Της Γιάννας Σουλάκη
Παγκόσμια αύξηση της εμφάνισης καρκίνου στο κεφάλι και τον τράχηλο (λαιμό) καταγράφεται τα τελευταία χρόνια ως αποτέλεσμα της κατάχρησης αλκοόλ και τσιγάρου. Το πιο ανησυχητικό, όμως, είναι ότι η αύξηση αυτή είναι αλματώδης στις μικρότερες ηλικίες.
Η ραγδαία αύξηση έχει ανησυχήσει την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα καθώς μέχρι πρόσφατα τα περιστατικά αυτά καταγράφονταν σε άτομα άνω των 50 ετών. Τα τελευταία χρόνια, όμως, ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών διαρκώς χαμηλώνει, με αποτέλεσμα σήμερα να παρατηρείται καρκίνος του στόματος και στοματοφάρυγγα σε άτομα παραγωγικής ηλικίας, από 45 ετών και κάτω.
«Δυστυχώς η αύξηση των νέων κρουσμάτων είναι αλματώδης σε μικρότερες ηλικίες τα τελευταία χρόνια και η παγκόσμια κοινότητα χάνει ανθρώπους παραγωγικής ηλικίας» δήλωσε πριν από λίγο καιρό με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου κεφαλής και τραχήλου, ο καθηγητής Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής του πανεπιστημίου Αθηνών, Νικόλαος Παπαδογεωργάκης.
Σύμφωνα με έρευνα, οι άνδρες προσβάλλονται συχνότερα από τις γυναίκες, η αναλογία, όμως, αυτή έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια και παρατηρείται σε ποσοστό 1,5 άνδρες προς 1 γυναίκες Τα περιστατικά αυτά αφορούν στην στοματική κοιλότητα, τον στοματοφάρυγγα, τον λάρυγγα, τον καρκίνο του θυρεοειδούς αδένα, αλλά και της περιοχής της κεφαλής και του τραχήλου.
Το παρήγορο για την Ελλάδα είναι ότι βρισκόμαστε – μαζί με την Κύπρο – στις χαμηλότερες θέσεις, ενώ ανάμεσα στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφονται στην Γαλλία και την Ουγγαρία.
Σύμφωνα με την Εταιρεία Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής ο καρκίνος κεφαλής και τραχήλου θα μπορούσε να αποφευχθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, εάν οι άνθρωποι σταματούσαν τις βλαβερές συνήθειες του καπνίσματος και της κατανάλωσης αλκοόλ. Η μείωσης της εμφάνισης του καρκίνου κεφαλής και τραχήλου θα μπορούσε να μειωθεί κατά τα 3/4 λένε οι επιστήμονες.
Να σημειωθεί ότι ετησίως καταγράφονται πάνω από 500.000 νέα περιστατικά καρκίνου κεφαλής και τραχήλου σε παγκόσμιο επίπεδο, η ασθένεια σκοτώνει πάνω από 200.000 ασθενής που βρίσκονται σε παραγωγική ηλικία.
Συμπτώματα
Τα συμπτώματα σχετίζονται με το σημείο που αναπτύσσεται ο όγκος. Ετσι, ο πολύποδας στις φωνητικές χορδές μπορεί να εμφανιστεί με βραχνάδα στη φωνή, ο πολύποδας στην μύτη με μπουκωμένη μύτη ή με αιμορραγία. Ενας όγκος στην γλώσσα είναι μια πληγή που δεν επουλώνεται, ενώ ένας όγκος στην παρωτίδα ή τον θυρεοειδή αδένα είναι ένα μόρφωμα που μπορεί κανείς να ψηλαφίσει για μήνες.
Διάγνωση
Για την διάγνωση σε κάποιες περιπτώσεις αρκεί η απλή κλινική εξέταση από γιατρό με την απαραίτητη ταυτόχρονα ενδοσκόπηση. Εάν διαπιστωθεί η ύπαρξη νεοπλάσματος, θα χρειαστούν περαιτέρω απεικονιστικές ή εργαστηριακές εξετάσεις.
Θεραπεία
Η βασική θεραπευτική αντιμετώπιση στους καλοήθης και κακοήθεις όγκους κεφαλής και τραχήλου είναι κυρίως χειρουργική. Οι κακοήθεις όγκοι μπορούν να έχουν πολύ καλή πρόγνωση, με την απαραίτητη προϋπόθεση ότι θα ανακαλυφθούν έγκαιρα. Εάν όμως, είναι προχωρημένοι θα πρέπει να γίνει επιπλέον θεραπεία με ακτινοβόληση του όγκου ή χημειοθεραπεία.
Πρόγνωση
Η πρόγνωση για τους καλοήθεις όγκους είναι εξαιρετικά καλή. Το μυστικό είναι, όπως και σε όλες τις ασθένειες, η έγκαιρη διάγνωση, πριν η νόσος επεκταθεί.