δεν είναι αργά για είσοδο στην κούρσα καθώς οι μετοχές, κατά την εκτίμησή της, είναι γύρω στο 15% υποτιμημένες με βάση τα θεμελιώδη. Σε αντίστοιχη αναβάθμιση προέβη και η BlackRock.

Για τα hedge fund, που ήταν ήδη τοποθετημένα στην κινεζική αγορά, το κεραυνοβόλο πακέτο τόνωσης της κυβέρνησης απέφερε εντυπωσιακά κέρδη που ξεπέρασαν το 25% το Σεπτέμβριο.

Το China fund της Triata Capital κατέγραψε κέρδη 44% τον περασμένο μήνα, ενώ το hedge fund της Blue Creek 31% και της Yunqi Capital 26%.

Την περασμένη εβδομάδα έκανε εμφάνιση και ένα νέο ETF, το China Dragons της Roundhill, που θα παρακολουθεί ένα καλάθι 5-10 από τις μεγαλύτερες και πιο καινοτόμες κινεζικές εταιρείες στον κλάδο της τεχνολογίας, επιχειρήσεις που ο επενδυτικός οίκος αποκαλεί «Κινεζικούς Δράκους».

Τέτοιες επιχειρήσεις περιλαμβάνουν τις Tencent Holdings, PDD Holdings, Alibaba Group, Meitun, BYD Co., Xiaomi Corp., JD.com, Baidu και NetEase.

Τι αναζωπύρωσε το ενδιαφέρον των θεσμικών για την κινεζική αγορά;

Προς τα τέλη Σεπτεμβρίου, η κεντρική τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε το μεγαλύτερο πακέτο τονωτικών μέτρων από την περίοδο της πανδημίας, με σκοπό να στηρίξει τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου που ασθμαίνει, ώστε να μην εισέλθει σε κύκλο αποπληθωρισμού.

Η κεντρική τράπεζα θα μειώσει το ποσοστό των αποθεματικών, που πρέπει να διατηρούν οι τράπεζες, κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, κίνηση που θα απελευθερώσει γύρω στο 1 τρισ. γουάν ρευστότητας για νέες δανειοδοτήσεις.

Θα μειωθεί, επίσης, το επιτόκιο για reverse repos 7 ημερών κατά 0,2 ποσοστιαία μονάδα στο 1,5%. Θα ζητηθεί από τις εμπορικές τράπεζες να μειώσουν τα επιτόκια στα στεγαστικά δάνεια κατά μισή ποσοστιαία μονάδα για να ανακουφιστούν τα νοικοκυριά. 

Εκτιμάται ότι το μέτρο θα ωφελήσει γύρω στα 50 εκατομμύρια νοικοκυριά που θα πληρώνουν 150 δισ. γουάν λιγότερα σε τόκους ετησίως.

Η κεντρική τράπεζα θα ζητήσει από τις τράπεζες να μειώσουν το ποσό που απαιτούν από τους δανειολήπτες ως downpayment για τη χορήγηση στεγαστικών δανείων στο 15%, από 25% σήμερα για όσους αιτηθούν χρηματοδότηση για αγορά δεύτερης κατοικίας.

Η κεντρική τράπεζα θα λανσάρει δύο νέα εργαλεία για την τόνωση της κεφαλαιαγοράς. Το πρώτο, ένα πρόγραμμα swaps αρχικού ύψους 500 δισ. γουάν, θα προσφέρει στα fund, τις ασφαλιστικές και τις χρηματιστηριακές εταιρείες πιο εύκολη πρόσβαση σε χρηματοδότηση για αγορές μετοχών.

Το δεύτερο θα διαθέσει αρχικά έως 300 δισ. γουάν σε δάνεια από την κεντρική τράπεζα στις εμπορικές τράπεζες για να τις βοηθήσει να χρηματοδοτήσουν εταιρείες για την αγορά και την επαναγορά ιδίων μετοχών.

Η Κίνα κινδυνεύει να μην πιάσει το φετινό στόχο για ανάπτυξη 5%, λόγω της κατηφόρας που έχει πάρει η αγορά ακινήτων και της εξασθένησης της κατανάλωσης. 

Στο χρηματιστήριο της Σαγκάης, ο δείκτης αναφοράς έχει Ρ/Ε 12 ενώ ο πολλαπλασιαστής κερδών του δείκτη Νikkei στο Τόκιο βρίσκεται στο 21 και αυτός του S&P500 στη Wall Street, στις 27 φορές τα προσδοκώμενα κέρδη του επόμενου 12μήνου.