Το σχέδιο νόμου που θα αναμορφώσει το θεσμό του «προσωπικού γιατρού», αλλά θα φέρει και αλλαγές στο καθεστώς λειτουργίας των Κέντρων Υγείας ψηφίζεται στην ολομέλεια της Βουλής, προσβλέποντας σε αλλαγές που θα διευκολύνουν τη ζωή των πολιτών, ενισχύοντας συγχρόνως τη λειτουργία του ΕΣΥ.
Στην πραγματικότητα, το υπουργείο Υγείας προσβλέπει αυτή η δεύτερη φάση του προσωπικού γιατρού να είναι απόλυτα επιτυχημένη, ικανή να καλύψει κάθε πολίτη, παρέχοντας επάρκεια ιατρικού δυναμικού. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη Βουλή, «Στο εξής, ο αριθμός προσωπικών ιατρών γίνεται μεγαλύτερος, ενώ οι πολίτες δεν θα επιβαρύνονται για τις παρεχόμενες υπηρεσίες».
Με το 44% των πολιτών να μην έχουν ενταχθεί στον προσωπικό γιατρό, καθώς δεν μπόρεσαν να βρουν έναν στην περιοχή τους, η ανησυχία του υπουργείου είναι, αυτή τη φορά, κανένας πολίτης να μη μείνει εκτός της εφαρμογής. Αν και ως φαίνεται, η σημασία του προσωπικού ιατρού υποτιμήθηκε από την ιατρική κοινότητα και από τους πολίτες, το υπουργείο είναι αποφασισμένο αυτήν τη φορά να θεσπίσει τα κίνητρα, με βάση τα οποία επιστήμονες και κοινό θα δουν με ελκυστική ματιά τα νέα δεδομένα.
«Πρόκειται για ένα θεσμό που άργησε να έρθει στην πατρίδα μας», ανέφερε ο πρωθυπουργός. Πρέπει, όμως, να συμφωνήσουμε ότι ο προσωπικός ιατρός είναι σημείο αναφοράς. Δεν είναι ο προσωπικός ιατρός, αυτός που απλά θα μας γράψει τα φάρμακα χωρίς αμοιβή. Θα μας συμβουλέψει για τα εμβόλια για τις εξετάσεις, θα μας κατευθύνει στο νοσοκομείο και θα συντάξει τον ψηφιακό φάκελο που σύντομα θα έχουμε όλοι», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Χρειάζεται λοιπόν να αλλάξει και η κουλτούρα των πολιτών στη σχέση που θα οικοδομήσει με τον προσωπικό του γιατρό (ο οποίος, να σημειωθεί εδώ, θα μπορεί να είναι και ο γιατρός που ήδη έχει, μόνο που, στην περίπτωση που ο γιατρός αυτός δεν έχει ενταχθεί στο θεσμό, ο πολίτης θα χρειαστεί να πληρώσει την αμοιβή του ιδιωτικά).
Σύμφωνα με το υπουργείο, η εγγραφή των πολιτών στο θεσμό θα ξεκινήσει από το νέο έτος, ενώ, όσοι δεν επιλέξουν προσωπικό τους γιατρό, το καλοκαίρι του 2025 θα εγγραφούν αυτομάτως από το σύστημα σε όποιον γιατρό βρίσκεται κοντά στην περιοχή τους.
Καθώς στην πρότερη φάση του θεσμού, η πλειονότητα των ιατρών στις ειδικότητες της γενικής/οικογενειακής ιατρικής και της εσωτερικής παθολογίας δεν θέλησαν να ενταχθούν στο θεσμό του προσωπικού ιατρού, λόγω του ότι τα οικονομικά κίνητρα ήταν χαμηλότερα σε σχέση με τις εναλλακτικές που τους παρέχονταν στον ιδιωτικό τομέα, σήμερα θεσπίζεται το κίνητρο προσέλκυσης, ύψους σαράντα χιλιάδων (40.000) ευρώ, για την απόκτηση των ειδικοτήτων της γενικής/οικογενειακής ιατρικής και της εσωτερικής παθολογίας, ώστε να υπάρξει ικανός αριθμός συμμετεχόντων στο θεσμό. Το ποσό θα καταβάλλεται σε δύο περιόδους (30.000 ευρώ με την έναρξη της ειδικότητας και 10.000 ευρώ με την ολοκλήρωσή της και την απόκτηση του τίτλου).
Να σημειωθεί, εδώ, ότι σύμφωνα με τα δεδομένα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), στην Ελλάδα, μόνο το 6% του συνόλου των ιατρών είναι ειδικευμένοι στις ειδικότητες της γενικής/οικογενειακής ιατρικής ή παθολογίας, ειδικότητες οι οποίες συγκροτούν τον θεσμό του προσωπικού ιατρού.
Το ότι η κυβέρνηση δίνει τεράστια σημασία στον τομέα της πρόληψης είναι φανερό ήδη από το τεράστιο έργο που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης αναφορικά με τις προληπτικές εξετάσεις, ένα έργο που μόνο όφελος σημειώνει από τη μέχρι τώρα εφαρμογή του.
Στην ομιλία του στη Βουλή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε αυτό το κομμάτι της πολιτικής του κατεύθυνσης, «Θα κάνω μια ειδική αναφορά για τον τομέα πρόληψης. Είναι μια πολική που σύμφωνα με τις έρευνες είναι καθοριστική για το προσδόκιμο της ζωής.
Δεν χρειάζεται να είναι κανείς επιστήμονας για να γνωρίζει τα βασικά χαρακτηριστικά των συνηθειών μας που προάγουν την καλή υγεία. Να μην καπνίζουμε, να τρώμε υγιεινά, να αθλούμαστε. Η διαφορά στο προσδόκιμο ζωής μεταξύ αυτών που τα κάνουν όλα και εκείνων που δεν κάνουν τίποτα μπορεί να είναι 18 χρόνια», είπε ο πρωθυπουργός.
Αναφορικά με τον προσωπικό ιατρό, με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου:
- παραμένει ως υποχρεωτική η εγγραφή του πληθυσμού σε προσωπικό ιατρό.
- διατηρείται η λειτουργία του προσωπικού ιατρού ως πύλης εισόδου στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας, πλην όμως, σχετικό δικαίωμα παραπομπής έχουν και οι λοιποί ιατροί, μετά από ενημέρωση του προσωπικού ιατρού για τα θέματα της ειδικότητάς τους
- διατηρείται το δικαίωμα εγγραφής σε έναν μόνο προσωπικό ιατρό, με δυνατότητα μετεγγραφής έως δύο φορές ανά έτος
- παραμένουν τα όρια των δύο χιλιάδων (2.000) και χιλίων πεντακοσίων (1.500) ασθενών ανά προσωπικό ιατρό και παιδίατρο, αντίστοιχα
- καταργείται η δυνατότητα ορισμού, ως προσωπικών, ιατρών άλλων ειδικοτήτων πλην της γενικής/οικογενειακής ιατρικής και της εσωτερικής παθολογίας
- εντάσσονται στις κατηγορίες προσωπικών ιατρών ιδιώτες ιατροί, ιατροί που υπηρετούν σε θέσεις υπηρεσίας υπαίθρου, και απόφοιτοι των ιατρικών σχολών, εφόσον επιθυμούν την απόκτηση τίτλου ειδικότητας στην Ελλάδα, - θεσπίζεται κίνητρο προσέλκυσης, ύψους σαράντα χιλιάδων (40.000) ευρώ, για την απόκτηση των ειδικοτήτων της γενικής/οικογενειακής ιατρικής και της εσωτερικής παθολογίας.
Τι θα ισχύει για τα Κέντρα Υγείας
Το νομοσχέδιο προβλέπει μετατροπή Κέντρων Υγείας σε Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας, τα οποία διασυνδέονται με Τμήματα Ιατρικής των δημοσίων Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.).
«Η προτεινόμενη μεταρρύθμιση αναμένεται να συμβάλλει καθοριστικά στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας», «στη διασφάλιση της διαρκούς και βέλτιστης εκπαίδευσης των επαγγελματιών υγείας ανά την επικράτεια», «στην παροχή ιατρικών υπηρεσιών υψηλών προδιαγραφών στους κατοίκους της χώρας, ανεξαρτήτως της γεωγραφικής διασποράς τους, με την αξιοποίηση σύγχρονων ψηφιακών εργαλείων τηλεϊατρικής», όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση.