Συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό η «επέλαση» της ιλαράς στη χώρα μας. Ο αριθμός των κρουσμάτων που έχει δηλωθεί στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) από τις αρχές Μαΐου έως και χθες έφτασε τα 1.829, εκ των οποίων τα 138 δηλώθηκαν την τελευταία εβδομάδα.
Σύμφωνα με την Καθημερινή, αξίζει να σημειωθεί ότι το πρώτο δίμηνο του 2018 ο αριθμός των κρουσμάτων ιλαράς διπλασιάστηκε: από 922 που είχαν δηλωθεί έως τις 28 Δεκεμβρίου του 2017, εκτινάχθηκαν σε 1.829 χθες. Και αξίζει να σημειωθεί ότι τα έτη 2014 και 2015 δηλώθηκε από ένα κρούσμα ιλαράς στην Ελλάδα, και το 2016 κανένα. Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, η επιδημία ιλαράς συνεχίζει να πλήττει κυρίως άτομα ελληνικής υπηκοότητας και ιδίως άτομα μικρής ηλικίας από κοινότητες Ρομά (σε ποσοστό περίπου 70%) αλλά και άτομα ηλικίας 25 έως 44 ετών από τον υπόλοιπο πληθυσμό που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά, είτε επειδή δεν έχουν εμβολιαστεί είτε επειδή έχουν κάνει τη μία δόση του εμβολίου, όταν για να υπάρχει ανοσία απαιτούνται δύο δόσεις.
Έως σήμερα έχουν καταγραφεί τρεις θάνατοι εξαιτίας της νόσου: ενός βρέφους Ρομά 11 μηνών, ενός ανεμβολίαστου 17χρονου Ρομά και μιας 35χρονης γυναίκας που είχε κάνει μία δόση εμβολίου. Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες, περίπου στο 30% των περιπτώσεων ιλαράς παρουσιάζονται μία ή περισσότερες επιπλοκές (κυρίως πνευμονία, ωτίτιδα, ηπατική διαταραχή, εγκεφαλίτιδα κ.ά.), που είναι συχνότερες σε μικρά παιδιά κάτω των 5 ετών και ενήλικες άνω των 20 ετών.
Στις ομάδες υψηλού κινδύνου συγκαταλέγονται και οι ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι επαγγελματίες υγείας που λόγω της επαφής τους με ασθενείς είναι πιο πιθανό να εκτεθούν στη νόσο. Στο πλαίσιο αυτό, το ΚΕΕΛΠΝΟ κάνει επανειλημμένως εκκλήσεις στο προσωπικό των μονάδων υγείας να θωρακιστεί έναντι της νόσου κάνοντας και τις δύο δόσεις του εμβολίου. Σύμφωνα με το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι αλλά και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με δύο δόσεις εμβολίου για την ιλαρά.
Εως πρόσφατα, σχεδόν το 10% των ασθενών αφορούσε αλλοδαπούς. Το ΚΕΕΛΠΝΟ σε συνεργασία με τους Γιατρούς χωρίς Σύνορα και τους Γιατρούς του Κόσμου είναι σε εγρήγορση και έχει εντείνει τους εμβολιασμούς κατά της ιλαράς σε παιδιά στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων, κυρίως όσων δέχονται νέες αφίξεις. Σε αυτό συνέβαλε και ο εντοπισμός τον τελευταίο μήνα κρουσμάτων ιλαράς σε παιδιά που διαμένουν σε κέντρα φιλοξενίας.