Η αντιμυλλέριος ορμόνη (AMH) είναι μια ορμόνη γλυκοπρωτεΐνης που παράγεται στα μικρά ωοθηλάκια. Η ορμόνη αυτή είναι ένας σημαντικός δείκτης γονιμότητας, αφού μπορεί να δώσει πληροφορίες για την ποσότητα των ωαρίων που έχει μια γυναίκα την εκάστοτε χρονική στιγμή. Με άλλα λόγια, η ορμόνη αυτή αποκαλύπτει την ωοθηκική εφεδρεία της γυναίκας. Κατά την αναπαραγωγική ηλικία η αντιμυλλέριος ορμόνη είναι αυξημένη, ενώ η τιμή μειώνεται, όσο η γυναίκα προχωρά προς την εμμηνόπαυση.
Η μέτρηση της αντιμυλλερίου ορμόνης (ΑΜΗ), της ορμόνης που δείχνει τα αποθέματα ωαρίων στις γυναίκες μεταξύ 25-30 ετών στην ιατρική τους περίθαλψη αποτελεί έναν πολύτιμο σύμμαχο για κάθε σύγχρονη γυναίκα που ισορροπεί μεταξύ της δημιουργίας οικογένειας και της σύγχρονης ζωής.
Η πρόταση της Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής για την ένταξη της εξέτασης της αντιμυλλέριου ορμόνης (ΑΜΗ) στις προληπτικές εξετάσεις, ώστε τα ζευγάρια να λαμβάνουν ενημερωμένες αποφάσεις, υιοθετήθηκε και σύμφωνα με όσα δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, κ. Ειρήνη Αγαπηδάκη: «Η μέτρηση της Αντιμυλλέριου Ορμόνης είναι μια νέα αξιόπιστη εξέταση, η οποία θέλουμε να αποζημιώνεται για τις γυναίκες προκειμένου να μπορεί να εκτιμηθεί το ποσοστό υπογονιμότητας και να μπουν έγκαιρα, ευκολότερα και πιο στοχευμένα στη διαδικασία που αφορά στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή». Η ανακοίνωση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης σχετικά με την ένταξη της εξέτασης της ΑΜΗ στον ΕΟΠΠΥ για έλεγχο γονιμότητας, αποτελεί σημαντική εξέλιξη.
«Η αντιμυλλέριος ορμόνη (ΑΜΗ) είναι ένας αξιόπιστος δείκτης του ωοθηκικού αποθέματος των γυναικών. Τα επίπεδα της ΑΜΗ παρέχουν κρίσιμες πληροφορίες για την αναπαραγωγική υγεία, που μπορεί να υποδηλώνουν περιορισμένο ωοθηκικό απόθεμα, γεγονός που επηρεάζει τις πιθανότητες εγκυμοσύνης. Η προληπτική εξέταση της ΑΜΗ σε γυναίκες ηλικίας κάτω των 35 ετών θα αναδείξει τους κινδύνους που σχετίζονται με τη γονιμότητα και θα επιτρέψει στα ζευγάρια να ενημερωθούν και να διαφυλάξουν τη γονιμότητά τους αλλά και να λάβουν έγκαιρα αποφάσεις τους για τον οικογενειακό προγραμματισμό», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής.
Αντιμυλλέριος ορμόνη & Επίπεδα Τα επίπεδα της αντιμυλλέριου ορμόνης υποδεικνύουν πολλά για τη γονιμότητα, αλλά και για τη γενικότερη κατάσταση των ωοθηκών. Πιο συγκεκριμένα, τα χαμηλά επίπεδα υποδηλώνουν ότι μειώνεται ο αριθμός των ωαρίων που έχουν απομείνει, κάτι που μπορεί να δυσκολέψει την επίτευξη σύλληψης, είτε φυσιολογικά, είτε με εξωσωματική γονιμοποίηση, σύμφωνα με τον γυναικολόγο-μαιευτήρα, Γεώργιο Χριστόπουλο.
Από την άλλη, τα υψηλά επίπεδα της ίσως υποδηλώνουν ύπαρξη συνδρόμου των πολυκυστικών ωοθηκών ή ακόμη και καρκίνου ωοθηκών. Επιπρόσθετα, σε περιπτώσεις εξωσωματικής γονιμοποίησης τα υψηλά επίπεδα της ορμόνης ίσως σηματοδοτούν κάποια τυχόν υπερδιέγερση ωοθηκών.
Σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να τονιστεί ότι τα χαμηλά επίπεδα της AMH δεν σχετίζονται σίγουρα με την υπογονιμότητα. Η μέτρησή της φανερώνει απλώς τον αριθμό των ωαρίων, αλλά όχι την ποιότητά τους. Επομένως, η καλή ποιότητα ωαρίων είναι αρκετά πιο σημαντική από τη διαθέσιμη ποσότητα.
Αντιμυλλέριος ορμόνη: Σε ποια μέρα του κύκλου πρέπει να γίνεται η μέτρηση; Η αντιμυλλέριος ορμόνη μπορεί να μετρηθεί οποτεδήποτε, αφού δεν επηρεάζεται από την ημέρα του έμμηνου κύκλου ή τη χρήση αντισυλληπτικών.
Ποιες γυναίκες συνήθως υποβάλλονται σε εξετάσεις για τη μέτρησή της; Η αντιμυλλέριος ορμόνη μπορεί να δώσει πολλές πληροφορίες για την υγεία και την ομαλή λειτουργία των ωοθηκών. Έτσι, τη διερευνούν γυναίκες που:
- Δε συλλαμβάνουν φυσιολογικά μετά το πέρας ενός έτους.
- Έχουν υποβληθεί σε χειρουργείο αφαίρεσης κύστεων ωοθηκών.
- Πρόκειται να υποβληθούν σε υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.
- Έχουν υποβληθεί σε χημειοθεραπείες και θέλουν να αξιολογήσουν την αναπαραγωγική τους ικανότητα.