Της Γιάννας Σουλάκη
Πεδίο αντιπαράθεσης ανάμεσα στο Υπουργείο Υγείας και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) έγιναν και τα θανατηφόρα κρούσματα της γρίπης. Στην επίσημη εβδομαδιαία ενημέρωσή του το ΚΕΕΛΠΝΟ κάνει λόγο για 51 θανάτους από επιπλοκές της γρίπης, ενώ με ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ, αμφισβητεί αυτά τα στοιχεία.
Σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης της γρίπης του ΚΕΕΛΠΝΟ από 30 Ιανουαρίου, έως 5 Φεβρουαρίου, 51 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές της γρίπης, ενώ "μόνο το 22% από αυτούς, ήταν εμβολιασμένοι".
Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ: "Οι 41 θάνατοι αφορούσαν ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), και οι 10 ασθενείς χωρίς νοσηλεία σε ΜΕΘ. Πρόκειται για 31 άνδρες και 20 γυναίκες, από τεσσάρων έως 92 ετών. Σημειώνεται, ότι τα 49 (96,1%) από τα 51 προαναφερθέντα κρούσματα ανήκαν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου, για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη και εξ'' αυτών εμβολιασμένοι ήταν οι 10 (20,4%)".
Όσον αφορά τα κρούσματα χωρίς νοσηλεία σε ΜΕΘ, το ΚΕΕΛΠΝΟ αναφέρει ότι: πρόκειται για επτά άνδρες και οκτώ γυναίκες, από τεσσάρων έως 98 ετών. Τα 13 (86,7%) από τα 15 προαναφερόμενα σοβαρά κρούσματα ανήκουν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου και εξ'' αυτών εμβολιασμένοι ήταν οι δύο (15,4%).
Επίσης, την εβδομάδα από τις 30 Ιανουαρίου έως τις 5 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τους επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ, οι επισκέψεις σε γιατρό για γριπώδη συνδρομή παρουσιάζουν μείωση σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ και η συνολική δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα παρουσιάζει μείωση, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο εκ νέου αύξησης μέχρι το τέλος της περιόδου επιτήρησης.
Τί λέει η ΠΟΕΔΗΝ
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) αμφισβητεί τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, κατηγορώντας τους υπεύθυνούς του, αλλά και το υπουργείο Υγείας για «παραπλάνηση των Ελλήνων και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας».
Όπως αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ, η γρίπη φέτος με τον υπότυπο Α (Η3Ν2) θερίζει και τα κρούσματα είναι περισσότερα από πέρυσι, αλλά παραμένουν αδιάγνωστα, αφού η διαγνωστική εξέταση PCR γίνεται μόνο σε ασθενείς που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ (δωρεάν).
"Για την αποφυγή του πολιτικού κόστους οι Υπουργοί Υγείας με τη συνέργεια του Προέδρου του ΚΕΕΛΠΝΟ, παραπλανούν τους Έλληνες πολίτες και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Δίνουν ελλιπή στοιχεία οδηγώντας τον Οργανισμό σε λάθος συμπεράσματα στην επιδημιολογική παρατήρηση της Νόσου. Ώρες είναι να μας πουν ότι «καρφώνουμε» την Χώρα στον Π.Ο.Υ", αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ.
Η Ομοσπονδία κάνει λόγο για «πλημμελή επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου», τονίζοντας ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ σκόπιμα εφέτος δεν χρηματοδότησε τα τρία εργαστήρια αναφοράς που πραγματοποιούν την εξέταση PCR:
"Τα τρία εργαστήρια του Paster, του Πανεπιστημίου της Αθήνας και του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, πέρυσι έλαβαν χρηματοδότηση 60 χιλιάδες ευρώ από το ΚΕΕΛΠΝΟ και πραγματοποίησαν πλήθος εξετάσεων. Παράδειγμα: Μεγάλο Νοσοκομείο του Κέντρου της Αττικής έστειλε εφέτος δύο δείγματα Νοσηλευόμενων Ασθενών για εξέταση Γρίπης και πέρυσι το κάθε Κέντρο Υγείας έστελνε 15 δείγματα. Όταν λοιπόν τα Νοσοκομεία δεν λαμβάνουν δείγματα για εξέταση σε Νοσηλευόμενους Ασθενείς με συμπτώματα γρίπης, πως θα μάθουμε τον πραγματικό αριθμό των θυμάτων της γρίπης;" αναφέρουν χαρακτηριστικά οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία.