Οι ανακοινώσεις από την Κίνα για αύξηση των αμυντικών δαπανών και στόχο 5% ανάπτυξη το 2024 οδήγησαν σε πτώση τις περισσότερες αγορές.
Η Κίνα θα ορίσει σήμερα στόχο για την ανάπτυξη της οικονομίας της περί το 5% του ΑΕΠ το 2024, στην πράξη στο ίδιο επίπεδο με το 2023, αναφέρει επίσημο έγγραφο εργασίας που δημοσιοποιήθηκε σήμερα· ο ρυθμός αυτός συγκαταλέγεται στους χαμηλότερους που ανακοινώνονται εδώ και δεκαετίες.
Ο στόχος αυτός θα επισημοποιηθεί εντός της ημέρας, κατά τη διάρκεια των εργασιών της Εθνικής Λαϊκής Συνέλευσης, του κινεζικού κοινοβουλίου. Βρίσκεται αρκετά κοντά στις προβλέψεις των αναλυτών.
Για να τον επιτύχει, το Πεκίνο σκοπεύει να καταγράψει έλλειμμα 3%, από 3,8% πέρυσι.
Παράλληλα, ο στόχος για τον πληθωρισμό είναι να κυμανθεί περί το 3% και για την απασχόληση να δημιουργηθούν 12 εκατ. θέσεις εργασίας στις πόλεις, ώστε ο δείκτης ανεργίας να μην υπερβεί το 5,5%.
Το κινεζικό συμβούλιο θα ακούσει την πρώτη απολογιστική ομιλία του πρωθυπουργού Λι Τσιανγκ εντός της εβδομάδας.
Η κινεζική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 5,2% το 2023. Ο στόχος για την ανάπτυξη φέτος θα είναι δυσκολότερο να επιτευχθεί, καθώς η ώθηση που έδωσε η άρση των περιορισμών για την πανδημία αποδυναμώνεται, σύμφωνα με δυτικούς αναλυτές.
Η κρίση των ακινήτων, ο αποπληθωρισμός, η ραγδαία πτώση του χρηματιστηρίου και τα χρέη τοπικών αυτοδιοικήσεων προκαλούν πονοκεφάλους στην κινεζική πολιτική ηγεσία, που καλείται να πάρει αποφάσεις για να εγγυηθεί την μακροπρόθεσμη αναπτυξιακή προοπτική.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προβλέπει ότι η Κίνα θα αναπτυχθεί με ρυθμό 4,6% φέτος και ότι η οικονομία της θα επιβραδυνθεί περαιτέρω μεσοπρόθεσμα, περί το 3,5% το 2028.
Σε αυτό το κλίμα, ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ ηγήθηκε των απωλειών στην Ασία, σημειώνοντας πτώση 2,5%, ενώ ο δείκτης CSI 300 της ηπειρωτικής Κίνας σημείωσε άνοδο 0,46%.
Τα αναθεωρημένα στοιχεία για το ΑΕΠ της Νότιας Κορέας έδειξαν ότι η οικονομία της αναπτύχθηκε κατά 0,6% για το τέταρτο τρίμηνο του 2023, ενώ ο πληθωρισμός στην πρωτεύουσα της Ιαπωνίας, το Τόκιο, ανέκαμψε από το χαμηλό 22 μηνών του Φεβρουαρίου.
Ο δείκτης Kospi της Νότιας Κορέας υποχώρησε κατά 0,93% και ο Kosdaq της μικρής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση 0,76%.
Ο Nikkei παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητος, αν και πάνω από το όριο των 40.000 μονάδων και έκλεισε στις 40.097,63 μονάδες. Ο ευρείας βάσης Topix σημείωσε άνοδο 0,5% στις 2.719,93 μονάδες, σημειώνοντας νέο ιστορικό υψηλό.
Στην Αυστραλία, ο δείκτης S&P/ASX 200 έκλεισε 0,15% χαμηλότερα στις 7.724,20 μονάδες.
Στο μέτωπο των εμπορευμάτων, τα futures για τον χρυσό διαμορφώθηκαν σε υψηλό ρεκόρ τη Δευτέρα, καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η Fed θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Τα futures έφτασαν τα 2.126,30 δολάρια, προτού υποχωρήσουν ελαφρώς στα 2.111,4 δολάρια ανά ουγγιά.