Με μεικτά πρόσημα και χωρίς αξιόλογες μεταβολές έκλεισαν οι βασικοί δείκτες του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης τη Δευτέρα, καθώς υποχώρησαν σε μεγάλο βαθμό οι τιμές των μετοχών των Big Tech, οι οποίες αναμένεται να δημοσιεύσουν τα οικονομικά τους αποτελέσματα αυτή την εβδομάδα. Παράλληλα, η αγορά αναμένει εναγωνίως οποιαδήποτε ανακοίνωση σχετικά με την πρόοδο των διαπραγματεύσεων για τους δασμούς.
Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατέγραψε άνοδο 0,28%, στις 40.227,59 μονάδες, Ο ευρύτερος δείκτης S&P 500 σημείωσε κέρδη 0,06% στις 5.528,75 μονάδες. Ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε απώλειες 0,1%, στις 17.366,13μονάδες.
Από τις Magnificent Seven, του τεχνολογικού τομέα, Apple και Meta κατέγραψαν κέρδη 0,4% και 0,45% αντίστοιχα, η Microsoft υποχώρησε 0,18% και η Amazon υποχώρησε 0,68%. H Alphabet έχασε 0,87%, η Tesla κέρδισε 0,3% και η Nvidia έχασε 2%.
Τα αποτελέσματα των κερδών ήταν ισχυρά για το προηγούμενο τρίμηνο, με το 73% των εταιρειών που ανακοίνωσαν να ξεπερνούν τις εκτιμήσεις των αναλυτών μέχρι στιγμής - ελαφρώς κάτω από τον μέσο όρο 5ετίας που είναι 77%, σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet.
Παρόλα αυτά, η Wall Street μειώνει τις προσδοκίες για το δεύτερο τρίμηνο και το σύνολο του έτους, καθώς οι εταιρείες βγαίνουν με αβέβαιες προβλέψεις λόγω των δασμών του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.
Τη Δευτέρα, ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ διασαφήνισε λίγο την κατάσταση σχετικά με την κατεύθυνση επίτευξης μιας πιθανής εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα, αλλά δήλωσε ότι το βάρος δεν πέφτει στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο, δήλωσε ότι σημειώνουν πρόοδο σε άλλες εμπορικές προτάσεις, υπονοώντας ότι μια συμφωνία με την Ινδία θα είναι «μία από τις πρώτες» που θα έρθουν.
«Πιστεύω ότι εναπόκειται στην Κίνα να αποκλιμακώσει, επειδή μας πουλάει πέντε φορές περισσότερο από ό,τι τους πουλάμε εμείς, και έτσι αυτοί οι δασμοί 120%, 145% δεν είναι βιώσιμοι», δήλωσε στο CNBC.
Τα σχόλιά του έρχονται αφού ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι συζητήσεις με την Κίνα βρίσκονται σε εξέλιξη, διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς της Κίνας ότι δεν υπάρχουν εμπορικές συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών.
«Οι τελευταίες ημέρες έφεραν ενδείξεις για κάποια χαλάρωση στις εμπορικές εντάσεις ΗΠΑ-Κίνας, με τις δύο πλευρές να «ροκανίζουν» τα μη βιώσιμα ποσοστά δασμών που εφαρμόστηκαν νωρίτερα αυτό το μήνα και τις ΗΠΑ και α σηματοδοτούν κάποια πρόθεση για αποκλιμάκωση», έγραψε ο οικονομολόγος της Barclays, Jonathan Millar σε σχετικό του report. «Αυτά είναι κυρίως λόγια, προς το παρόν, και παραμένουμε επιφυλακτικοί ότι θα υπάρξει αρκετή συγκεκριμένη δυναμική στις εμπορικές συζητήσεις για να παρακάμψουμε μια ύφεση στις ΗΠΑ».
Η εβδομάδα αυτή σηματοδοτεί και το τέλος του Απριλίου, μήνας κατά τον οποίο οι μετοχές ταλαντεύτηκαν σε ένα ευρύ φάσμα συναλλαγών, αφού ο Τραμπ παρουσίασε τα σχέδια του για τους δασμούς και στη συνέχεια πήγε αργότερα πίσω μερικούς από τους πιο αυστηρούς.
Μέχρι στιγμής τον Απρίλιο, ο S&P 500 έχει υποχωρήσει κατά περίπου 2%, και βρίσκεται περισσότερο από 10% κάτω από το υψηλό 52 εβδομάδων που είχε επιτευχθεί στα τέλη Φεβρουαρίου. Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones βρίσκεται σε τροχιά απώλειας άνω του 4%, ενώ ο Nasdaq Composite υποχωρεί κατά 0,4%. Ο S&P 500 εισήλθε για λίγο σε bear market στις 7 Απριλίου και έκτοτε έχει ανακάμψει, αλλά δεν έχει καταφέρει να διασπάσει βασικά επίπεδα αντίστασης.
Σύμφωνα με το CNBC, την εβδομάδα αυτή αναμένεται να παρουσιαστούν πολλαπλές εκθέσεις για την αγορά εργασίας, καθώς και βασικά στοιχεία για τον πληθωρισμό και την οικονομική ανάπτυξη. Στην κορυφή της «λίστας» θα είναι η ανακοίνωση των μη γεωργικών μισθοδοσιών της Παρασκευής, ενώ το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου και ο προτιμώμενος δείκτης πληθωρισμού της Fed θα ανακοινωθούν την Τετάρτη.