Αντίθετοι με τα νέα μέτρα οι φαρμακοβιομήχανοι

Αντίθετοι με τα νέα μέτρα οι φαρμακοβιομήχανοι

Της Γιάννας Σουλάκη

Προβληματισμένοι εμφανίστηκαν οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας σχετικά με τα νέα μέτρα που ετοιμάζεται να προωθήσει η κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με τα οποία, αναμένονται περαιτέρω μειώσεις στη φαρμακευτική δαπάνη και τις τιμές των φαρμάκων, με τελικό αποδέκτη τον Ελληνα ασθενή.

Όπως τόνισαν σε συνέντευξη τύπου τα μέλη του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) δια στόματος του προέδρου Πασχάλη Αποστολίδη, τα μέτρα αυτά θα έχουν άμεση επίπτωση στον Ελληνα ασθενή και θα γυρίσουν την δημόσια περίθαλψη πολλά χρόνια πίσω: “Το φάρμακο, από δημόσιο αγαθό θα μετατραπεί σε προνόμιο των πλουσίων, σε βαθμό που τα φάρμακα θα έρχονται από το εξωτερικό με πιλότους της Aegean - όπως συνέβαινε παλιότερες δεκαετίες στη χώρα μας με πιλότους της Ολυμπιακής - και φυσικά θα έχουν πρόσβαση σ''αυτά μόνο όσοι μπορούν να τα πληρώσουν”, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ.Αποστολίδης.

Τα μέλη του ΣΦΕΕ παρουσίασαν στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα βρίσκεται στο 50% του ευρωπαϊκού μέσου όρου και έκαναν λόγο ευθέως για “φαρμακευτική φτωχοποίηση με ολέθριες διαστάσεις που αγγίζουν την ανθρωπιστική και κοινωνική απειλή”.

Τι περιλαμβάνουν τα νέα μέτρα για τις καινοτόμες θεραπείες

Τα μέτρα που έχει ανακοινώσει η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας στους φαρμακοβιομήχανους περιλαμβάνουν τη μείωση του κόστους στα καινοτόμα (καινούργια κι ως εκ τούτου ακριβά) φάρμακα, δηλαδή ουσιαστικά μιλάμε για τις τελευταίες θεραπείες που παίρνουν έγκριση ασφαλείας και αποτελεσματικότητας και κυκλοφορούν σε όλες τις προηγμένες χώρες της Ευρώπης. Η κυβέρνηση αναμένεται, λοιπόν, να ζητήσει επιπλέον εκπτώσεις κατά 25% (στην ήδη προϋπάρχουσα μείωση τιμών της τάξης του 30-35%), κάτι το οποίο θα καταστήσει ασύμφορες τις εισαγωγές νέων φαρμάκων και θα επιφέρει καθυστέρηση στην άφιξή τους στην χώρα μας, από 2 έως και 4 χρόνια.

Η καθυστέρηση, όμως, δεν έχει να κάνει μόνο με τη μείωση των τιμών, όπως είπαν τα μέλη του ΣΦΕΕ. Στα νέα μέτρα - εάν αυτά γίνουν νόμος του κράτους – προβλέπεται, ότι η άφιξη νέων θεραπειών θα γίνεται εφόσον τα φάρμακα αυτά θα αποζημιώνονται πρώτα σε 14 χώρες της ΕΕ (οι 7 εκ των οποίων θα πρέπει να συμμετέχουν στο εθελοντικό σύστημα αξιολόγησης τεχνολογίας υγείας – ΗΤΑ). Κάτι που δυσχεραίνει σε υπερβολικό βαθμό την γρήγορη κυκλοφορία τους στην Ελλάδα.

“Τα νέα μέτρα παρεμποδίζουν την πρόσβαση των βαρέων και χρονίως πασχόντων ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες, επιβραδύνοντας έως και 4 χρόνια την είσοδο νέων και σημαντικών φαρμάκων στη χώρα”, τόνισε ο κ.Πασχάλης Αποστολίδης και συμπλήρωσε: “Τέσσερα χρόνια καθυστέρησης για ασθενείς, για τους οποίους μια καινοτόμος θεραπεία μπορεί να είναι και η μοναδική τους ελπίδα, είναι καταδίκη. Οι ασθενείς αυτοί δεν έχουν την πολυτέλεια του χρόνου”, είπε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ.



Η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη δεν λαμβάνει υπόψη τις πραγματικές ανάγκες των ασθενών

Η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη, σύμφωνα με τους φαρμακοβιομήχανους, που μειώνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια και εμφανίζεται ανεπαρκής (και κυρίως τα 570 εκ. ευρώ που αφορούν στα νοσοκομεία) προσδιορίστηκε χωρίς η κυβέρνηση να λαμβάνει υπόψη της τις πραγματικές ανάγκες των Ελλήνων ασθενών, την επιβάρυνση της τριτοβάθμιας περίθαλψης και την διαρκή αύξηση του αριθμού των ανασφάλιστων πολιτών, την φαρμακευτική κάλυψη των οποίων επιβαρύνονται από τη μία πλευρά οι ίδιοι οι ασθενείς (με την αύξηση της συμμετοχής τους στη δαπάνη των φαρμάκων από 9% το 2009, στο 26% το 2015) κι από την άλλη οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις, οι οποίες χρηματοδοτούν κατά το 25% τις δαπάνες, μέσω του μηχανισμού των υποχρεωτικών εκπτώσεων και επιστροφών (clawback και rebate).

“Δημιουργούνται έτσι συνθήκες εξόντωσης των φαρμακευτικών επιχειρήσεων και απειλούνται χιλιάδες θέσεις εργασίας, ενώ δημιουργούνται διαρκώς συνθήκες αποεπένδυσης στον κλάδο”, τόνισαν οι εκπρόσωποι του ΣΦΕΕ, ενώ ο αναπληρωτής πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Κωνσταντίνος Παναγούλιας επισήμανε χαρακτηριστικά:

“Την εποχή της κρίσης οι κυβερνήσεις δεν προχώρησαν στις μεταρρυθμίσεις που προβλέπονταν από τα μνημόνια, όπως ήταν η θέσπιση επιτροπής διαπραγμάτευσης στον ΕΟΠΥΥ, η κατάρτιση θεραπευτικών πρωτοκόλλων και η τήρηση αρχείων καταγραφής χρονίως πασχόντων ασθενών. Αντίθετα γίνονταν μόνο οριζόντιες περικοπές δαπανών. Με αποτέλεσμα αυτές οι νέες περικοπές σήμερα, να αποτελούν μια τρομακτική εξέλιξη σε βάρος των πιο αδύναμων συμπολιτών μας, ενώ ταυτόχρονα να απειλείται και η βιωσιμότητα του φαρμακευτικού κλάδου, που εδώ και καιρό λειτουργεί πάνω από τα όρια των αντοχών του” είπε ο κ.Παναγούλιας.

Ταυτόχρονα, όπως είπαν τα μέλη του ΣΦΕΕ, δεν αξιοποιήθηκε σωστά και το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, το οποίο είναι ένα από καλύτερα στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η συνταγογράφηση αντί να μειωθεί, από το 2011 και μέχρι σήμερα.

Πλήττεται η έρευνα, αλλά όλη η ιατρική κοινότητα

Τα νέα μέτρα που ετοιμάζεται να προωθήσει η κυβέρνηση, όπως είπαν οι εκπρόσωποι του ΣΦΕΕ και αναφέρθηκε εκτενώς και ο κ. Jim Sage, εκπροσωπώντας το PhRMA Innovation Forum (PIF) δηλ.τις κορυφαίες φαρμακευτικές εταιρίες έρευνας στην Ελλάδα, πλήττουν και την ιατρική κοινότητα στην χώρα μας, καθώς οι επιστήμονες δεν θα έχει τα ίδια όπλα για την αντιμετώπιση σοβαρών παθήσεων, σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Εάν υλοποιηθούν τα προαναγγελθέντα, όπως είπε ο κ.Sage, θα υπάρξει σοβαρή ζημιά και στην ελληνική οικονομία, καθώς η κυβέρνηση θα στερήσει κάθε δυνατότητα ξένων επενδύσεων στο χώρο του φαρμάκου, τις κλινικές μελέτες και παραγωγή φαρμάκων στη χώρα: “Προσωπικά, εδώ και ένα χρόνο ηγούμαι μιας προσπάθειας του κλάδου για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα, με στόχο την ανάπτυξη και την ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Με μεγάλη λύπη και απογοήτευση, σας λέω ότι είναι απίθανο μια καινοτόμος εταιρία να επενδύσει στην Ελλάδα μετά και από αυτά τα μέτρα, όταν πλέον είναι ξεκάθαρο ότι η χώρα δεν θέλει την καινοτομία και δεν μπορεί να αντιληφθεί τη σημασία της. Στην Ελλάδα λοιπόν πρέπει να αποφασίσουμε τι είδους σύστημα υγείας θέλουμε για εμάς και τις οικογένειες μας. Θέλουμε να μοιάσουμε σε κάποιες Ανατολικές χώρες της Ευρώπης, όπου οι ασθενείς έχουν μειωμένη πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες αλλά και χαμηλούς δείκτες υγείας, ή να φτιάξουμε ένα σύστημα υγείας όπως αυτό που οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχουν και προσφέρουν στους κατοίκους τους;”, είπε χαρακτηριστικά ο κ.Jim Sage.

Ο εκπρόσωπος του PIF τόνισε δε τον κίνδυνο, να μην κυκλοφορήσουν καθόλου νέα φάρμακα στην Ελλάδα και έφερε το παράδειγμα της Κύπρου, όπου η κυπριακή κυβέρνηση είχε επιβάλλει παρόμοια μέτρα πριν από 2 χρόνια και πρόσφατα αναγκάστηκε να τα αποσύρει προς όφελος της δημόσιας υγείας, καθώς οι πολίτες δεν είχαν καθόλου πρόσβαση σε πολύ σημαντικές θεραπείες για σοβαρές παθήσεις, όπως ο καρκίνος.

Αν εξοντωθεί ο φαρμακευτικός κλάδος, λένε τώρα οι εκπρόσωποι του ΣΦΕΕ, δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμο δημόσιο σύστημα Υγείας, δεν μπορούν οι Ελληνες ασθενείς να λαμβάνουν ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, αλλά ούτε και να στηριχθεί η αναπτυξιακή προοπτική της ελληνικής οικονομίας. Και κάλεσαν την Ελληνική Πολιτεία να αποσύρουν τα μέτρα, έστω και την τελευταία στιγμή, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ κ. Πασχάλης Αποστολίδης.