Wall Street: Προβλέψεις ενός απρόβλεπτου έτους
Shutterstock
Shutterstock

Wall Street: Προβλέψεις ενός απρόβλεπτου έτους

Με την πορεία των μετοχών στη Wall Street να έχει ενσωματώσει όλα όσα περιμένουμε να συμβούν την επόμενη χρονιά και όχι μόνο, οι περισσότερες αναλύσεις εστιάζουν στη βραχυχρόνια πρόβλεψη για το 2025, ενώ το μακροχρόνιο αρχίζει να δυσκολεύει αρκετά. Μια «bull market» που διατηρεί τη δυναμική της για δύο συνεχόμενα χρόνια και διακρίνεται για την ανοσία που έχει αποκτήσει σε κάθε είδους αρνητικό νέο, καθοδηγούμενη από νέους κανόνες, που στηρίζονται στην παντοδυναμία των μετρητών και την αχαλίνωτη δίψα για κερδοσκοπία!

Τα μετρητά στις χρηματαγορές αυξήθηκαν κατά περίπου 824 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος. Ένα μεγάλο μέρος των κεφαλαίων παραμένει εκτός μετοχών και είναι και ευχαριστημένο με ποσοστά κερδών της τάξης του 4% από τα αμερικάνικα έντοκα - πολύ υψηλότερα από τη σχεδόν μηδενική απόδοση που πλήρωναν πριν από λίγα χρόνια - με σχετικά μικρό κίνδυνο.

Ωστόσο, το να μένει κανείς στο περιθώριο με τον S&P 500 στο +28% φέτος, τον χρυσό στο 30%, τον Nasdag σε νέα υψηλά, με τις υπέροχες να συνεχίζουν ακάθεκτες και τον δείκτη Russell 2000 για εταιρείες μικρής κεφαλαιοποίησης στο 17%, μάλλον αρχίζει να δημιουργεί δεύτερες σκέψεις σε πολλούς αναλυτές για τη συνέχεια. Κάτι λογικό και άξιο ανάλυσης.

«Το ράλι του Άγιου Βασίλη είναι πραγματικό», δήλωσε τη Δευτέρα ο επικεφαλής στρατηγικής μετοχών της Bank of America, Stephen Suttmeier. Ενώ μια ανάλυση που είδε το φως της δημοσιότητας από την Crane Data, τα μετρητά στις χρηματαγορές ανήλθαν στα 7,124 τρισεκατομμύρια δολάρια στις 5 Δεκεμβρίου.

Ορισμένοι στη Wall Street πιστεύουν ότι ένα μέρος θα μπορούσε να ανακατανεμηθεί το 2025, καθώς οι μειώσεις επιτοκίων θα οδηγήσουν πολλούς από τους πωλητές μετοχών να τοποθετηθούν στην αγορά, καθώς το κόστος ευκαιρίας της παραμονής εκτός μετοχών θα αυξάνεται.

Και όσο και εάν φαίνεται παράξενο σε όλους μας, κανένας δεν κοιτάει τα κέρδη που έβγαλε, αλλά αυτά που έχασε από τη συνεχιζόμενη άνοδο των δεικτών. Αποτελεί ένα κομμάτι της απληστίας ή ένα κομμάτι φθόνου για τον επόμενο που κερδίζει, το επιπλέον ποσοστό της ανόδου; Μάλλον, ισχύει το δεύτερο, καθώς έχω παρατηρήσει πολλές φορές οι ζημίες ενός χαρτοφυλακίου να μην επηρεάζουν τόσο την ψυχοσύνθεση ενός επενδυτή, όταν και οι υπόλοιποι χάνουν! Απλώς κλαίνε όλοι μαζί την κακή τους μοίρα ή βρίζουν τους αναλυτές και τα «golden boys»!

Φυσικά, στη χώρα μας είναι περισσότερο σε ισχύ η εν λόγω τάση, παρόλο που τα τελευταία χρόνια, το ΧΑ αποτελεί «επενδυτικό ανέκδοτο», καθώς διαχρονικά η «κατσίκα του γείτονα» είχε μια ιδιαίτερη χάρη! Πάντως, εάν κάτι μας έχει γλυτώσει τις περισσότερες φορές από τα κραχ του αιώνα μας, είναι ο στόχος που βάζουμε σε μια επένδυση και η λογική «πούλα και άσε και τους άλλους να κερδίσουν»!

«Το ποσό των μετρητών, το ποσό των τραπεζικών καταθέσεων και των χρηματαγορών, που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι σοκαριστικό», δήλωσε ο Rob Goldstein, διευθύνων σύμβουλος λειτουργίας της BlackRock, σε συνέντευξή του στο Reuters την περασμένη Τρίτη. «Τα χρήματα θα έρθουν στις κεφαλαιαγορές, τόσο σε δημόσιες, όσο και σε ιδιωτικές».

Για τους κατόχους μετρητών, «υπάρχει ένα κόστος ευκαιρίας σε κάποιο στάδιο», δήλωσε η Kate El-Hillow, παγκόσμια γενική διευθύντρια επενδύσεων στη Russell Investments, κατά τη διάρκεια ενός πάνελ του Reuters Next. Επίσης, ανέφερε και τα τιτλοποιημένα περιουσιακά στοιχεία ως ένα παράδειγμα επένδυσης που δημιουργεί εισόδημα που θα μπορούσε να είναι προτιμότερη από τα μετρητά, εν μέρει λόγω της πιθανότητας να κερδίσετε υψηλότερα επιτόκια από τις αγορές χρήματος.

Η Μέγκαν Γκρέιπερ, επικεφαλής των παγκόσμιων κεφαλαιαγορών χρέους της Barclays, είπε ότι οι περικοπές της Fed θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους επενδυτές σε ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας, εάν οι βραχυπρόθεσμες αποδόσεις πέσουν κάτω από τις πιο μακροπρόθεσμες.

Σύμφωνα με τα στατιστικά του μήνα, 79% των περιπτώσεων ο Δεκέμβριος κλείνει με μέση απόδοση 1,64%. Ομοίως, κατά τη μετάβαση από το έτος προεδρικών εκλογών στο πρώτο έτος ενός νέου κύκλου, έχει επίσης ιστορικά καλές επιδόσεις με μέσο κέρδος 1,85%.

Ιστορικά στοιχεία από το 1928 αποκαλύπτουν τον Δεκέμβριο ως τον ισχυρότερο μήνα του S&P 500, με τον δείκτη να αυξάνεται στο 74% των περιπτώσεων και να έχει μέση απόδοση 1,32%. Στα χρόνια των προεδρικών εκλογών, η τάση αυτή είναι ακόμη πιο έντονη, με τον Δεκέμβριο να παρουσιάζει κέρδη 83% των περιπτώσεων, με μέση απόδοση 1,51%. Κατά τις πρώτες δέκα συνεδρίες του Δεκεμβρίου, ο δείκτης εμφανίζει μέτρια απόδοση 0,05%.

Αντίθετα, οι τελευταίες δέκα συνεδρίες προσφέρουν πιο ισχυρή απόδοση, με τον δείκτη να δημιουργεί μέση απόδοση 1,17%. Η ισχύς στα τέλη Δεκεμβρίου συχνά εκτείνεται μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου, όπου επιτυγχάνει μέση απόδοση 0,72% κατά τις πρώτες δέκα συνεδριάσεις του νέου έτους (January effect). Ωστόσο, η εποχικότητα του Ιανουαρίου κατά το πρώτο έτος του Προεδρικού Κύκλου υστερεί συνήθως σε σχέση με τον ιστορικό μέσο όρο, υποδηλώνοντας ένα λιγότερο δυνατό ξεκίνημα του νέου έτους.

Με τη χρονιά να κλείνει, όπως όλα δείχνουν, σύμφωνα με τους κανόνες της εποχικότητας, οι τελευταίες εβδομάδες του Δεκεμβρίου, ιδιαίτερα κατά τις ημέρες μεταξύ των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, θα αποτελέσουν ημέρες περισυλλογής και ξεκούρασης για την πλειονότητα των αναλυτών και επενδυτών.

Όσον αφορά στο ξεκίνημα της νέας χρονιάς, η ανάληψη των καθηκόντων του Τραμπ αποτελεί το σημαντικότερο ορόσημο για την επόμενη τετραετία των αγορών. Τα πάντα έχουν προβλεφθεί, ενώ τα απρόβλεπτα θα μας ξυπνήσουν από τον τελευταίο δεκαπενταετή λήθαργο της προβλεψιμότητας και της προεξόφλησης, (πάντα αναφερόμενος στις διεθνείς αγορές).