Στο «βαθύ κόκκινο» τα ασιατικά χρηματιστήρια, κατακόρυφη πτώση για τα futures στις ΗΠΑ
Δασμοί Τραμπ

Στο «βαθύ κόκκινο» τα ασιατικά χρηματιστήρια, κατακόρυφη πτώση για τα futures στις ΗΠΑ

Σε απόλυτη περιδίνηση βρέθηκαν τα χρηματιστήρια Ασίας - Ειρηνικού τη Δευτέρα (07/04), καθώς οι φόβοι για έναν παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο που πυροδότησαν οι δασμοί του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ τροφοδότησαν μια διάθεση μείωσης του κινδύνου.

Οι δείκτες στις ασιατικές χρηματαγορές κινήθηκαν με βαριές απώλειες: Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δείκτης Hang Seng (HSI) στο Χοννγκ Κονγκ κατέγραψε απώλειες 12,25%, διαμορφούμενος στις 20.051,43 μονάδες. Ο CSI 300 της ηπειρωτικής Κίνας υποχώρησε κατά 6,56%.

Στην Ιαπωνία, ο βασικός δείκτης Nikkei 225 έχασε 7,83% για να φτάσει σε χαμηλό 18 μηνών, ενώ ο ευρύτερος δείκτης Topix σημείωσε πτώση 7,79%. Νωρίτερα μέσα στην ημέρα, η διαπραγμάτευση των ιαπωνικών προθεσμιακών συμβολαίων ανεστάλη λόγω του ότι η αγορά κατέγραψε κατακόρυφη πτώση.

Στη Νότια Κορέα, ο δείκτης Kospi σημείωσε απώλειες 5,57%, ενώ ο δείκτης μικρής κεφαλαιοποίησης Kosdaq υποχώρησε κατά 4,01%.

Ο δείκτης S&P/ASX 200 της Αυστραλίας διεύρυνε τις απώλειες στο 4,23%. Ο δείκτης αναφοράς διολίσθησε σε έδαφος διόρθωσης με πτώση 11% από το τελευταίο υψηλό του τον Φεβρουάριο, στην προηγούμενη συνεδρίασή του.

Ο δείκτης της Ινδίας Nifty 50 σημείωσε πτώση 4,54% στο άνοιγμα, ενώ ο ευρύτερος δείκτης BSE Sensex υποχώρησε κατά 5,29%.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια των ΗΠΑ υποχώρησαν, καθώς διαψεύστηκαν οι ελπίδες των επενδυτών ότι η κυβέρνηση Τραμπ θα έχει επιτυχείς διαπραγματεύσεις με τις χώρες για τη μείωση των επιτοκίων.

Εν τω μεταξύ, οι τιμές του αμερικανικού πετρελαίου έπεσαν κάτω από τα 60 δολάρια το βαρέλι την Κυριακή στις ΗΠΑ. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης που συνδέονται με το αμερικανικό αργό West Texas intermediate υποχώρησαν περισσότερο από 3% στα 59,74 δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδό τους από τον Απρίλιο του 2021.

Οι κορυφαίοι οικονομικοί αξιωματούχοι του Τραμπ απέρριψαν τους όποιους φόβους για πληθωρισμό και ύφεση, δηλώνοντας ότι οι δασμοί θα επιμείνουν, ό,τι κι αν κάνουν οι αγορές.

Οι μετοχές στις ΗΠΑ σημείωσαν sell off την περασμένη Παρασκευή, αφού η Κίνα ανταπέδωσε με νέους δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα, πυροδοτώντας φόβους για έναν παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ύφεση τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Ο βιομηχανικός μέσος όρος Dow Jones σημείωσε πτώση 2.231,07 μονάδων ή 5,5% στις 38.314,86 μονάδες την Παρασκευή, τη μεγαλύτερη πτώση από τον Ιούνιο του 2020 κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Κόβιντ-19.

Ο S&P 500 σημείωσε βουτιά 5,97% στις 5.074,08 μονάδες, τη μεγαλύτερη πτώση από τον Μάρτιο του 2020.

Εν τω μεταξύ, ο Nasdaq Composite, ο οποίος καταγράφει πολλές εταιρείες τεχνολογίας που πωλούν στην Κίνα και κατασκευάζουν επίσης εκεί, υποχώρησε κατά 5,8%, στις 15.587,79. Έτσι, ο δείκτης υποχωρεί κατά 22% από το ρεκόρ του Δεκεμβρίου, αντιπροσωπεύοντας μια bear market στην ορολογία της Wall Street.

«Βουτιά» και για τα futures στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης

Την ίδια στιγμή, σε κατακόρυφη πτώση κατέγραφαν το πρωί της Δευτέρας τα futures των αμερικανικών μετοχών, καθώς εντείνονται οι φόβοι των επενδυτών εξαιτίας της δασμολογικής πολιτικής που επέβαλε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Αναλυτικότερα, τα futures του δείκτη Dow Jones σημείωναν πτώση 3,92% στις 36.813,50 μονάδες, ενώ μεγάλες απώλειες κατά 4,68% κατέγραφαν και τα futures του δείκτη S&P 500, στις 4.836,40 μονάδες. Σε αρνητικό έδαφος και τα futures του τεχνολογικού δείκτη Nasdaq, στο -5,57% και τις 16.429 μονάδες. Παράλληλα, ο δείκτης φόβου VIX κατέγραφε άνοδο σε ποσοστό 15,64%.

Υπερασπίζεται τους δασμούς ο Τραμπ

Ενώ η διεθνής οικονομία βρίσκεται σε αναταραχή μετά την ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ για νέους τελωνειακούς δασμούς, ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατά πως φαίνεται δεν ανησυχεί για τις συνέπειες, υποστηρίζοντας πως η αμερικανική οικονομία πρέπει να περάσει μέσω αυτής της «θεραπείας» για να ξεπεράσει τα δομικά της προβλήματα.

«Μερικές φορές πρέπει να παίρνεις το φάρμακό σου για να γίνεις καλά», δήλωσε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους κατά την πτήση του προς την Ουάσιγκτον. Η δήλωση αυτή ήρθε καθώς οι χρηματιστηριακοί δείκτες παρουσίαζαν νέα αρνητικά αποτελέσματα μετά την επιβολή τελωνειακών δασμών που φτάνουν το 10% στις εισαγωγές στις ΗΠΑ.

Ο Τραμπ θέλει να λύσει το εμπορικό έλλειμμα της Αμερικής με χώρες όπως η Κίνα και η Ευρωπαϊκή Ένωση, ακόμη κι αν αυτό συνεπάγεται με οικονομικές αναταράξεις. Παρά την πτώση των χρηματιστηρίων, ο μεγιστάνας ισχυρίστηκε ότι η χώρα του είναι «πολύ πιο δυνατή» και επανέλαβε ότι η επιβολή δασμών είναι ο μόνος τρόπος να λύσει το ζήτημα της εξάρτησης από εισαγωγές.

Αν και δεν επιθυμεί την πτώση των χρηματιστηρίων, τόνισε πως αυτή η σκληρή οικονομική πολιτική είναι απαραίτητη για την υγεία της αμερικανικής οικονομίας. «Δεν θέλω την πτώση», είπε, «αλλά μερικές φορές πρέπει να πάρεις το φάρμακό σου για να γίνεις καλά». Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ευρώπη έχει επωφεληθεί από τις ΗΠΑ σε βάρος τους, και δεν πρόκειται να δεχτεί έναν συμφωνημένο εμπορικό συμβιβασμό χωρίς τα ανάλογα ανταλλάγματα.

Σε συζητήσεις με Ευρωπαίους και Ασιάτες ηγέτες, ο Τραμπ αποκάλυψε ότι όλοι «θέλουν απεγνωσμένα να κλείσουν συμφωνία», αλλά ο ίδιος δεν φαίνεται πρόθυμος να προχωρήσει σε οποιαδήποτε συμφωνία που δεν θα εξασφαλίσει το συμφέρον των ΗΠΑ.