Το τεχνολογικό sell off στη Wall Street συμπαρασύρει Ευρώπη και Ασία
Shutterstock
Shutterstock

Το τεχνολογικό sell off στη Wall Street συμπαρασύρει Ευρώπη και Ασία

Το sell - off στις τεχνολογικές εταιρείες υψηλής κεφαλαιοποίησης, που έγινε εντονότερο στη χθεσινή συνεδρίαση της Wall Street έδωσε τη σκυτάλη στις αγορές της Ασίας και της Ευρώπης.  Όπως αναφέρει στο Reuters, ο Thomas Martin, ανώτερος διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Globalt Investments LLC, «'η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και οδήγησε στο μαζικό sell - off' ήταν  οι ανακοινώσεις της Tesla και της μητρικής της Google, Alphabet για την πορεία των οικονομικών τους μεγεθών».

Όπως επισημαίνει ο ίδιος, δεν είναι λίγοι οι επενδυτές που σκέφτηκαν ότι έχουν πολύ μεγάλη έκθεση στις εταιρείες υψηλής τεχνολογίας και αποφάσισαν να την μειώσουν, ειδικά μάλιστα όταν είδαν ότι το περιθώριο κέρδους της Tesla  για το β΄τρίμηνο είναι το χαμηλότερο της τελευταίας πενταετίας.  Οι κινήσεις αυτές, που δείχνουν ότι οι επενδυτές δεν άκουσαν τη συμβουλή των αναλυτών της UBS, την προηγούμενη εβδομάδα, για ψυχραιμία, σύνεση και όχι σπασμωδικές κινήσεις είχαν ως αποτέλεσμα ο ευρύτερος δείκτης S&P 500 να βυθισθεί κατά 2,3% και ο τεχνολογικός Nasdaq να «γράψει» ημερήσιες απώλειες 3,64%. 

Σημειώνεται ότι οι τεχνολογικές μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης ή αλλιώς «Οι υπέροχες επτά» (magnificent seven), μεταξύ των οποίων και η Meta Platforms και η Apple, έδωσαν το ένα τρίτο από την άνοδο 14% που παρουσιάζει μέχρι στιγμής ο δείκτης S&P 500. Το μεγάλο ερώτημα που τίθεται πλέον είναι αν το ράλι στον τεχνολογικό κλάδο έφτασε στο τέλος του και αν επιβεβαιωθούν οι αναλυτές που μιλούσαν για μεγάλες αποτιμήσεις και βουτιά για τις τεχνολογικές μετοχές. 

Πτώση σε Ασία - Αυστραλία, sell off και στην Ευρώπη

Φυσικά, η εξέλιξη αυτή δεν μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστες και τις υπόλοιπες αγορές στον κόσμο. 

Έτσι, νωρίτερα την Πέμπτη ο δείκτης του χρηματιστηρίου του Τόκιο, Nikkei έκλεισε με μεγάλη πτώση 3%, φανερά επηρεασμένος από το sell off της Wall Street. Πρόκειται, μάλιστα για την έκτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση. Αντίστοιχα ο ευρύτερος ιαπωνικός δείκτης Topix είχε απώλειες 2,98%.  Η πτώση επεκτάθηκε και στις υπόλοιπες ασιατικές αγορές, με τον δείκτη Kospi της Νότιας Κορέας να χάνει 1,73%, τον δείκτη Hang Seng του Χονγκ Κονγκ να υποχωρεί κατά 1,88% και τον CSI 300 της Ηπειρωτικής Κίνας (Σαγκάη) να σημειώνει πτώση 0,58%.  Στην Αυστραλία ο δείκτης S&P/ASX έκλεισε με πτώση 1,14%.

Ισχυρές πιέσεις, οι οποίες οφείλονται αφενός στη χθεσινή «βουτιά» του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης αλλά και στις ανακοινώσεις των εταιρειών αποτελεσμάτων καταγράφονται και στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με  απώλειες 0,72% με τις μετοχές τεχνολογίας να καταγράφουν πτώση 2,75%. Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX υποχώρησε 0,48%, ο FTSE στο Λονδίνο ανέκαμψε με κέρδη 0,40%, ο CAC στο Παρίσι έκλεισε με πτώση 1,15% ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε  στο Μιλάνο ο FTSE MIB ο οποίος έκλεισε  στο -2,03%.

Την κατάσταση δεν κατάφερε να σώσει ούτε το άλμα της μετοχής του κολοσσού των καταναλωτικών αγαθών Unilever που κέρδισε 6%, καθώς η επίδρασή του στον αντίστοιχο κλάδο φέρνει άνοδο, μέχρι στιγμής της τάξεως του 0,3%.

Παράλληλα, αναμένεται, ακόμη η αντίδραση των επενδυτών στα αποτελέσματα από εταιρείες όπως η Nestle, η αυτοκινητοβιομηχανία Renault, ο γαλλικός όμιλος πολυτελείας Kering και η ελβετική εταιρεία υγειονομικής περίθαλψης Roche

Σημειώνεται ακόμη ότι η Stellantis, ο κατασκευαστής των εμπορικών σημάτων Jeep και Dodge, ανέφερε πτώση 48% στα καθαρά κέρδη του α' εξαμήνου, αποδίδοντας τη μείωση σε μειωμένους όγκους, προσωρινά κενά παραγωγής και χαμηλότερο μερίδιο αγοράς στη Βόρεια Αμερική.