Της Γιάννας Σουλάκη
Η ψωρίαση προσβάλλει περίπου 14 εκατομμύρια ανθρώπους στην Ευρώπη. Είναι μία χρόνια και φλεγμονώδης διαταραχή του δέρματος και είναι αυτοάνοσο νόσημα, το οποίο σημαίνει ότι προκαλείται από μία ανοσολογική αντίδραση στον οργανισμό.
Οπως θα δείτε τους επιστήμονες να εξηγούν στο κατάμεστο από ασθενείς – μέλη του Συλλόγου “Επιδέρμια” - αμφιθέατρο του νοσοκομείου “Ανδρέας Συγγρός”, οι ψωριασικές βλάβες μπορούν συχνά να ανιχνευθούν σε περιοχές κοντά στις αρθρώσεις, όπως οι αγκώνες και τα γόνατα, αλλά μπορούν επίσης να εμφανιστούν και στο τριχωτό της κεφαλής. Έως και το 84% των ατόμων με ψωρίαση παρουσιάζει κνησμό, ενώ περισσότεροι από το ένα τρίτο των ασθενών πρακτικά αναφέρει τον κνησμό ως τον πλέον σημαντικό επιβαρυντικό παράγοντα της νόσου.
Η νόσος της ψωρίασης, όμως, περιβάλλεται από μύθους, όπως π.χ. ότι είναι κολλητικό νόσημα, ενώ πολύ συχνά συγχέεται με την – όντως μεταδιδόμενη – νόσο της ψώρας.
Πόσα όμως γνωρίζετε για τη νόσο της ψωρίασης και ψωριασικής αρθρίτιδας; Πριν δείτε το βίντεο της ενημερωτικής εκδήλωσης, κάντε το τέστ του Liberal.gr για να μάθετε.
Κάντε κλικ ΕΔΩ για να κάνετε το τέστ του LI ERAL.GR
Οι επιστήμονες: κα. Χριστίνα Αντωνίου , Καθηγήτρια Δερματολογίας – Αφροδισιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών , Διοικήτρια – Διευθύντρια Ιατρικής Υπηρεσίας Νοσοκομείου Αντρέας Συγγρός και ο κ. Δήμος Πατρίκος, Διευθυντής Ρευματολογίας Νοσοκομείου Metropolitan ενημέρωσαν τους ασθενείς και απάντησαν στις ερωτήσεις του κοινού με την βοήθεια και τον συντονισμό της Προέδρου του Συλλόγου “Επιδέρμια” Τίνας Κουκοπούλου και του Αντιπροέδρου Ειρηναίου Βαμβακούση.
Η εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε με την ευγενική υποστήριξη της φαρμακευτικής εταιρείας GENESIS Pharma και τη συνεργασία του Νοσοκομείου Αφροδισίων και Δερματολογικών Νόσων “Α. Συγγρός”, μεταδόθηκε ζωντανά μέσω live streaming, μέσα από την ιστοσελίδα του συλλόγου www.epidermia.gr κι έτσι την παρακολούθησαν και ασθενείς από όλη την Ελλάδα, που δεν κατάφεραν να παρευρεθούν :
Δείτε το σχετικό βίντεο:
Οπως τόνισαν οι επιστήμονες στις ομιλίες τους:
Περίπου το ένα τρίτο όσων πάσχουν από ψωρίαση μπορεί να αναπτύξει ψωριασική αρθρίτιδα, η οποία προσβάλλει τον οργανισμό με διαφορετικούς τρόπους από εκείνους της ψωρίασης και συχνά προκαλεί πόνο, καθώς και οίδημα και ευαισθησία, ιδιαίτερα γύρω από τις αρθρώσεις. Είναι σαφές ότι οι δύο παθήσεις συνδέονται στενά και η ψωριασική αρθρίτιδα, εάν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να έχει σοβαρό αντίκτυπο στην κινητικότητα και τη σωματική λειτουργία.
Η διάγνωση της ψωριασικής αρθρίτιδας μπορεί να είναι μία δύσκολη διαδικασία, επειδή τα συμπτώματά της συχνά μοιάζουν με εκείνα άλλων μορφών φλεγμονώδους αρθρίτιδας, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η ουρική αρθρίτιδα. Μπορεί επίσης να υπάρξει σύγχυση με την οστεοαρθρίτιδα, την πιο συχνά εμφανιζόμενη μορφή αρθρίτιδας.
Νέα θεραπευτικά όπλα στην φαρέτρα των γιατρών
Οι επιστήμονες αναφέρθηκαν και στα νέα επιστημονικά δεδομένα που υπάρχουν για την θεραπεία της ψωρίασης σε ασθενείς που πάσχουν ψωρίαση και ψωριασική αρθρίτιδα, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις η νόσος χρειάζεται αγωγή εφ''όρου ζωής και ειδικά στην περίοδο των εξάρσεων της νόσου.
Υπάρχουν αρκετές θεραπευτικές επιλογές, µεταξύ των οποίων περιλαµβάνονται η τοπική αγωγή µε αλοιφές, κρέµες, ή λοσιόν, η φωτοθεραπεία (χρήση υπεριώδους ακτινοβολίας στο δέρµα) και, σε σοβαρότερες περιπτώσεις, η θεραπεία µε φάρµακα από το στόµα, τα οποία δρουν είτε προκαλώντας γενική καταστολή του ανοσοποιητικού συστήµατος, είτε επιβραδύνοντας τον ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασµό των δερµατικών κυττάρων.
Μέχρι πριν λίγα χρόνια, οι δερµατολόγοι βρισκόνταν αντιµέτωποι µε σοβαρά θεραπευτικά διλήµµατα, επειδή τα πιο αποτελεσµατικά φάρµακα είναι αυτά που εµφανίζουν τις πιο πολλές παρενέργειες, συχνά αναγκάζοντας τον ασθενή να διακόψει τη θεραπεία.
Τα τελευταία χρόνια, όμως, η κατανόηση των µηχανισµών της νόσου άλλαξε δραστικά το θεραπευτικό τοπίο και επέτρεψε την παρασκευή νέων, επαναστατικών φαρµάκων, τα οποία προσφέρουν γρήγορα και θεαµατικά αποτελέσµατα, επιτυγχάνοντας συχνά την πλήρη υποχώρηση των συµπτωµάτων της νόσου!
Υπάρχουν λοιπόν, φάρµακα «βιολογικά», που χορηγούνται ως ενέσεις, ενώ ένα νέο φάρμακο με πολύ καλό προφίλ ασφαλείας, προστέθηκε πρόσφατα στην θεραπευτική φαρέτρα των γιατρών. Πρόκειται για την απρεμιλάστη, μία από του στόματος θεραπεία, η οποία παρουσιάστηκε στο πρόσφατο Ετήσιο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας (European Academy of Dermatology and Venereology – EADV) που έγινε στη Βιέννη, και ανακοινώθηκε από την εταιρεία Celgene International Sarl, θυγατρική εταιρεία της Celgene Corporatio (NASDAQ: CELG).
Συγκεκριμένα, παρουσιάστηκαν αναλύσεις συγκεντρωτικών δεδομένων ασφαλείας διάρκειας 156 εβδομάδων (3 ετών) από τις μελέτες ESTEEM 1 και 2 και PALACE 1-3, στις οποίες είχαν ενταχθεί ασθενείς με μέτρια έως σοβαρή κατά πλάκας ψωρίαση (ESTEEM) και ενεργό ψωριασική αρθρίτιδα (PALACE), οι οποίοι λάμβαναν θεραπεία με απρεμιλάστη 30 mg δύο φορές ημερησίως.
Οπως φάνηκε από τα αποτελέσματα και των δύο μελετών, δεν παρουσιάστηκε αύξηση στην επίπτωση εμφάνισης ανεπιθύμητων ενεργειών, δεν ανιχνεύθηκε κανένα νέο ζήτημα ασφάλειας, ενώ παρατηρήθηκε βελτίωση της ανοχής στην απρεμιλάστη σε έκθεση σε αυτήν έως και 156 εβδομάδες.
Περισσότερα για τη νόσο της ψωρίασης και ψωριασικής αρθρίτιδας θα έχετε την ευκαιρία να διαβάσετε τις επόμενες ημέρες στο μεγάλο αφιέρωμα του LI ERAL.GR με την συνεργασία του Πανελλήνιου Συλλόγου Ασθενών “Επιδέρμια” , στο οποίο ασθενείς και γιατροί θα σας δώσουν χρήσιμες πληροφορίες και θα φωτίσουν όλα τις παραμέτρους.
Από την ενημερωτική εκδήλωση στο νοσοκομείο "Ανδρέας
Συγγρός" : η Πρόεδρος του Συλλόγου "Επιδέρμια" Τίνα
Κουκοπούλου, με την συντάκτη Υγείας του Liberal.gr
Γιάννα Σουλάκη