Η υποχρηματοδότηση και η υποστελέχωση των δημόσιων νοσοκομείων, συμβάλλουν στην αύξηση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), κάνοντας λόγο για «μείζον πρόβλημα για την Δημόσια Υγεία».
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η χώρα μας εμφανίζεται στις πρώτες θέσεις κατανάλωσης αντιβιοτικών και εμφάνισης ανθεκτικών βακτηρίων και όπως αναφέρει η Ομοσπονδία, τα διαθέσιμα φάρμακα αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τα μικρόβια, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται υψηλά ποσοστά θνησιμότητας και σημαντική αύξηση του κόστους νοσηλείας (αντιβιοτικά, μεγάλη παράταση του χρόνου νοσηλείας στις κλινικές ή στις ΜΕΘ).
Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, πάνω από 4.000.000 ασθενείς υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο εμφανίζουν νοσοκομειακή λοίμωξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με εκτιμώμενο αριθμό θανάτων 37.000. Η νοσηρότητα από νοσοκομειακές λοιμώξεις στις χώρες της ΕΕ είναι 5% των εισαγωγών στα νοσοκομεία τους και η θνησιμότητα 15%. «Στη χώρα μας προσβάλλονται από νοσοκομειακές λοιμώξεις κατά μέσο όρο το 15% των εισαγωγών στα δημόσια νοσοκομεία και η θνησιμότητα είναι πάνω από 30% των προσβληθέντων».
Στα ελληνικά νοσοκομεία, σημειώνει η Ομοσπονδία, τα συχνότερα απομονωθέντα παθογόνα- αίτια νοσοκομειακών λοιμώξεων, είναι το Αcinetobacter, η Klebsiella και η Pseudomonas. «Το ποσοστό θνησιμότητας από τα τρία παραπάνω μικρόβια φτάνει το 50% των προσβληθέντων στα δημόσια νοσοκομεία».
Παράγοντες που συμβάλλουν στην αύξηση των λοιμώξεων, όπως αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ, είναι «η μεγάλη έλλειψη» προσωπικού, υγειονομικού υλικού, ιματισμού και εξοπλισμού, αλλά και υποδομής.
Οπως αναφέρουν αναλυτικά στις καταγγελίες τους
1 νοσηλευτής για 40 ασθενείς στη βάρδια.
Οι νοσηλευτές δεν προλαβαίνουν να φροντίσουν την υγιεινή των χεριών τους, τρέχοντας πανικόβλητοι από τον ένα ασθενή στον άλλο στις κλινικές, ειδικά στις εφημερίες με τις αθρόες εισαγωγές ασθενών, αλλά και στις ΜΕΘ. (…) Οι τεράστιες ελλείψεις Βοηθητικού Υγειονομικού προσωπικού έχουν ως αποτέλεσμα οι ασθενείς να κάνουν εισαγωγή σε κρεβάτια που δεν έχουν απολυμανθεί από τον προηγούμενο ασθενή. Ως εκ τούτω μεγάλος είναι ο κίνδυνος διασποράς Νοσοκομειακών Λοιμώξεων.
Ποιότητα χειρουργικών επεμβάσεων
Υπάρχει μεγάλη ανεπάρκεια σε αντισηπτικά, γάντια, αναλώσιμα υλικά (γάζες, καθετήρες, Foley, κλπ), επιθέματα κατακλίσεων. Λόγω υποχρηματοδότησης υπάρχουν ελλείψεις σε υλικά καθαριότητας και σε υλικά απολύμανσης (χειροπετσέτες, σαπούνια κ.α.) με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα και το Νοσηλευτικό και Ιατρικό προσωπικό να μην μπορούν να προσφέρουν ποιοτικές υπηρεσίες υγείας,
Μεγάλη έλλειψη ιματισμού.
Τα σεντόνια αλλάζουν μία φορά την εβδομάδα. Οι κουβέρτες δεν πλένονται σχεδόν ποτέ. Οι Ασθενείς αναγκάζονται να φέρουν σεντόνια και κουβέρτες από το σπίτι τους. Δεν υπάρχουν πάνες. Δεν υπάρχει καν χαρτί υγείας στις τουαλέτες.
Ελλιπέστατη καθαριότητα
Λόγω των μειωμένων διαθέσιμων κονδυλίων το απόγευμα και τη νύχτα το προσωπικό καθαριότητας είναι ελάχιστο, καθώς επίσης και στις εφημερίες. Οι τουαλέτες και οι κλινικές δεν καθαρίζονται μέχρι την επόμενη μέρα το πρωί. Μια καθαρίστρια τη νύχτα σε νοσοκομείο 700 κλινών.