Το αλκοόλ και το λευκό ψωμί «ένοχοι» για την αύξηση του καρκίνου παχέος εντέρου
Shutterstock
Shutterstock

Το αλκοόλ και το λευκό ψωμί «ένοχοι» για την αύξηση του καρκίνου παχέος εντέρου

Νέα έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση υψηλών ποσοτήτων λευκού ψωμιού και αλκοόλ σχετίζεται με μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.

Η ίδια μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι η κατανάλωση περισσότερων φυτικών ινών, ασβεστίου, μαγνησίου, φωσφόρου και μαγγανίου σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrients, εξέτασε τον κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου που σχετίζεται με την πρόσληψη 139 τροφών και θρεπτικών συστατικών, αναλύοντας δεδομένα σε περισσότερους από 118.000 ασθενείς.

Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Zhejiang στην Κίνα χρησιμοποίησαν δεδομένα από τη Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου. 

Παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες για σχεδόν 13 χρόνια και βρήκαν 1.466 περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου.

«Διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που ανέπτυξαν καρκίνο του παχέος εντέρου είχαν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάζουν ορισμένα χαρακτηριστικά», αναφέρεται από τους ερευνητές. «Για παράδειγμα, ήταν πιο πιθανό να είναι μεγαλύτερης ηλικίας, να έχουν υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) και να συμμετέχουν σε χαμηλότερα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας».

Προηγούμενες μελέτες, επίσης, έχουν συνδέσει κινδύνους για την υγεία με την υπερκατανάλωση αλκοόλ και λευκού ψωμιού.

Η διαιτολόγος Erin Palinski-Wade, υποστήριξε ότι: «Αυτά τα αποτελέσματα είναι λογικά, καθώς δίαιτες πλούσιες σε απλά σάκχαρα μαζί με υπερβολικό αλκοόλ μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου, ειδικά για εκείνους που διατρέχουν αυξημένο γενετικό κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου».

Ωστόσο, επεσήμανε ότι υπάρχουν περισσότεροι παράγοντες που καθορίζουν τον κίνδυνο από τη διατροφή. Ένα τρόφιμο, όπως το άσπρο ψωμί, είπε «δεν θα φτιάξει ή θα χαλάσει την υγεία σας». Αντίθετα, η συνολική ποιότητα της διατροφής, με την πάροδο του χρόνου, παίζει μεγαλύτερο ρόλο.

Επίσης, υπενθύμισε ότι ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο τρίτος πιο κοινός τύπος καρκίνου μεταξύ των ενηλίκων των ΗΠΑ, σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία. Φέτος αναμένονται περίπου 153.000 νέες διαγνώσεις.