Πτωτικά έκλεισαν οι τρεις μεγάλοι δείκτες στη Wall Street με τους επενδυτές να αξιολογούν τα νέα στοιχεία για την αγορά εργασίας και τα πρακτικά της Fed.
Όπως αναφέρουν αναλυτές η αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά προσπαθεί να αντιδράσει από το αρνητικό σερί των προηγούμενων ημερών, ωστόσο, τα πρακτικά της Fed δείχνουν αυξημένες πιθανότητες νέας ανόδου των επιτοκίων και τα σημερινά στοιχεία για την αγορά εργασίας έρχονται να ενισχύσουν τους παραπάνω φόβους.
Σε αυτό το κλίμα ο Dow υποχώρησε 0,84% στις 34.474 μονάδες (απώλεια σχεδόν 300 μονάδων) και ο S&P 500 0,77% στις 4.370 μονάδες. Απώλειες 1,17% στις 13.316 μονάδες κατέγραψε ο Nasdaq.
Η Walmart σημείωσε πτώση άνω του 2%, ακόμη και μετά την ανακοίνωση βελτίωσης των κερδών και των εσόδων στο β' οικονομικό τρίμηνο. Η εταιρεία αύξησε επίσης τις προβλέψεις της για το σύνολο του έτους και υπογράμμισε τη δύναμη στα παντοπωλεία και τις διαδικτυακές πωλήσεις.
Στα θετικά νέα, η εταιρεία δικτύωσης υπολογιστών Cisco Systems κατέγραψε κέεδη πάνω από 3% χάρη στην έκθεση για τα τριμηνιαία κέρδη της, τα οποία ήταν καλύτερα από τα αναμενόμενα.
Οι μετοχές υποφέρουν από έναν δύσκολο Αύγουστο, με τους βασικούς μέσους όρους να οδεύουν προς άλλη μια εβδομάδα με απώλειες και να βρίσκονται σε αρνητικό έδαφος για το μήνα. Ο γενικός δείκτης της αγοράς έχει υποχωρήσει περισσότερο από 4% τον Αύγουστο.
Περνώντας στα μακροοικονομικά νέα της ημέρας ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας μειώθηκε την περασμένη εβδομάδα, γεγονός που υποδηλώνει ότι η αγορά εργασίας παραμένει ανθεκτική. Ειδικότερα, οι αρχικές αιτήσεις για κρατικά επιδόματα ανεργίας μειώθηκαν κατά 11.000 σε εποχικά προσαρμοσμένες 239.000 για την εβδομάδα που έληξε στις 12 Αυγούστου, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας.
Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει 240.000 αιτήσεις για την τελευταία εβδομάδα. Οι αιτήσεις αυξήθηκαν κατακόρυφα την εβδομάδα που έληξε στις 5 Αυγούστου, με τις αιτήσεις στο Οχάιο να αντιπροσωπεύουν μεγάλο μέρος της αύξησης.
Αν και η αγορά εργασίας επιβραδύνεται, με την αύξηση των θέσεων εργασίας τον Ιούλιο να είναι η δεύτερη μικρότερη από τον Δεκέμβριο του 2020, οι συνθήκες γενικά παραμένουν σφιχτές. Το ποσοστό ανεργίας βρίσκεται σε επίπεδα που παρατηρήθηκαν για τελευταία φορά πριν από περισσότερα από 50 χρόνια. Τον Ιούνιο υπήρχαν 1,6 κενές θέσεις εργασίας για κάθε άνεργο.
Τα πρακτικά της συνεδρίασης της Fed στις 25-26 Ιουλίου που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη έδειξαν ότι ενώ οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αναγνώρισαν «ενδείξεις ότι η ζήτηση και η προσφορά έρχονται σε καλύτερη ισορροπία», άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο νέας αύξησης των επιτοκίων με στόχο την πτώση του πληθωρισμού στο 2%, ενώ χαρακτήρισαν την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ «ανθεκτική», λέγοντας πως πρέπει να επιβραδύνει.