Υπάρχουν ενδείξεις ότι η σωματική δραστηριότητα, σαν μέρος του τρόπου ζωής ενός ανθρώπου, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο επιπλοκών μετά από μια χειρουργική επέμβαση.
Νέα δεδομένα παρακολούθησης φυσικής κατάστασης, που ανακοίνωσαν ερευνητές από το Ιατρικό Κολλέγιο του Ουισκόνσιν οριοθέτησαν έναν αριθμό: Οι άνθρωποι που περπατούν τουλάχιστον 7.500 βήματα την ημέρα έχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες για επιπλοκές μετά από χειρουργική επέμβαση από αυτούς που περπατούν λιγότερο.
Αυτό ισχύει ακόμη και για ασθενείς με υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) ή με παθήσεις υγείας, καθώς και για όσους υποβάλλονται σε πιο περίπλοκες χειρουργικές επεμβάσεις, είπαν οι ερευνητές, οι οποίοι παρουσίασαν τα ευρήματά τους, στο πρόσφατο Αμερικανικό Κλινικό συνέδριο Χειρουργών στη Βοστώνη.
«Το αξιοσημείωτο με αυτή τη μελέτη είναι ότι επιτέλους αρχίζουμε να ποσοτικοποιούμε ακριβώς πόση βελτιστοποίηση μπορούμε να έχουμε με τη σωματική άσκηση», δήλωσε ο Dr. Thomas Varghese, MD, επικεφαλής της γενικής θωρακικής χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα.
Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα παρακολούθησης φυσικής κατάστασης από σχεδόν 500 άτομα (μέση ηλικία 57 ετών) τους μήνες ή τα χρόνια πριν από τις χειρουργικές επεμβάσεις τους.
Όσοι έκαναν τουλάχιστον 7.500 βήματα την ημέρα είχαν, κατά μέσο όρο, 51% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν επιπλοκές, όπως λοίμωξη ή αργή επούλωση πληγών, εντός 3 μηνών μετά τη διαδικασία.
«Υπάρχουν πιθανώς πολλοί παράγοντες που εξηγούν τα ευρήματά μας», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Dr. Anai Kothari, MD, καθηγήτρια χειρουργικής ογκολογίας στο Ιατρικό Κολλέγιο του Ουισκόνσιν.
«Εικάζουμε ότι η βελτιωμένη φυσική κατάσταση μπορεί να τροποποιήσει την απόκριση στο στρες μετά τη χειρουργική επέμβαση και να οδηγήσει σε βελτιωμένα αποτελέσματα».
Πολλές από τις χειρουργικές επεμβάσεις ήταν «χαμηλού κινδύνου», όπου ο ασθενής είτε πέρασε μόλις 1 νύχτα στο νοσοκομείο για να αναρρώσει είτε πήγε στο σπίτι την ίδια μέρα, σημείωσε η Dr. Kothari.
Οι πιο κοινές επεμβάσεις περιελάμβαναν υστερεκτομή, θυρεοειδεκτομή, αποκατάσταση μαστού και ορθοπεδική χειρουργική. Συνολικά, το 13% των ασθενών είχαν κάποια μετεγχειρητική επιπλοκή.
Η μελέτη βασίζεται σε μία έρευνα που συνδέει την φυσική κατάσταση της καρδιάς και των πνευμόνων ενός ασθενούς με τα χειρουργικά αποτελέσματα.
Ένα καλό επίπεδο φυσικής κατάστασης μπορεί να κάνει τους ανθρώπους πιο ικανούς να αντέξουν τις επιπλοκές και να επιταχύνουν την ανάρρωση, κατέληξαν οι ερευνητές.
Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην προστασία του ασθενούς έναντι της φλεγμονής λόγω του άγχους πριν από την επέμβαση και της μειωμένης πρόσληψης οξυγόνου από την αναισθησία.
Η φυσική κατάσταση συνδέεται επίσης με καλύτερη διάθεση και συναισθηματική ευεξία, η οποία έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην επούλωση.
Οι χειρουργικές επιπλοκές μπορεί να προκαλέσουν πόνο και ταλαιπωρία, μεγαλύτερο ιατρικό κόστος και, σε λιγότερο από 1% των περιπτώσεων, ακόμη και θάνατο.
Έχοντας αυτό κατά νου, οι γιατροί είναι πλέον πιο πιθανό να συστήσουν προγράμματα σωματικής δραστηριότητας και άσκησης για να μειώσουν τους χειρουργικούς κινδύνους.
Αρκετές τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές έχουν δείξει ότι η συμπερίληψη της άσκησης σε προγράμματα «prehab» μειώνει σημαντικά τις επιπλοκές μετά την επέμβαση.
Το Prehab, το οποίο είναι συντομογραφία της λέξης "prehabilitation", περιλαμβάνει δραστηριότητες φυσικής κατάστασης που βάζουν τους ανθρώπους σε καλύτερη θέση, σωματικά, πριν από τη χειρουργική επέμβαση.
Μια μετα-ανάλυση από τον Ιούνιο διαπίστωσε ότι η διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης πριν από μεγάλη χειρουργική επέμβαση μείωσε τις πιθανότητες επιπλοκών κατά 56%.
Μια μετα-ανάλυση του 2022 διαπίστωσε ότι οι ασθενείς που έλαβαν ένα πρόγραμμα άσκησης κατά τη διάρκεια της προκαταρκτικής αγωγής είχαν 5% λιγότερες επιπλοκές και είχαν 28% λιγότερες πιθανότητες να μπουν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας 30 ημέρες μετά τη χειρουργική επέμβαση για καρκίνο του παχέος εντέρου.
Στην ιδανική περίπτωση, οι άνθρωποι θα πρέπει να διατηρούν ένα υψηλό επίπεδο φυσικής κατάστασης πολύ πριν χρειαστούν χειρουργική επέμβαση.
«Η έναρξη ενός εξατομικευμένου προγράμματος φυσικής κατάστασης, ακόμη και 2 έως 3 εβδομάδες πριν τη χειρουργική επέμβαση, μπορεί να κάνει τη διαφορά», είπε ο Dr. Varghese.